• sediul Flotilei Fluviale de pe Str. Împăratul Traian, unul dintre cele mai frumoase imobile din municipiu, ajunsese într-o stare destul de precară • Armata a alocat 20 milioane lei pentru reabilitarea sa • lucrările sunt programate să dureze până în decembrie 2020 şi vor fi executate de firma brăileană “Concivia” SA • în următorii doi ani, Comandamentul Flotilei Fluviale va activa în Portul Militar de la Vărsătura
Sediul Flotilei Fluviale de pe Str. Împăratul Traian, una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiul Brăila, a intrat în renovare de câteva săptămâni. Oficial, lucrările au început pe 25 ianuarie anul acesta şi au ca termen de finalizare data de 21 decembrie 2020. Firma brăileană “Concivia” SA este constructorul care a câştigat contractul de reabilitare a acestei clădiri înscrise în Patrimoniul Cultural al României.
Lucrarea a fost scoasă la licitaţie încă din vara anului trecut, de Direcţia Domenii şi Infrastructuri, instituţia care are ca obiect de activitate administrarea patrimoniului imobiliar al Armatei. Bugetul alocat investiţiei se ridică la circa 20 milioane lei (200 miliarde lei vechi n.n.).
Superbul imobil, aflat pe Str. Împăratul Traian, pe partea dreaptă în sensul dinspre Piaţa Traian spre malul Dunării, a fost construit în perioada 1910 - 1913, într-un “stil eclectic, cu puternice influenţe franceze”, după cum se precizează în cartea “Monumente istorice ale oraşului Brăila”, scrisă de Ioan Munteanu. Tot din acea lucrare aflăm că, iniţial, a servit ca sediu al Societăţii de Asigurări “Generala”, pe vremea când Brăila era unul dintre cele mai prospere oraşe din România, cunoscut în toată lumea pentru că dădea tonul bursei cerealelor pe mapamond. Arhitectul care a proiectat clădirea a fost Oskar Maugsch, iar construcţia propriu-zisă a fost ridicată de italianul Luigi Segatti, care nu a făcut deloc rabat la materiale de calitate, după cum se poate vedea chiar şi acum, după mai bine de un secol, pe faţada monumentală a imobilului.
În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost transformată în spital, apoi a găzduit sediul Comandamentului de ocupaţie german, denumirea străzii Împăratul Traian devenind, în acea perioadă, Kaiser Trajan Strasse.
După al Doilea Război Mondial, imobilul a fost din nou sediu de comandament, de această dată a ocupantului sovietic. A găzduit apoi, câţiva zeci de ani, Policlinica Teritorială Brăila. Din 1980, a fost cedat Brigăzii Fluviale devenite, din 2015, Flotila Fluvială “Mihail Kogălniceanu”.
“Imobilul are 1.900 metri pătraţi, cu subsol, parter, două etaje şi aproximativ 100 de încăperi. Zidurile sunt placate cu piatră artificială. Cele două corpuri ale clădirii, dispuse pe aliniamentul a două străzi intersectate în unghi ascuţit, sunt legate printr-un volum cilindric decrosat, subliniat de o cupolă. Un accent particular primeşte centrul faţadei principale, prin cele 7 coloane ionice adosate, ce unifică etajele”, mai precizează Ioan Munteanu în lucrarea sa dedicată monumentelor istorice de pe raza Brăilei.
Din păcate, trecerea timpului şi lipsa unei renovări făcute cu simţ de răspundere au afectat destul de puternic monumentala faţadă, din care s-au desprins bucăţi mari de tencuială, în ultimii ani existând un real pericol ca pietonii care treceau prin zonă să fie loviţi de bucăţi de moloz ce cădeau de la înălţime.
În ultimii ani, clădirea a servit drept sediu pentru comandamentul Flotilei Fluviale, pentru o secţie a Spitalului Militar de Urgenţă “Dr. Aristide Serofiti” Galaţi şi pentru Biroul de Informare Recrutare Brăila. Toate aceste instituţii au fost evacuate pe durata lucrărilor de reabilitare. Comandamentul Flotilei Fluviale activează în prezent în Portul Militar Brăila, de la Vărsătura.