* fațada care în urmă cu un an și jumătate începuse să se prăbușească pe trotuar are acum un aspect destul de plăcut, încadrându-se relativ bine în linia arhitectonică a zonei
Încet, dar sigur, clădirile cu arhitectură clasică din Centrul Vechi al municipiului încep să fie reparate și să își recapete frumusețea inițială, după ani de zile în care au avut fațadele mai mult sau mai puțin degradate. În ultima perioadă, mai multe imobile administrate de Primărie au trecut prin astfel de reabilitări, însă și clădirile proprietate privată au beneficiat de lucrări similare. O astfel de clădire este cea de pe fosta stradă Regală, actuala Mihai Eminescu, nr. 44. În urmă cu circa un an și jumătate, aceasta ajunsese să reprezinte un adevărat pericol public, din cauză că zidul exterior era atât de degradat încât începuse, efectiv, să se năruie, mari porțiuni din partea superioară desprinzându-se și căzând pe trotuar. Proprietarul, firma ”Venta Prod” SRL, administrată de afaceristul brăilean Gheorghe Pușcașu, a fost amendat de Poliția Locală în repetate rânduri pentru nerepararea fațadei, iar într-un final lucrările de consolidare și reabilitare au demarat, la începutul anului 2019. Gheorghe Pușcașu declara, la vremea respectivă, că le-ar fi făcut mai devreme dacă nu ar fi întâmpinat probleme cu obținerea autorizațiilor necesare. După cum se știe, Pușcașu activează în domeniul construcțiilor, iar la un moment dat a candidat la funcția de primar al municipiului Brăila.
A durat un an și câteva luni până la finalizarea lucrărilor, iar acum clădirea respectivă nu mai reprezintă un pericol public ci, dimpotrivă, este în măsură să dea o notă de prospețime zonei. Elementele de arhitectură clasice au fost păstrate pe fațadă, fiind adăugate, totuși, și alte detalii de factură mai modernă care se încadrează mai mult sau mai puțin fericit în ansamblul arhitectural al zonei. Una peste alta, însă, reabilitarea acestei clădiri nu poate fi decât un exemplu bun, dătător de speranță că mai devreme sau mai târziu toate clădirile de pe strada Mihai Eminescu vor fi consolidate și li se vor reface fațadele, pentru ca aspectul general al străzii să fie cel pe care și-l doresc toți brăilenii de bună credință. Marile restanțe ale zonei sunt clădirea fostului CEC - care de curând a intrat în proprietatea Primăriei, după un proces întins pe aproape două decenii – și clădirea fostului hotel Pescăruș, proprietate privată a unei firme din București, care nu dă niciun semn că ar intenționa să înceapă lucrările de reabilitare.