Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciobanii braileni si-au facut asociatie

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a gazduit prima intilnire organizata a crescatorilor de oi si capre din judetul nostru. La intilnire au participat peste 100 de ciobani, scopul discutiilor fiind acela de a se constitui intr-o organizatie profesionala care sa ii consilieze si sa le apere drepturile in negocierile cu autoritatile. De aceea, in calitate de invitati, la adunarea ciobanilor braileni au participat si Gheoghe Neata, directorul general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANRAZ), Constantin Raftu, vicepresedintele Asociatiei Generale a Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marian Valentin, secretarul general al Asociatiei din Regiunea Dobrogea, Vasile Suraianu, director executiv al DADR Braila si Virgil Mihaila, seful UJARZ Braila. In urma discutiilor s-a hotarit infiintarea, conform OG nr. 26/2000 (cu modificarile ulterioare) a Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din judetul Braila. In urma votului, in functia de presedinte al asociatiei a fost ales Valentin Mocanu, director general al SC "Punto Prod" Romanu, unul din cei mai mari crescatori de oi din judet. Totodata, cei prezenti au convenit ca la nivelul fiecarei comune sa fie infiintata o filiala a organizatiei judetene, astfel incit consilierea ciobanilor si accesul lor la informatii sa fie cit mai facil si usor de realizat.

Au fost organizate si 4 filiale comunale

Asociatia are drept scop consilierea crescatorilor pentru obtinerea de subventii (guvernamentale si UE) privind: extinderea de ferme, constructii de ferme noi, procurarea de animale cu valoare biologica ridicata, sustinerea pentru infiintarea de pajisti, consiliere pentru procurarea de tancuri de racire pentru lapte, aparate de muls, tractoare si masini agricole, consiliere in caz de litigii intre producatori si procesatori, asigurarea de consultanta cu specialistii, organizarea de expozitii si schimburi de experienta, popularizarea noilor tehnologii de crestere a oilor tinind cont de recomandarile Uniunii Europene.
"Pina in prezent, s-au stabilit deja intilniri cu crescatorii de ovine din comunele Bertesti, Stancuta, Victoria si Tufesti, la care am participat si noi, reprezentantii DADR. Problemele ridicate de ei au fost complexe. Dificultatea, si tocmai de aceea le vom oferi tot sprijinul nostru, a constat in faptul ca aceasta categorie de muncitori nu a fost adunata niciodata intr-un cadru organizat, nici inainte si nici dupa Revolutie. Merge greu, dar dau dovada de deschidere, mai ales dupa problemele pe care le-au avut anul trecut cu subventiile. Au pierdut mult tocmai pentru ca nu au fost informati si consiliati la timp", a precizat Vasile Suraianu.
In urma intilnirilor din cele 4 comune, au fost alesi liderii locali si a fost stabilit un prim-plan de activitati imediat urmatoare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii