Skip to main content

CJ a aprobat acordul pentru infiintarea zonei intercomunitare Braila-Galati

Consiliul Judetean Braila a aprobat acordul de parteneriat intre judetul Braila, municipiul Braila, judetul Galati si municipiul Galati, in vederea infiintarii unei zone de dezvoltare intercomunitara. Acordul a fost dat in contextul in care consilierii au cerut ca presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, mandatat sa negocieze in numele lor, sa protejeze interesele judetului. Consilierul liberal Adrian Ritzinger a declarat: "Noi sintem de acord cu acest proiect, daca stabilim si niste oportunitati care sint in interesul Brailei. Asta trebuie sa intre in faza de studiu, cel care face studiul respectiv trebuie sa aiba in vedere acest lucru. Spun asta pentru ca noi participam la aceasta asociere cu teritoriul administrativ, si am dori sa se tina cont de asta, in momentul impartirii echitabile a cheltuielilor presupuse de investitii, ca noi am venit cu terenul. Ma refer la utilitatile pentru zona respectiva".
Stancu i-a asigurat pe consilieri ca pot avea incredere in priceperea sa in domeniul negocierii, si a explicat, intr-un mod oarecum confuz, ce se doreste cu acordul pe care li-l supune atentiei: "Acest acord nu face altceva decit noi sa aprobam o suma care nu este definita in el, pentru ca 25% din costurile in ceea ce inseamna studiul si arbitrul dintre Braila si Galati sa fie un consultant, sau o casa de avocati. Deja acest consultant se stabileste in baza unei licitatii, conform legii in vigoare. De ce n-am vrut sa fie un sef la toata treaba asta: cind apare un sef, ca-i CJ Braila, ca-i CJ Galati, ca-i Primaria Braila, ca-i Primaria Galati, incep discutiile, incepe mass-media la Braila sa spuna : "dar voi sinteti mai prosti, uite, vezi, Galatiul a luat sefia acestei zone. Proprietatea este a Brailei!", si asa mai departe. Si atunci, ca sa evit orice discutie, am spus asa: cele patru administratii participa la aceasta licitatie, se desemneaza un consultant care spune "buletinul in zona Braila il da Braila, pentru ca aici este jurisdictia, autorizatia de urbanism, conform planului de Urbanism Zonal aprobat de CJ Braila, le da Braila", etc. Cind se va face factura, in urma licitatiei, se va impati cheltuiala, cite 25% pe fiecare administratie".

Piata de gros, palat regional, doua spitale regionale...

Stancu a mai precizat ca spera ca, in 2 luni, sa fie gata licitatia si a precizat ca deja a comandat Planul Urbanistic General al judetului: "Va reamintesc ca Braila nu are un PUG astazi, are niste... nu vreau sa folosesc un cuvint tare aici, ca sa nu speculeze mass-media. Este inadmisibil ca la aceasta ora sa nu avem un PUG. Avem unul de pe la '99, care nu a fost aprobat si va reamintesc, stimati colegi, ca nu putem accesa fonduri europene daca nu avem documentele in regula. Toata lumea ne cere PUG, PUZ, si asa mai departe. Deci, s-a lamurit si Galatiul si ne-am lamurit si noi ca trebuie sa coabitam in zona asta. Noi sintem prea mici ca sa dezvoltam zona, iar Galatiul nu are unde sa se dezvolte. Si atunci, luind cele doua interese si combinindu-le, Braila trebuie sa-si exercite drepturile de administrare in aceasta zona si sa incerce, in conditii de loialitate, sa traga anumite avantaje, in interesul ambelor judete".
Stancu a explicat consilierilor ca, pe linga piata de gros, a propus realizarea in zona de asociere a unui palat regional: "Se mai discuta de doua spitale, spate-n spate, asa cum a fost ideea lui Dan Sabau, dar de trei ani, nu a facut nici un milimetru pe linia asta. Noi zicem sa fie complementare, o parte din sectii sa fie ale Brailei, o parte ale Galatiului, dar sa fie diferite, unele de altele, sa fie complementare ca si discipline medicale".
Dupa ce si-a expus planurile marete, pentru zona Braila-Galati, Stancu a fost intrebat de consilierul democrat Dan Mosescu daca nu cumva in toata aceste planuri ar trebui sa fie inclus, ca parte, si consiliul local Vadeni, dat fiind ca, pina la urma, terenul vizat se afla, totusi, pe raza localitatii respective. Stancu a explicat, in treacat, ca, la un moment dat, va fi cooptat in asocierea "celor patru administratii" si CL Vadeni: "va trebui sa facem un parteneriat intre CJ si CL Vadeni si sa vedem, poate vom prelua noi, CJ, prerogativele CL Vadeni. Sa facem intii primul pas, sa vedem cine da autorizatiile si cum arata aceasta zona si dupa aceea, facem urmatorul pas".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu