Mergi la conţinutul principal
Dosarul “Atac cu sabia la Starea Civilă”

Clanul Băncuţă în faţa instanţei

procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Băncuţă Ion, zis “Oaie”, Băncuţă Stivensen şi Bănică Selford, fost Băncuţă • în rechizitoriu se arată cum s-au năpustit interlopii  Băncuţă asupra victimei Cezar Marian Şaim, care tocmai ieşise de la Starea Civilă, unde îşi declarase copilul abia născut • atacatorii aveau planurile făcute dinainte: înarmaţi cu săbii şi chiar cu o furcă, au făcut ţăndări geamurile autoturismului “Mercedes”, în care era Şaim şi concubina, apoi l-au hăcuit cu sabia pe rival din declaraţiile martorilor a reieşit că cel înarmat cu sabia era chiar “Oaie”, acesta lovind victima cu sete tot el a fost cel care, la un moment dat, a spus “Ajunge!”, atacul violent luând sfârşit inculpaţii pot răsufla însă uşuraţi: nu sunt plângeri din partea victimei, astfel că vor fi judecaţi numai pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice

 

Clanul Băncuţă, trimis în faţa instanţei de judecată. Interlopii au atacat cu săbii şi o furcă un rival, nu într-o loc retras, ci în mijlocul străzii, printre oameni. “Războiul” a izbucnit chiar în faţa Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Brăila, în miezul zilei. Atacatorii au fost Ion Băncuţă, zis “Oaie”, de 64 de ani, lider de clan, şi doi fii ai acestuia, Stivensen Băncuţă, de 37 de ani şi Selford Bănică, fost Băncuţă, de 35 de ani. Au venit cu un autoturism, l-au hăcuit pe rivalul  Cezar Marian Şaim, apoi şi-au văzut de drum, fără vreo remuşcare. Oricum, interlopii pot răsufla uşuraţi, întrucât au scăpat de două dintre infracţiuni, adică lovire sau alte violenţe şi distrugere. Cum era de aşteptat, victima nu a făcut plângere, astfel că anchetatorii au fost cu mâinile legate. În aceste condiţii, când legea le permite, infractorii pot ataca oricând şi oriunde.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au definitivat ancheta în dosarul “Atacul cu sabia de la Starea Civilă” şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Băncuţă, trei la număr, toţi pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Interlopii au fost cercetaţi în stare de libertate, chiar dacă la momentul atacului au băgat groaza în oamenii aflaţi în zona parcării de pe Bulevardul Cuza, care au asistat neputincioşi la incidentul violent şi s-au temut pentru propria viaţă.

Din cercetările efectuate, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, a reieşit cum s-a produs atacul cu sabia din faţa Seviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Brăila, situat pe Bulevardul Al. Ioan Cuza Brăila. La data de 6 septembrie 2017, în jurul orei 14.00, persoana vătămată Cezar Marian Şaim, a mers împreună cu concubina sa, cu autoturismul marca “Mercedes”, la sediul instituţiei, unde a depus documentele necesare pentru declararea copilului născut în luna august. Bărbatul a ieşit apoi de la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor şi a mers la autoturismul parcat, el urcându-se la volanul aflat pe partea dreaptă, iar concubina P.D. pe scaunul din partea stângă.

După ce a pornit motorul autoturismului şi a dat cu spatele, Cezar Şaim a constatat că este blocat de un alt autoturism, de culoare închisă, astfel că a fost obligat să oprească. Potrivit procurorilor, la volanul respectivului autoturism se afla inculpatul Ion Băncuţă, iar inculpaţii Stivensen Băncuţă şi Selford Bănică erau pasageri. Cei trei au coborât din maşină şi s-au repezit la geamurile portierelor din faţă, cu anumite intenţii.

Membrii familiei Băncuţă erau înarmaţi cu obiecte contondente, tip săbii, dar aveau asupra lor şi o furcă. Inculpaţii au pornit, în scurt timp, “războiul” din stradă, într-o zonă unde se aflau multe persoane care nu ştiau cum să fugă mai repede din calea atacatorilor. Inculpaţii au spart geamurile portierelor maşinii în care se afla Şaim, iar după ce acestea s-au făcut ţăndări, bărbatul a încercat să o protejeze pe concubina sa şi s-a aplecat peste aceasta. Cezar Şaim a fost tăiat cu sabia “în zona feţei, în obrazul drept, pe antebraţe şi în spate, în zona omoplatului stâng”. Potrivit martorilor, inculpatul Ion Băncuţă, zis “Oaie”, a fost cel care s-a îndreptat iniţial către geamul lateral stânga al autoturismului “Mercedes”, a lovit geamul cu mânerul unei săbii de aproximativ 40- 50 cm lungime şi, după ce geamul s-a spart şi a căzut, persoana vătămată Cezar Şaim, a fost tăiată cu sabia chiar de către “Oaie”.

Concomitent, se mai arată în rechizitoriu, ceilalţi doi inculpaţi, Stivensen şi Selford, au distrus un geam lateral al autoturismului şi, prin spaţiul creat, au introdus furca în maşină, cu care l-au înţepat în abdomen pe Şaim. S-a mai precizat faptul că, inculpatul Ion Băncuţă, după ce l-a tăiat pe Şaim în zona feţei, a mers pe partea cealaltă a autoturismului şi , prin geamul spart, l-a mai lovit cu sabia pe Şaim. Oricum, familia lui Şaim a spus că, între acesta şi inculpaţi exista o stare conflictuală mai veche.

 

Liderul de clan a dictat: «Ajunge»

Interlopul “Oaie” a făcut legea cu sabia, apoi tot el a pus capăt atacului. După ce s-au răzbunat, spun martorii, inculpatul Ion Băncuţă, zis Oaie, a strigat celorlalţi doi «Ajunge!», astfel că aceştia s-au oprit din atac. Oricum, cele două victime strigau cu disperare şi le spuneau celor din clanul Băncuţă să se oprească, viaţa lor fiind pusă în pericol. Cei trei inculpaţi s-au urcat în autoturismul cu care veniseră şi au plecat, ei fiind identificaţi de poliţişti la scurt timp.

Victima avea mai multe răni care sângerau, în zonă ajungând în scurt timp un echipaj al ambulanţei, cât şi un echipaj al poliţiei cu “mascaţi”. Cel tăiat cu sabia a fost dus la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale. După cum reiese din fişa de la Unitatea de Primiri Urgenţe, Cezar Marian Şaim a fost diagnosticat cu “plăgi tăiate la nivelul regiunii mentoniere, umăr şi braţ drept, torace posterior, coapsă stângă şi obraz stâng prin agresiune”.

Poliţiştii de la Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului, au făcut ancheta, au constatat urmele de sânge de pe hainele victimei, însă, în final, totul s-a spulberat. Persoana vătămată nu s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Brăila, în vederea emiterii unui certificat medico-legal. Şaim a declarat că nu doreşte să depună plângere împotriva celor trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de Codul penal, astfel că nu s-a putut pune în mişcare acţiunea penală faţă de atacatorii cu sabia.

Din planşele fotografice, se vedea că maşina a fost distrusă, însă nici pentru această infracţiune nu a fost formulată plângere, astfel că a “zburat” din lista acuzaţiilor.

 

Teaca de sabie, găsită în parcarea de pe B-dul Cuza

La data de 6 septembrie 2017, după atacul din stradă, s-a efectuat cercetarea la locul faptei. Pe partea carosabilă au fost identificate mai multe cioburi de geam spart, percum şi stropi de culoare brun roşcată, adică sânge de la victimă. În parcarea auto amenajată, din faţa Serviciului de Evidenţă a Persoanelor, se afla cea mai importantă probă incriminatoare: o teacă de sabie confecţionată din piele de culoare maro, în lungime de 50 cm şi lăţime de 3 cm. Toate aceste urme şi mijloace de probă, au fost ridicate de la locul faptei pentru cercetări.

Şi totuşi, cu toate probele incriminatorii adunate, nu s-au putut face prea multe acuzaţii la adresa celor din gruparea Băncuţă.

Singura care a rămas în picioare, în urma acestui incident sângeros, a fost infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Practic, în mijlocul străzii, în faţa unei instituţii unde vin sute de oameni, a fost stare de pericol. După cum au declarat chiar poliţiştii locali aflaţi la sediul instituţiei “ se aflau cetăţeni panicaţi în stradă”. Martorii l-au văzut pe Şaim plin de sânge, cu tăieturi în zona feţei, pe antebraţe şi în spate, “aceste leziuni fiind sângerânde”.  Oricum, victima nu a stat prea mult în spital, mai ales că rănile suferite nu erau atât de grave, fiind superficiale, după cum au stabilit medicii.

Un poliţist local, martor la eveniment, a observat şi autoturismul folosit de agresori, fiind vorba despre un BMW, de culoare închisă. S-a stabilit că autoturismul a fost condus de inculpatul Ion Băncuţă. După cum se arată în rechizitoriul Parchetului, lucrătorii de la Evidenţa Persoanelor au văzut în gangul care face accesul din stradă, în curtea instituţiei, mai multe persoane panicate care strigau «îl omoară pe ăla». Poliţistul local de serviciu la SPCLEP Brăila a observat cum persoanele aflate în curtea instituţiei strigau, fiind speriate de ceea ce vedeau. Oamenii strigau «săriţi că îl omoară», dar au rămas izolaţi în gangul prin care se face accesul în clădirea de pe B-dul Cuza.

 

Panică în stradă

La momentul incidentului, traficul rutier în zonă a fost blocat întrucât venise şi  ambulanţa, pentru a prelua victima, iar accesul celorlalte autoturisme fusese blocat, în zonă fiind şi un autobuz de transport persoane. Acest lucru a fost constatat chiar de jurnaliştii cotidianului nostru, care au mers la faţa locului şi au stat de vorbă cu brăilenii aflaţi acolo. Lucrătorii de la instituţia în cauză şi poliţiştii locali care erau de serviciu ne-au povestit că un tânăr a fost tăiat cu sabia de trei persoane care au fugit apoi. “Era plin de sânge, l-au tăiat cu o sabie, este şi teaca jos, acolo, lângă maşini. Erau vreo două-trei persoane care l-au lovit pe tânăr, mai grav a fost că una a dat cu sabia. A venit ambulanţa, rănitul este acum în grija medicilor. Cine ştie ce au avut de împărţit. Una dintre maşini, nu ştiu dacă a victimei sau a agresorului avea număr de Bulgaria, cealaltă avea număr de România. Oricum atacatorii au fugit, o să îi prindă poliţia acum”, ne-a declarat o femeie, după incident. În parcare, se afla încă teaca de la sabie, poliţiştii locali fiind cei care asigurau paza în zonă. Lucrătorii de la Serviciul Acţiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, sosiţi la faţa locului, au cerut amănunte de la poliţiştii locali, apoi au pornit pe urmele atacatorilor..

Acum, după ce în cauză s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor, dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila, urmând să se decidă pedeapsa pe care o merită atacatorii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro