Bombă! CJ Brăila, aflat sub conducerea lui Gheorghe Bunea Stancu, este prezent pe lista neagră a consiliilor judeţene suspectate de nereguli în contractele derulate de autorităţile locale.
Despre ce este vorba? Într-un articol din cotidianul "Gândul", publicat joi, 11 august, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, a declarat că, în urma unor verificări efectuate de Minister, au fost descoperite nereguli privind contractele cu fonduri europene derulate de autorităţile locale. Conform sursei citate, preşedinţii de consilii judeţene ai PSD şi PDL ar deţine supremaţia la acest capitol.
Scânteia care a aprins focul anchetei? Drumurile judeţene. Concret, după ce Comisia Europeană a închis conducta de bani pentru proiectele deşfăşurate pe Axa 2 din Programul Operaţional Regional - adică, reabilitarea drumurilor judeţene, Udrea a cerut demararea unui control asupra celor 124 de contracte derulate de autorităţile locale. "Valoarea totală a celor 124 de contracte este de 3,2 miliarde de lei, iar în urma verificărilor, corecţia adusă este de 180 de milioane de lei (aproape 43 de milioane de euro, n.r.). Media corecţiilor este de 5,58%", a precizat Elena Udrea, citată de "Gândul", adăugând că în 43 de proiecte cu fonduri europene, pe baza cărora s-au încheiat 39 de contracte de lucrări, a fost încălcată legislaţia achiziţiilor publice şi că autorităţile locale care au primit banii, trebuie să îi returneze, iar cine nu a încasat fondurile va trebui să acopere diferenţa din buzunarul judeţului. "Dintre cele 39 de contracte cu nereguli, 30 aveau avizul Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice. În toate contractele este vorba de erori, nu este vorba despre fraudă. A fost cel puţin neglijenţă în respectarea procedurilor de către autorităţile locale", a subliniat Udrea.
Dar să vedem cum a reacţionat preşedintele CJ Brăila, pesedistul Gheorghe Bunea Stancu, la aflarea acestei "veşti". Contactat de jurnalişti, Stancu a declarat că măsura Ministerului Dezvoltării Regionale este o comandă politică şi că, dacă va fi nevoie, se va adresa Justiţiei: "Nu ştiu despre ce este vorba, dar probabil se referă la drumul mării, pe care toată lumea îl laudă. Noi am făcut acte adiţionale la acel contract, care au primit avizul Ministerul Dezvoltării Regionale. Este o comandă politică, dacă există justiţie ne adresăm justiţiei. Am dreptate 100%."
Practic, CJ Brăila ar trebui să returneze suma de 1,9 milioane de lei. "La Brăila corecţia este de 1,9 mil lei, deoarece un factor de evaluare în licitaţie a fost durata de execuţie. Câştigătorul trebuia să termine lucrarea în 180 de zile, dar după aceea s-a acceptat ca termenul de execuţie să fie de 530 de zile", a precizat Udrea, potrivit presei centrale.
Reamintim că, pe 9 septembrie 2010, a fost inaugurat drumul judeţean DJ 211A - DJ 212 Viziru - Cuza Vodă - Mihai Bravu, cunoscut şi sub denumirea de "Drumul Mării". Proiectul a avut o valoare totală de 64,79 milioane de lei, din care 46,34 milioane de lei reprezenta finanţarea europeană, 5,88 milioane de lei veneau de la bugetul de stat, iar 1,35 milioane de lei reprezenta contribuţia Consiliului Judeţean Brăila. De construirea drumului s-a ocupat consorţiul format din firma germană "Max Bogl" şi, evident, "Tancrad" SA Galaţi.
Pentru Brăila s-a întocmit proces verbal cu titlu executoriu
Revenind la lista neagră a consiliilor judeţene "dubioase", cea mai mare factură o are de achitat CJ Ilfov, condus de pedelistul Cristache Rădulescu - 2,5 milioane de euro. Alături de Brăila, pe listă se mai află judeţele Botoşani, Teleorman, Prahova, Maramureş, Bacău, Dolj, Argeş, Buzău, Vrancea, Olt şi Arad.
Precizăm că Brăila se numără printre primele judeţe pentru care s-au întocmit procese verbale cu titlu executoriu.