• probabil că CJ, în calitate de administrator al drumului respectiv, ar fi scăpat fără nicio sancţiune, dacă un microbuz nu s-ar fi răsturnat pe carosabilul alunecos, iar cinci oameni nu ar fi ajuns la spital cu răni mai mult sau mai puţin grave • de la conducerea Consiliului Judeţean nu am obţinut nicio explicaţie pe această temă • “Tancrad” SRL, firma cu care CJ Brăila are contract pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, susţine că a avut sărăriţe pe traseu sâmbătă, când s-a produs accidentul • “Noi acţionăm doar în baza solicitărilor primite de la CJ, care ne indică tronsoanele de drum unde trebuie intervenit”, spune directorul “Tancrad”
Consiliul Judeţean Brăila a fost amendat de Poliţie, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru că, în calitate de administrator al DJ 212, “nu şi-a îndeplinit obligaţia de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă, conform prevederilor OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, după cum se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului. Aşa cum v-am informat în ediţia on-line a cotidianului nostru, sancţiunea, în valoare de 2.650 lei, a venit ca urmare a unui accident produs, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 7.00, pe fondul carosabilului acoperit cu polei. Un microbuz cu opt pasageri, care venea dinspre Constanţa şi se îndrepta spre Brăila, a derapat la ieşirea dintr-o curbă, în zona localităţii brăilene Spiru Haret. Maşina a ieşit în decor, s-a răsturnat pe partea dreaptă apoi a revenit pe roţi. Incidentul s-a soldat cu rănirea a cinci pasageri, dintre care trei bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 23 şi 65 de ani. De vină ar fi şi şoferul, un brăilean în vârstă de 48 de ani, care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, călcând prea tare pedala de acceleraţie. Acesta s-a ales cu dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Cert este că poliţiştii nu l-au iertat nici pe administratorul drumului, căruia i-au aplicat acea sancţiune de 2.650 lei, pentru că nu a împrăştiat la timp material antiderapant pe DJ 212, rută cunoscută brăilenilor sub denumirea “drumul mării”.
Nedumerire şi tăcere la CJ
Astfel de amenzi s-au aplicat foarte rar până în prezent. S-ar putea spune că e prima sancţiune de acest gen primită de Consiliul Judeţean de când şi-a început mandatul actualul preşedinte, Francisk Chiriac. Ieri, reporterii noştri au încercat să obţină un punct de vedere de la acesta. Preşedintele CJ nu prea era în temă, însă, cu ceea ce s-a întâmplat pe DJ 212 şi ne-a mărturisit că a aflat câte ceva din presa on-line, însă nu ştie detalii. “Am citit şi eu în presă. Nu ştiu. Acum sunt la o întâlnire la Bucureşti. Vreau să vin acasă să văd despre ce este vorba şi cine a dat amenda, de ce s-a dat amenda...”, ne-a declarat, expeditiv, Francisk Chiriac.
Pentru a ne putea informa cititorii, totuşi, de ce nu s-a intervenit la timp cu antiderapant, sâmbătă dimineaţă, pe DJ 212, am încercat să luăm legătura cu vicepreşedintele CJ, Ionel Epureanu. Acesta ne-a transmis, însă, că cel mai bine ar fi să vorbim cu preşedintele Chiriac...
Şefii “Tancrad”: “Acţionăm acolo unde primim solicitări de la CJ”
Un punct de vedere am obţinut, în ultimă instanţă, de la conducerea “Tancrad” SRL Galaţi, firmă cu care Consiliul Judeţean Brăila are contract pentru deszăpezirea drumurilor din administrare. Directorul Lucian Stanciu ne-a declarat că, sâmbătă, “Tancrad” a avut sărăriţe pe traseu, în conformitate cu solicitările primite de la CJ. “Noi acţionăm în funcţie de ceea ce ni se solicită. Cei de la CJ indică sectoarele de drum pe care trebuie intervenit, iar utilajele noastre sunt trimise la faţa locului, conform comenzilor primite. Sâmbătă, 28 ianuarie, am avut sărăriţe pe şoseaua care face legătura între Făurei şi Jirlău, pe tronsonul Racoviţa - Gradiştea - Gemenele, dar şi pe şoseaua dintre localităţile Viziru şi Mihai Bravu, unde am intervenit începând cu ora 10.30. Duminică, s-a acţionat cu antiderapant pe traseul Cazasu - Romanu - Gemenele”, ne-a declarat directorul Stanciu.
În conformitate cu declaraţia şefului de la “Tancrad”, sâmbătă s-a intervenit cu antiderapant abia după 10.30, pe relaţia Viziru - Mihai Bravu, care este compusă din două tronsoane de drum judeţean, mai exact DJ 211A, de la Viziru la Cuza Vodă, continuându-se cu DJ 212 Cuza Vodă - Spiru Haret - Berteştii de Jos - Berteştii de Sus - Mihai Bravu. La ora 7.00, când s-a produs accidentul din apropiere de localitatea Spiru Haret, poleiul de pe carosabil nu fusese “deranjat” de nicio sărăriţă pentru că, susţine directorul “Tancrad”, responsabilii de la Consiliul Judeţean nu solicitaseră acest lucru.