Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila a alocat finanțare pentru un proiect care pregătește o «mini-Armată»

* este vorba despre un proiect intitulat ”Istoria militară junior”, al Asociației ”Centrul de Studii Proilavia” Brăila, care își propune să realizeze diferite evenimente cu ajutorul unui pluton format din copii * finanțarea din partea CJ Brăila pentru acest proiect este de peste 45.000 lei * președintele Francisk Chiriac a declarat că este o inițiativă binevenită, în contextul în care consilierul județean PNL Alexandru Bucălău i-a solicitat mai multe detalii * pagina de Facebook a Asociației promovează postările fostului viceprimar Lucian Țilea

 

Consiliul Județean Brăila a alocat, recent, bani pentru finanțarea unui proiect al unei asociații non-guvernamentale, care încearcă să realizeze o ”Armată de copii”, pentru a promova uniformele militare istorice românești. Este vorba despre un demers intitulat ”Istoria militară junior” al Asociației ”Centrul de Studii Proilavia” Brăila. Pe scurt, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare, consilierii județeni au aprobat finanțarea cu suma de 45.793,76 lei din bugetul Județului Brăila către acest ONG. După cum se precizează în raportul proiectului de hotărâre, în luna iulie a fost organizată prima sesiune în cadrul Programului pentru finanțare nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean pentru anul 2021. Pentru că în prima sesiune nu a fost atribuită toată suma ce fusese alocată (doar pentru două proiecte), s-a organizat și sesiunea a II-a de evaluare a propunerilor de proiecte, cu dată limită de depunere 6 septembrie. Pe 3 septembrie a depus o asemenea cerere și Asociația ”Centrul de Studii Proilavia” Brăila.

”Obiectivul general al proiectului îl constituie promovarea tradiției militare brăilene în rândul comunității locale, cu ajutorul copiilor, prin replicarea la scară mică a unui pluton al armatei române și redeșteptarea interesului tinerilor pentru valorile naționale, prin recrearea atmosferei de epocă, se precizează în cadrul raportului.

Din același document aflăm că activitățile principale ale acestui proiect sunt următoarele:

Mangementul proiectului își propune să organizeze și să coordoneze activitățile, să realizeze achizițiile necesare și să raporteze acțiunile întreprinse. La toate acestea se adaugă promovarea proiectului și diseminarea rezultatelor prin realizare de materiale de vizibilitate. De asemenea, constituirea unei grupe de 18 elevi voluntari în vederea derulării activităților cultural-educaționale; selecția elevilor participanți la evenimente, pregătirea/instruiea acestora. Iar la final, participarea la evenimente: cermonii organizate cu prilejul unor aniversări/sărbători (25 octombrie - Ziua Armatei Române, 3 noiembrie - Ziua Vânătorilor de Munte, 10 noiembrie - Ziua Artileriei Române, 12 noiembrie - Ziua Cercetașilor Militari). Totodată, organizarea și desfășurarea unui concurs pentru elevii participanți la evenimentele cultural-educaționale.

 

Chiriac: « Eu cred că este un lucru benefic pentru asociație, pentru oraș în special și pentru județ»

În timpul ședinței ordinare a CJ Brăila, consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a intervenit la acest punct pentru a-l ruga pe Francisk Chiriac, președintele instituției, să precizeze mai clar în ce constau activitățile culturale ale asociației.

”Nu este aici niciun reprezentat. Chiar m-au sunat. Au o altă activitate. O să vă explic eu: Acest proiect este pe Legea 350 (n.r. – din 2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general). A fost inițiat conform procedurii de depunere a proiectelor. A fost câștigat. Este un proiect care vrea să promoveze costumele vechi militare. Va fi o acțiune și prin județ, la școli, împreună cu profesori de istorie, pentru a prezenta uniformele și modul în care soldații noștri se îmbrăcau în istorie. S-a încadrat pe procedura noastră. Eu cred că este un lucru benefic pentru asociație, pentru oraș în special și pentru județ”, a declarat Chiriac, după care a supus proiectul la vot și a fost aprobat în unanimitate.

Precizăm că pagina de Facebook a Asociației ”Centrul de Studii Proilavia” Brăila promovează în special postările fostului viceprimar Lucian Țilea. De asemenea, potrivit informațiilor afișate pe site-ul Centrului de Studii Proilavia Brăila (deși nu se știe dacă informațiile sunt actualizate), membri de onoare ai Asociației sunt: Prof. univ. dr. Ionel Cândea - fostul Director al Muzeului ”Carol I” Brăila, Membru corespondent al Academiei Române; Dr. Stănica Pandrea - Cercetător, Șef Secție Arheologie, Muzeul Brăilei; Dr. Costin Croitoru - Cercetător, Secția Arheologie, actualul director interimar al Muzeului Brăilei; Lucian Sabados - fostul manager al Teatrului „Maria Filotti” Brăila; Lect. univ. dr. Valentin Popa, Muzeograf, Muzeul Brăilei și Prof. Rodica Popa - Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro