Mergi la conţinutul principal

Circotecă. Directoarea de două luni a Școlii din Traian a fost demisă, părinții se revoltă

• la începutul acestei săptămâni, directoarea Mirela Gîrbă a fost demisă de la conducerea școlii și înlocuită cu Cristina Cojocaru, decizia fiind luată de șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, liberalul Cătălin Canciu • nemulțumiți de schimbare, părinții au făcut o petiție prin care îi cer lui Canciu să revină asupra deciziei • Canciu refuză, susținând că la mijloc ar fi vorba de un “conflict artificial creat de primarul și viceprimarul din comuna Traian”, membri PSD

 

Schimbarea directorului de la Școala Gimnazială Traian a stârnit revolta părinților din localitate! Luni, 13 noiembrie, educatoarea Mirela Gîrbă a fost demisă de la conducerea școlii și înlocuită cu o altă educatoare, Cristina Cojocaru, decizia fiind luată de șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, Cătălin Canciu. Facem precizarea că Mirela Gîrbă a fost numită director prin detașare în interesul învățământului, la data de 1 septembrie 2023, de către fostul inspector școlar general.

Nemulțumiți de “perspectiva schimbării actualei conduceri manageriale”, circa 200 de părinți au făcut o petiție prin care îi cer lui Canciu să revină asupra deciziei. Petiția a fost trimisă și Ministerului Educației, iar o copie a documentului a ajuns și la redacția ziarului “Obiectiv”, cel care a trimis-o fiind Marcel Giugiuc, părinte, dar și viceprimar al comunei Traian (PSD).

“Managementul modern implică un număr mare de abilități din care multe presupun abilități legate de statistică, utilizarea tehnologiei informației, contabilitate și matematică. Doamna Gârbă Mirela pune accent pe rezolvarea rațională a problemelor și pe gândirea logică. Cum managementul implică lucrul efectiv cu oameni, este de o mare importanță deținerea de abilități interpersonale - abilitatea de a lucra cu indivizii, dar și cu echipe de lucru. De la numirea doamnei în funcție lucrurile au început ușor, ușor să intre pe un făgaș normal pentru unitatea de învățământ din comunitate. Vă rugăm să reveniți asupra deciziei de a schimba conducerea Școlii Gimnaziale Traian, județul Brăila”, susțin semnatarii petiției.

Aceștia mai spun că deciziile de numire a noilor directori în timpul anului școlar ar fi extrem de păguboase pentru elevi și îi cer lui Canciu să le comunice motivul pentru care a fost demisă directoarea Mirela Gîrbă. Mai mult, așa cum ne-a declarat viceprimarul Marcel Giugiuc, se pare că educatoarea ar fi aflat de demitere chiar luni dimineață, când s-a dus la lucru.

“Luni dimineața a fost întrebată ce caută la Traianu, că ea este destituită. Nici nu era informată de decizie, atunci a aflat. Pe la ora 12.00 a ajuns la Brăila, la ISJ, dar domnul Canciu nu a fost acolo, evident. Și doamna care se ocupă de personal n-a știut să îi spună motivul pentru care a fost înlocuită. A dat din umeri și atât. Dacă tot nu va fi adusă înapoi doamna Gîrbă, măcar să știm și noi, părinții, care a fost motivul pentru care a fost destituită, ne-a spus Marcel Giugiuc.

Întrebat de redactorii “Obiectiv” dacă noua directoare, Cristina Cojocaru, are vreo legătură cu PNL Brăila, Canciu fiind președintele organizației municipale, viceprimarul ne-a răspuns: “Nu știu dacă este membră! Probabil urmează. Anul viitor fiind și an electoral...”

 

Cătălin Canciu: “De unde atâta dragoste pe locuitorii comunei pentru această doamnă care este directoare de la 1 septembrie?!”

Redactorii “Obiectiv” l-au contactat pe inspectorul școlar general, Cătălin Canciu, pentru a-i cere o explicație cu privire la decizia de înlocuire a directorului de la Școala Gimnazială Traianu. Acesta ne-a spus că decizia de a o demite pe Mirela Gîrbă a luat-o după ce în două luni de când aceasta este director a primit la inspectorat două petiții din partea colegilor de cancelarie. În plus, Canciu ne-a mărturisit că nu înțelege “de unde atâta dragoste pe locuitorii comunei pentru această doamnă care este directoare de la 1 septembrie”.

“Am avut două petiții de la colegii de cancelarie în care mi se spunea că existau nemulțumiri între ei și doamna director. De altfel, dânsa a și venit la mine și mi-a zis că nu știe ce să facă, că nu o ascultă colegii. Și i-am spus «Doamnă, v-ați dorit să fiți directoare!». Și totuși am mai lăsat-o, am zis să mai încerc puțin. Văzând că managementul e la fel, am considerat că este mai bine să identific un om din localitate, un om care să aibă viziune pentru școala respectivă. Și am identificat-o pe această doamnă educatoare, Cristina Cojocaru, care este localnică și care mi s-a părut un om hotărât, care vrea să facă treabă. Eu mi-am luat și feedback din școală, cum fac de fiecare dată când fac o numire. Am întrebat profesorii, am întrebat personalul TESA și au spus că doamna Cojocaru este un om foarte ok. Doamna Gîrbă nici măcar nu este din Traian, ci din Tichilești. Bine, sunt și directori navetiști care își fac treaba foarte bine. Ar fi păcat să nu zic asta. Dar în cazul doamnei Gîrbă cele două petiții au cântărit în decizia luată. Așa că i-am încetat detașarea”, ne-a spus Cătălin Canciu.

Acesta consideră că tot scandalul cu schimbarea directorului este un “conflict artificial creat de primarul și viceprimarul din comuna Traian”. Canciu a ținut să sublinieze că la mijloc nu este vorba despre vreo “mișcare politică” din partea sa și că noua directoarea, Cristina Cojocaru, nu este membră PNL.

Întrebat ce va răspunde părinților în legătură cu petiția primită, Canciu ne-a răspuns: “Cu două articole din lege. Numirea prin detașarea în interesul învățământului are un început și un sfârșit. Angajatorul hotărăște când e începutul și când e finalul. Atunci când angajatorul consideră că nu mai este cazul, detașarea încetează. Deci nu e nimic ilegal aici. Și petiția aceasta e ca povestea cu Gheorghe Gheorghiu-Dej când i-a spus Majestății Sale, Regele Mihai: «Majestate, dacă nu abdici, mâine în curtea Palatului vor fi un milion de oameni care o să-ți ceară abdicarea». Cam așa ceva. Noi suntem mulți și vă rugăm să vă schimbați decizia și să o aduceți din nou pe doamna”.

În final, Canciu ne-a mai spus că nu se va sfii să o demită și pe noua directoare a școlii, dacă se va dovedi că aceasta nu este un manager performant.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro