Cinematograful «Central» este lăsat să moară urât | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cinematograful «Central» este lăsat să moară urât

Cinematograful "Central", locul unde generaţii întregi de brăileni s-au lăsat prinse în magia filmului, a ajuns o adevărată cameră frigorifică, unde nimeni nu se mai încumetă să stea pe scaun timp de două ore pentru a viziona o peliculă. Sunt ani de zile de când acest cinema, altădată cel mai impozant din oraş, nu mai beneficiază de încălzire pe timp de iarnă. În virtutea inerţiei, locaţia încă mai funcţionează din primăvară până toamna, însă iarna trebuie închisă. Totuşi, chiar şi atunci când îşi deschide uşile pentru public, cinematograful "Central" nu poate rula decât filme pe peliculă, pentru că nu are în dotare aparatură digitală. Iar cum filmele de ultimă generaţie nu mai sunt scoase pe piaţă decât în format digital, vechiul cinema brăilean mai poate avea în program doar pelicule lansate înainte de 2010. 

Sunt duse timpurile dinainte de 1989, când la "Central" se obţineau bilete "pe pile", la filmele cu mare priză la public. Sala cu 700 de locuri era mai tot timpul neîncăpătoare, iar cei câţiva angajaţi erau invidiaţi de multă lume pentru poziţiile în care se aflau.
Acum, mai sunt doar doi angajaţi care trăiesc cu teama că oricând pot fi disponibilizaţi. După tentativa de privatizare de la mijlocul anilor 2000, numărul de locuri din sală a fost redus la jumătate, existând în prezent doar 360 de scaune. Chiar şi aşa, capacitatea foarte mare a acestei săli care, dacă ar trece printr-o modernizare corespunzătoare, ar putea renaşte din propria cenuşă, a trezit interesul autorităţilor locale. Primăria Brăila încearcă de mai mulţi ani să o preia în administrare, de la "Româniafilm". "Sala e cea mai mare din municipiu la ora actuală. Intenţia noastră este să transformăm cinematograful «Central» în Casa de Cultură a Municipiului, astfel încât Brăila să poată avea o sală de spectacole adecvată", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.
RADEF "Româniafilm" ar fi de acord ca sala "Centralului" să fie predată Primăriei Brăila. "Există o lege din 2008 - Legea 303 - care stipulează că cinematografele proprietate privată a statului trebuie predate Primăriilor. Această lege a fost atacată, însă, la Curtea Constituţională, iar aplicarea ei este stopată în momentul de faţă. Depinde de răspunsul pe care îl va da Curtea. Dacă va decide că legea respectivă nu încalcă Constituţia, vom continua trecerea cinematografelor în administrarea autorităţilor locale", ne-a declarat directorul "Româniafilm", Adrian Mironescu. Acesta nu a putut avansa o dată până la care ar putea fi emisă o decizie a Curţii Constituţionale. Dacă această decizie nu va fi luată cât mai curând, cinematograful "Central" nu va avea nicio şansă de modernizare. Directorul Mironescu recunoaşte că "Româniafilm" nu dispune de banii necesari unei investiţii de talia celei necesare pentru revitalizarea ultimului cinematograf de stat brăilean, unul dintre cele mai mari din ţară.
La ora actuală, din cele şase cinematografe care funcţionau pe vremuri în Brăila - "Central", "Bulevard", "Popular", "Unirea", "Pescăruş", "Lira" - niciunul nu mai este viabil. "Bulevard" a devenit salon de nunţi, "Unirea" club de fiţe, "Lira" a redevenit sală de concerte simfonice, deşi nu a beneficiat de o reabilitare corespunzătoare, clădirea unde funcţiona "Popular" s-a întors în proprietatea Sindicatului Învăţământului, care se chinuie de ani de zile să o reabiliteze, iar "Pescăruş" este abandonat de mai bine de un deceniu. "Central" a rămas ultimul vestigiu al "Epocii de Aur" în materie de cinematograre, însă îşi trăieşte destul de urât ultimele zile.
Cei drept, brăilenii nu prea duc lipsa vechilor cinematografe comuniste, atât timp cât au posibilitatea să vadă cele mai noi producţii cinematografice, în condiţii ultramoderne, la multiplexul ce funcţionează de câţiva ani în incinta mall-ului de la Vărsătura.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro