Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila cere de la Guvern Casa Albă în proprietatea publică a județului

* în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila, consilierii au aprobat un proiect introdus suplimentar pe ordinea de zi privind propunerea de trecere a Palatului Administrativ din proprietatea publică a statului în cea a județului * decizia vine în contextul în care valoarea de inventar a clădirii a rămas neactualizată la Centru față de realitate * de asemenea, procedura face parte și din pregătirile pentru proiectul de reabilitare al clădirii care urmează să fie pus în operă în curând

 

Consiliul Județean Brăila solicită Guvernului României să treacă Palatul Administrativ din proprietatea publică a statului în cea a județului. Consilierii județeni au aprobat un proiect (suplimentar introdus pe ordinea de zi) privind această propunere, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila. Totul are legătură cu corectarea unei situații privind datele ce apar despre această clădire în inventarul centralizat al statului, dar și cu proiectul pe fonduri europene privind reabilitarea Palatului Administrativ, care urmează să fie pus în operă cât de curând.

După cum se specifică în referatul de aprobare a proiectului, clădirea situată în Municipiul Brăila, Piața Independenței, nr. 1, a fost preluată din administrarea Instituției Prefectului Județului Brăila și dată în administrarea Consiliului Județean Brăila printr-o hotărâre de Guvern în 2013.

Imobilul a fost înregistat cu o valoare de inventar de 12.836.971,02 lei, iar în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, bunul a fost reevaluat recent la valoarea de 26.643.300 lei, după cum rezultă din Situația financiară a Consiliului Județean Brăila la 31 decembrie 2019.

”Această neconcordanță dintre valoarea din inventarul centralizat al statului și valoarea din Situațiile financiare ale Consiliului Județean Brăila se datorează faptului că nu a fost actualizată Anexa la HGR nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventrului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, de către instituțiile abilitate”, se precizează în cadrul proiectului.

Același document amintește că într-o adresă din martie 2021, Ministerul Finanțelor puncta că o decizie a Curții Constituționale a stabilit că nu există raporturi de subordonare între Guvern, în calitate de administrator general al bunurilor aparținând domeniului public al statului, și un consiliul local, Curtea reținând că imposibilitatea juridică de constituire a dreptului real de administrare indică faptul că intenția de reglementare vizează transmiterea dreptului de proprietate.

În acest context, pentru a elimina neconcordanțele, dar și pentru că imobilul reprezintă un bun de uz și interes public județean, CJ Brăila consideră necesară și oportună trecerea acestuia din proprietatea publică a statului, în cea a Județului Brăila.

 

 

Pregătiri pentru începerea lucrărilor la renovarea Casei Albe

Mai mult, în documentația aflată la mapa consilierilor este amintit faptul că instituția Consiliului Județean Brăila, care deține administrarea acestui imobil a demarat recent proiectul ”Reabilitare și refuncționalizare clădire Palat Administrativ, Piața Independenței nr. 1 Brăila”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, încheindu-se deja și un contract de finanțare, în mai 2020, în acest sens. Așa cum îi spune și numele, proiectul prevede activități de modernizare și refuncționare a spațiilor în care își desfășoară activitatea aparatul de specialitate al CJ Brăila, cel al Instituției Prefectului Județului Brăila, Primăria Municipiului Brăila, precum și alte entități publice cărora le-a fost transmis dreptul de folosință gratuită.

Plecând de la toate aceste considerente, CJ Brăila a ajuns să solicite promovarea unei hotărâri de Guvern privind trecerea imobilului în proprietatea publică a județului.

Reamintim că din momentul în care vor începe lucrările în Palatul Administrativ, potrivit explicațiilor președintelui CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, instituția pe care o conduce se va muta temporar, vizavi, în birourile din Casa Tineretului. Potrivit acestuia, în primă fază se va interveni doar pe sectorul unde activează CJ și Primăria Municipiului Brăila, astfel că Prefectura va putea rămâne pe poziții, până când lucrările vor începe și în acel sector de clădire. La acel moment, instituția reprezentantului Guvernului în teritoriu va prelua la rândul său, temporar, birouri din Casa Tineretului, iar funcționarii CJ vor reveni în Palatul Administrativ. În ceea ce privește Primăria Municipiului Brăila, edilul-șef Marian Dragomir a afirmat inițial că luase în calcul ca structurile instituției să se împartă în mai multe clădiri administrative deținute de municipalitate la nivelul întregului oraș. Totuși, recent, BCR a anunțat că dorește să vândă clădirea de pe Calea Călărașilor, astfel că Primăria Municipiului Brăila și-a exercitat dreptul de preempțiune și a fost deja de acord să achiziționeze imobilul respectiv cu 900.000 euro, urmând să își mute birourile acolo în totalitate pe durata lucrărilor la Palatul Administrativ. Mai apoi, funcționarii Primăriei vor reveni pe poziție, potrivit lui Dragomir, iar sediul BCR va fi predat Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro