Skip to main content

Clanul Buricea ia banii politistilor

Procesul celor doi simpatizanti ai gruparii fratilor Buricea, Sorin Marcel Irimia zis "Chioru", in virsta de 25 de ani, recidivist, si Marian Cristea, de 26 de ani, poreclit "Cioara", bate pasul pe loc din pricina martorilor care nu catadicsesc sa se prezinte la audieri. La termenul de luni, 8 octombrie 2007, din cei aproximativ 15 martori citati cu mandat de aducere pentru a doua oara consecutiv, au fost prezenti in sala de judecata doar doi, spre disperarea judecatorului. "Cioara" si "Chioru" au fost audiati, probele administrate in mare parte, dar procesul merge greu, pentru ca martorii citati sfideaza pur si simplu justitia. Potrivit purtatorului de cuvint al Judecatoriei Braila, procesul a fost aminat pentru sfirsitul lunii octombrie, martorii fiind citati acum pentru a treia oara si tot cu mandat de aducere. Mai mult, presedintele completului a dispus si amendarea agentilor de politie care ar fi trebuit sa-i aduca pe martori la Judecatorie si n-au facut-o. Surse judiciare ne-au precizat ca "nu e primul dosar in care politistii sint amendati" si ca "e o practica obisnuita" la instante. Cind judecatorul nu are numele exact al politistului contravenient, el solicita relatii la Politie. Delasarea politistilor ii costa pe acestia intre 500 si 5.000 de lei, cuantumul amenzilor aplicate potrivit legii, in astfel de cazuri. Bineinteles, cei amendati pot contesta amenda aplicata, daca dovedesc ca nu au fost de rea-credinta sau "delasatori".
Conform legii, daca persoana pe numele careia a fost emis mandatul nu poate fi adusa din motive de boala sau din alte cauze, cel insarcinat cu executarea mandatului consemneaza acest lucru intr-un proces verbal, care este inaintat organului de urmarire penala sau instantei de judecata. In cazul in care persoana cautata nu este gasita la adresa indicata, se fac cercetari si daca acestea ramin fara rezultat, se incheie un proces-verbal care va cuprinde mentiuni despre cercetarile facute. Daca invinuitul sau inculpatul refuza sa se supuna mandatului sau incearca sa fuga, va fi constrins la acesta. "In cazul in care au fost amendati, politistii vor putea contesta amenda, aducind probe care sa ateste ca si-au indeplinit atributiile. Din primele verificari nu am identificat nici un politist care sa fi fost sanctionat (amendat) pentru ca nu a dus la indeplinire un mandat de aducere. Unul din motivele pentru care s-ar putea ajunge aici este ca legea nu ne permite sa fortam o persoana pe numele careia s-a emis un mandat de aducere, decit daca se afla intr-un loc public. Nu avem voie prin lege sa patrundem in curtea sau imobilul persoanei, chiar daca avem indicii ca aceasta se afla in interior. Au fost cazuri cind s-au purtat discutii cu usa inchisa si li s-au adus la cunostinta persoanelor despre mandatele de aducere", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

Cine sint "Cioara" si "Chioru"

Potrivit dosarului penal, Sorin Marcel Irimia, 25 de ani, recidivist, poreclit "Chioru" si Marian Cristea, de 26 de ani, zis "Cioara", despre care reprezentantii acuzarii afirma ca fac parte din gruparea fratilor Costica si Ghita Buricea, din Radu Negru, au fost trimisi in judecata pentru vatamare corporala grava, intrucit "impreuna cu alte persoane, l-au urmarit si l-au atacat pe Munteanu Nicusor, caruia i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii, picioarele, cu o bita de baseball si cu o piatra, producindu-i leziuni traumatice care i-au pus in primejdie viata si i-au cauzat infirmitate fizica permanenta, necesitind totodata 80 de zile de ingrijrii medicale". Atit "Chioru", cit si "Cioara" sint trimisi in judecata si in dosarul scandalului de la Palatul de Justitie, impreuna cu alti membri ai gruparilor interlope rivale din Radu Negru si Varsatura. Marian Cristea a mai fost trimis in judecata pentru port ilegal de arma alba in sediul Politiei Municipiului, tulburarea linistii publice si amenintare, impreuna cu doi "tovarasi". Parchetul Braila a disjuns cercetarile in cazul altor cinci indivizi care l-au batut pe Nicusor Munteanu impreuna cu "Cioara" si "Chioru" si anume: Vasile Tincu zis "Saolin", Marin Sima zis "Martin" (care se sustrage urmaririi penale), Marian Alexandru Butnaru, Gabriel si Mihaita Marculescu.
Incidentul care l-a lasat infirm de viata pe tinarul de 20 de ani s-a petrecut in ziua de 13 februarie 2007, in jurul orei 14.00. Nicusor Munteanu, muncitor la Santierul Naval (SC "Aker" SA), se intorcea de la serviciu impreuna cu citiva colegi, cind a fost atacat si lovit de 5-6 insi inarmati cu bite si pietre, pe aleea dintre strazile Celulozei si Fluerului. Tinarul batut cu bestialitate a intrat in coma, fiind ulterior transportat la spital. Munteanu a fost diagnosticat cu multiple plagi epicraniene, hematom intracranian, contuzii grave la umar si cotul sting, precum si plagi taiate la gamba. Intrucit starea sanatatii pacientului s-a agravat, s-a decis transportarea lui la Sectia Neurochirugie a Spitalului "Sf. Andrei" din Galati. Tinarul a fost salvat de chirurgi, insa a ramas infirm pe viata, fiindu-i indepartate bucati de oase din craniu. Parchetul sustine ca Marian Cristea este cel care l-a lovit pe Nicusor Munteanu cu bita pe spate, iar Sorin Irimia cu o piatra in zona cefei. Un al treilea agresor, Mihaita Marculescu, l-a lovit cu un cutit in zona gambei piciorului sting. Pentru administrarea de probe, au fost audiati sapte colegi de-ai tinarului batut, dar si alti martori. "Chioru" a fost retinut pe data de 30 martie 2007, la Ianca. "Cioara", pe numele caruia fusese emis mandat de arestare preventiva in lipsa, a fost capturat ulterior.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu