Mergi la conţinutul principal

CJ vrea să preia Secţia Cardiologie

• o nouă încercare de preluare a Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean are loc astăzi, la unitatea sanitară • preşedintele Consiliului Judeţean speră ca la întâlnirea programată să vină şi reprezentanţii “Vamed”, pentru a putea întocmi actele necesare procesului de predare-primire • pe de altă parte, Marius Petcu, administratorul “Carroponte”, firma căreia i-a fost subcontractată lucrarea de către “Vamed”, spune că astăzi nu se va întâmpla mare lucru, deoarece clădirea se află în conservare, iar “reactivarea” ei durează ceva timp • Petcu a mai declarat că nu se împotriveşte procesului de predare-primire, aşa cum a fost lansată ipoteza în spaţiul public de către Chiriac, ci, dimpotrivă, cei de la “Vamed” nu vor să facă preluarea secţiei, totul fiind o strategie de business

 

Noua Secţie de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, care zace în stare de conservare de câţiva ani, este în atenţia autorităţilor, astăzi. Consiliul Judeţean Brăila intenţionează să preia clădirea de la firma austriacă “Vamed”, cea care a câştigat licitaţia pentru construcţia ei, dar a subcontractat lucrarea către o altă firmă, “Carroponte”. Comisia din partea CJ se întruneşte la Spitalul Judeţean, pentru a încerca să preia Cardiologia, cu tot cu cărţile tehnice, de la “Vamed”. Iţele însă sunt destul de încurcate, deoarece cărţile tehnice se află la “Carroponte” şi “Vamed” ar avea datorii financiare către această firmă, iar, în plus, mai există şi procese deschise în instanţă. Cert este că preşedintele CJ, Francisk Chiriac, vrea să ia clădirea cu orice preţ de la “Vamed”, pentru a continua lucrările şi secţia să devină funcţională. În momentul de faţă, deşi Cardiologia este gata, nu există o legătură directă între aceasta şi corpul-mamă. Iniţial, a fost prevăzută spargerea zidului care le desparte acum, însă, pe parcurs, s-a constatat că acest lucru este imposibil, deoarece ar fi afectată rezistenţa întregului spital. Oricum, Chiriac a declarat că CJ îşi va asuma toate lucrările care trebuie continuate şi va plăti din bugetul propriu tot, numai ca secţia să poată fi folosită. O altă problemă care “arde” este reprezentată de diminuarea numărului de medici cardiologi de la corpul B al SJU, adică fostul Spital 3, aşa cum îl ştiu brăilenii. Din 6 doctori de specialitate, doar 3 ar mai fi acum în unitatea sanitară, iar gărzile se asigură cu greu, fapt ce ar duce la epuizarea cadrelor medicale.

 

Chiriac: “Eu vreau ca acea clădire să fie la CJ”

Preşedintele CJ, Francisk Chiriac, ne-a declarat că speră ca reprezentaţii “Vamed” să vină astăzi la Judeţean, pentru a începe demersurile de predare-primire a secţiei, iar problemele de la Cardiologie să se rezolve cât mai repede.

“Noi suntem într-o procedură de preluare a Cardiologiei pe care o vom continua. Tot scriem notificări către «Vamed», sperăm ca pe 28 noiembrie să ne întâlnim şi să începem efectiv, pentru că până acum nu au dat niciun răspuns (reprezentanţii «Vamed» - n.r.). Noi suntem pregătiţi cu toată comisia, diriginte de şantier, cu absolut tot, îi aşteptăm pe cei de la «Vamed» pentru a face procedura legală de preluare-predare. Noi eram pregătiţi de acum câteva luni de zile, dar ei tot tărăgănează prin adrese, ba că nu au cărţile tehnice, ba că nu sunt în ţară. Eu discut cu «Vamed», nu ştiu ce probleme sunt între «Carroponte» şi «Vamed», că acolo e «scurtcircuitul». Eu invit în continuare pe constructor, adică pe «Vamed», pentru că CJ are contract cu această firmă să predea clădirea. Noi încercăm pe căile legale. Sperăm că mâine (astăzi – n.r.) vor veni şi vom începe procesul de predare-primire, inclusiv a cărţilor tehnice, pentru că acolo sunt nişte schiţe care trebuie urmărite. Când se va finaliza procesul de predare-primire, atunci ne asumăm şi clădirea este a noastră. Nu se poate întâmpla totul mâine (astăzi – n.r.), este o clădire destul de mare. Din punct de vedere procedural, eu vreau ca acea clădire să fie la CJ, luăm clădirea, o intabulăm, după care facem o procedură în care să vedem care este soluţia pentru a interveni acolo, dacă spargem zidul, dacă facem construcţie exterioară, investim bani. Iar procesele merg mai departe, în instanţă. Vom face expertiza, iar soluţia tot noi o vom plăti. Dacă va fi spart zidul sau nu, noi ne asumăm, ca să nu mai ţinem clădirea cum este în momentul de faţă”, ne-a spus Chiriac.

 

Dănăilă: «Să sperăm că până la finalul anului vom putea prelua clădirea»

Soluţia pentru deblocarea secţiilor de Cardiologie-Pediatrie de la Spitalul Judeţean a fost făcută publică de liberalii brăileni, în cadrul unei conferinţe de presă din luna iunie. La acea vreme, Alexandru Dănăila a declarat că este dispus să-şi asume negocieri cu firma care a făcut lucrările de la Judeţean, astfel încât secţia realizată în proporţie de 98% să fie pusă în funcţiune. Ieri, l-am contactat telefonic pe Dănăilă, care ne-a spus că va participa şi el la o discuţie cu Chiriac şi cu directorul comisiei de preluare a Cardiologiei. Mai mult, acesta speră ca până la finalul anului secţia să intre în posesia CJ, iar începând cu 2018, să fie demarate licitaţiile pentru dotarea acesteia. “Am avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Francisk Chiriac, legată de acest subiect, pentru că este de interes comun să rezolvăm această problemă cât mai repede, să dăm în funcţiune secţia de Cardiologie. Mâine se va desfăşura o altă etapă a activităţii comisiei de preluare a clădirii şi, după şedinţa CJ, o să avem o discuţie comună eu cu domnul preşedinte Chiriac şi cu directorul comisiei, să găsim o soluţie cât mai bună. Înţeleg că lipsesc nişte documente în momentul ăsta şi firma constructoare nu vrea să le pună la dispoziţie, dar obiectivul este să preluăm această clădire, pentru că unele dintre documente le putem reconstitui ulterior predării, ele sunt înregistrate şi la alte instituţii. Aşadar, ne putem adresa către acele instituţii, astfel încât să ne putem reface documentaţia necesară, pentru a ne dovedi proprietatea şi pentru a putea exploata clădirea în condiţii de siguranţă şi în condiţiile sanitare impuse pentru o astfel de activitate. Să sperăm că până la finalul anului vom putea prelua clădirea, iar în prima parte a anului viitor să se demareze achiziţia pentru tot ce înseamnă dotare şi în scurt timp să fie funcţională secţia”, este de opinie preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă.

 

Administrator «Carroponte»: «Probabil că o să existe o tentativă de recepţie»

Pentru că firma care s-a ocupat efectiv de construcţia Secţiei de Cardiologie este “Carroponte”, l-am contactat telefonic şi pe administratorul acesteia, Marius Petcu. Acesta ne-a declarat că nu poate fi vorba despre nicio recepţie făcută în cursul zilei de astăzi, deoarece clădirea se află în stare de conservare, aşa cum o păstrează din 2015 încoace, de la terminarea lucrărilor. “Mâine (astăzi – n.r.), probabil că o să existe o tentativă de recepţie. Noi am fost solicitaţi să ne pregătim. Dacă cineva doreşte să predăm clădirea în 2 zile … Noi n-am avut timp nici să băgăm apă pe instalaţie, vă daţi seama! Noi am ţinut clădirea în conservare. Nu se poate face o recepţie cu o clădire care se află în conservare! De data asta am fost şi noi convocaţi, ca prin minune, şi suntem fericiţi. Probabil că se va da un termen pentru remedieri, nu se va realiza, cred eu, mâine (astăzi -n.r.), recepţia, adică e imposibil. Ulterior, o să facem tot ceea ce este necesar să o scoatem din conservare şi să o reactivăm. Am primit solicitarea pe 23 noiembrie, din partea «Vamed». E un pic exagerat să poţi pregăti ditamai clădirea pentru recepţie, în cinci zile, dar, mă rog … Umplerea tubulaturilor cu agent termic, cu apă, reverificarea tuturor instalaţiilor, sunt nişte proceduri care durează, nu putem vorbi de o zi, două. Conform legii, se va întruni comisia care va constata că nu curge apa, că nu e curent şi aşa mai departe, vor face o listă de lucruri pentru care probabil că vor da un termen pentru remedierea lor şi punerea în funcţiune. Oamenii ne-au solicitat, noi am primit comunicarea prin Vamed, nu direct de la CJ”, ne-a declarat Marius Petcu, administrator “Carroponte”.

 

Iţele încurcate de la Cardiologie

Dezvăluiri din “culisele” secţiei de Cardiologie-Pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila vin din partea reprezentanţilor societăţii “Carroponte”. Lucrările au ajuns la această societate, după ce contractul i-a fost subcontractat de către “Vamed”, firma care a câştigat licitaţia pe SEAP. În urma declaraţiilor publice făcute de preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, cum că nu poate prelua clădirea de la “Vamed”, pentru că firma “Carroponte” refuză să înapoieze cărţile tehnice, administratorul acesteia din urmă a reacţionat. Marius Petcu a dezminţit această informaţie, ba chiar susţine că ar preda clădirea şi mâine, numai că se loveşte mereu de refuzul celor de la “Vamed”, lucru pentru care se judecă acum la Tribunalul Bucureşti. Mai mult, constructorul suportă, pe cheltuială proprie, întreţinerea secţiei de Cardiologie-Pediatrie, din 2015, de când sunt gata lucrările, şi până în prezent. “Carroponte” va continua să scoată bani din puşculiţa proprie până când “Vamed” va accepta să preia clădirea, iar administratorul Marius Petcu consideră că acesta ar fi unul dintre motivele refuzului de recepţie a lucrării, totul fiind o “strategie de business”, şi nu neapărat o rea-voinţă. Totuşi, teoria conform căreia austriecii de la “Vamed” au datorii financiare către “Carroponte” este susţinută şi de Petcu, acesta afirmând că nu-şi poate recupera garanţia de bună execuţie.

“Prejudiciată în derularea acestui proiect este «Carroponte», întrucât «Vamed România», urmare a unor vicii de proiectare ce au fost în sarcina «Vamed», refuză să preia clădirea de la «Carroponte». Noi am respectat întru totul proiectul şi am executat lucrările ce ne-au fost subcontractate, pentru că nu toate categoriile de lucrări ne-au fost subcontractate nouă. «Carroponte» a convocat recepţie la terminarea lucrărilor, iar «Vamed» a refuzat acest lucru. În acest sens, i-am chemat în judecată pe cei de la «Vamed», iar dosarul se află pe rolul instanţei de judecată la Tribunalul Bucureşti”, a punctat administratorul Marius Petcu. Acesta a adăugat că a solicitat tuturor preşedinţilor care au trecut pe la Consiliul Judeţean să soluţioneze litigiile cu privire la secţia de Cardiologie-Pediatrie şi a propus soluţii pentru deblocarea situaţiei în fapt.

“«Carroponte» este dispus în orice moment să predea lucrările ce i-au fost subcontractate şi pe care le-a executat în integralitate la cele mai înalte standarde de calitate, în momentul actual firma asigurând clădirea, adică deratizare, pază, instalaţii, microclimat etc, şi întreţinerea acesteia pe bani proprii”, a mai precizat Petcu. Nu a dorit să intre în detalii despre costurile întreţinerii, spunând că aşteaptă soluţionarea dosarului de către judecători.

Administratorul firmei de construcţii nu l-a contrazis pe Francisk Chiriac în ceea ce priveşte datoriile pe care “Vamed” le are către el, ba chiar a menţionat că sunt sume consistente. “Firma «Carroponte» are de recuperat sume consistente de bani de la «Vamed», reţinute din facturi cu titlu de garanţie de bună execuţie, garanţie ce trebuia deblocată 70% la terminarea lucrărilor. Lucrări pe care «Carroponte» le-a finalizat încă din august 2015, astfel că la momentul la care facem vorbire ar fi fost expirate şi cele 24 luni de garanţie de bună execuţie, urmând a fi deblocat şi restul de 30%. Ei neagă în mod ilegal eliberarea acestor sume prin refuzul recepţiei la terminarea lucrărilor. Atragem atenţia că singura firmă care are garanţie de bună execuţie blocată la acest moment este «Carroponte», reţinută de «Vamed»  - în acest moment ilegal în opinia noastră, dat fiind faptul că refuză în permanenţă recepţia lucrărilor în mod vădit doar pentru a evita întreţinerea obiectivului pe durata procesului cu Consiliul Judeţean”, a conchis Petcu.

Contactat telefonic, Istvan Besenyei, directorul general al “Vamed”, a refuzat să comenteze ipoteza lansată de “Carroponte” şi ne-a îndrumat să solicităm, în scris, un punct de vedere oficial. Până la ora închiderii ediţiei de ieri, reprezentanţii “Vamed” nu au răspuns solicitării scrise.

 

Medicii cardiologi, tot mai puţini la Judeţean

Secţia Cardiologie funcţionează, în prezent, la corpul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, adică fostul Spital 3. Deşi în acte există 6 doctori de specialitate, activitatea propriu-zisă o desfăşoară doar 3 dintre aceştia. Doi medici sunt în concediu medical, un altul se află în preaviz, după ce a demisionat, iar cei care au rămas abia reuşesc să acopere gărzile, cu riscul epuizării fizice şi psihice. Mai mult, dr. Bogdan Minescu nu mai vrea să fie şef de secţie, însă managerul Delia Râşnoveanu nici nu vrea să audă aşa ceva, motivând că a mai rămas puţin timp până la organizarea unor noi concursuri pentru şefii de secţie din Judeţean.

“Am rămas 3 medici care ne chinuim cu ce se poate face în 3 oameni, dar probabil că celelalte două doamne doctor vor reveni din concediu medical. Nu se mai poate acoperi complet garda, sunt probleme, nu mai e tot timpul om în ambulator. Ce să facem? 3 oameni nu pot face cât 6. Se pune viaţa doctorilor în pericol, pentru că se fac gărzi peste puteri şi aşa mai departe. Asta e ţara în care trăim! Eu sunt demisionar din funcţia de medic şef de secţie. Este o situaţie destul de gravă, mai ales pentru viitor!”, ne-a declarat, supărat, medicul Bogdan Minescu.

Întrebată despre situaţia descrisă de medicul şef de secţie, despre medicii extenuaţi de programul de lucru, managerul Delia Râşnoveanu a replicat: “Conform legislaţiei, medicul din spital este obligat să asigure şi activitatea în ambulatorul integrat. Asta-i legislaţia! Nu pot să fac nimic mai mult!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro