Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cit costa sa inchiriezi un Mos Craciun

In preajma Craciunului, Mosul dezvolta o adevarata afacere, prin intilnirile, contra cost, cu copiii, fie acasa, fie in gradinite sau scoli.
50 RON, atit te costa sa inchiriezi, pentru o ora, un "Mos Craciun", interpretat de un actor al Teatrului Maria Filotti.
Cei care nu au atitia bani, pot inchiria, pentru 30 RON/zi doar costumul Mosului.
La gradinite, venirea Mosului la serbari ii costa pe parinti intre 2,5 si 5 RON/copil.
Sumele se stabilesc la mica intelegere, intre parinti si actori. Intermedierea "afacerii" cu Mos Craciun si programarea se fac, dupa cum au constatat redactorii nostri, chiar la croitoria teatrului.

"Eu sint Mos Craciun si ma port cum s-ar purta Mosul"

Actorul Nicolae Taranu este unul dintre cei mai vechi prieteni ai Mosului. Din cei 65 de ani de viata, aproape 40 a fost inlocuitorul lui Mos Craciun.
In 1968 a venit in Braila, iar activitatea lui Mos Gerila, pe atunci, a inceput-o de prin 1971, odata cu aparitia brigazilor artistice.
"Nu socotesc ca am fost persecutat, dar tin minte ca mai toti copiii recitau poezii cu macarale. Foarte des auzeai acest cuvint. Toate poeziile lor aveau ca tema constructiile", isi aminteste Nicolae Taranu.
El ne-a spus ca nu este chiar atit de usor sa faci pe Mos Craciun, fiindca nu se stie niciodata care va fi reactia copiilor.
"Sint copii care incep poezia, se pierd si intra in panica sau incep sa plinga. Tu, ca Mos, trebuie sa fii pe faza, sa-l scoti din acea stare de emotivitate excesiva", a adaugat actorul Taranu.
Comparativ cu copiii de dinainte de Revolutie, actorul ne-a spus ca cei de acum sint mult mai dezinvolti.
Dar foarte important este faptul ca traditia a fost pastrata si pe vremea lui Mos Gerila, si in timpul lui Mos Craciun, dupa cum a afirmat actorul. Si copiii de atunci, si generatiile de acum pastreaza traditia colindelor.
In ceea ce priveste pretul unui Mos inchiriat, actorul ne-a spus ca, datorita faptului ca accepta sume modice, a "stricat" preturile altor Mosi.
"Nu banii sint importanti! In clipa cind am intrat pe usa ma simt Mos Craciun. Eu sint Mos Craciun si ma port cum s-ar purta Mosul. Nu este suficient sa ai costumatia, trebuie sa ai starea de Mos Craciun", a adaugat Nicolae Taranu.
In magazinele din Braila, oferta de costume de Mos Craciun este destul de saraca. Pretul unei costumatii este de aproximativ 10 RON.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii