Deocamdata, intr-o prima faza, autoritatile de mediu au lansat, in 20 septembrie 2006, la nivel national, o ampla campanie de informare publica privind implementarea retelei ecologice europene "Natura 2000" in Romania.
In Braila, Agentia pentru Protectia Mediului va sustine prima actiune de acest gen miine, 28 septembrie, in Sala Mare a Prefecturii. Au fost invitati sa participe toti factorii care vor avea un cuvint de spus in realizarea acestui program, de la reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean, pina la primarii localitatilor afectate si responsabili ai asociatiilor de vinatoare ori ai organizatiilor non-guvernamentale.
""Natura 2000" nu inseamna scoaterea din uz a terenurilor, ci pastrarea practicilor traditionale agro-pastorale si silvice care nu dauneaza patrimoniului existent. Beneficiile economice vor fi aduse prin dezvoltarea turismului si agroturismului, etichetarea de produse naturale, posibilitatea de a atrage fonduri europene. Toate aceste aspecte vor fi expuse in cadrul intilnirii de la Prefectura deoarece lipsa de comunicare si lipsa de informare a condus la mari probleme in procesul "Natura 2000" din multe state membre UE, in timp ce comunicarea si implicarea factorilor interesati deja de la inceput s-a dovedit capabila sa accelereze procesul, in tarile in care a fost bine planificata din timp si implementata in permanenta" a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Nicoleta Negru, sef Serviciu Implementare Politici de Mediu, din cadrul APM Braila.
Natura fara E-uri
Potrivit acesteia, in Occident, "Natura 2000" este o emblema care atrage foarte multi turisti, in spatii unde exista garantia ca natura este foarte putin afectata de activitatile oamenilor. Pina cind Romania va avea propria retea de situri ecologice recunoscute pe plan european sub emblema "Natura 2000" mai este, insa, cale lunga.
Deocamdata, s-a definitivat, la nivel national, lista cu situri validate ca habitat pentru diverse specii. La propunerea autoritatilor de mediu brailene, judetul nostru a fost inclus pe lista cu urmatoarele locatii: Balta Mica a Brailei; Dunarea Veche - Bratul Macin; lunca Siretului inferior; Maxineni; Tataru; Ianca-Plopu-Lacul Sarat-Movila Miresii; Balta Alba, Amara, Jirlau, Lacu Sarat, Ciineni. Urmeaza ca Guvernul sa emita o hotarire prin care sa stabileasca lista finala cu siturile ce vor fi propuse pentru includerea in reteaua ecologica "Natura 2000".
Recunoasterea finala, pe plan european, ca sit "Natura 2000" va veni abia in 2016. Pina atunci, candidatele va trebui sa isi gestioneze cit mai bine actiunile de conservare a acvifaunei specifice, avind posibilitatea sa incerce, in acest scop, accesarea de fonduri europene.