Cine vrea să distrugă dirt track-ul brăilean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cine vrea să distrugă dirt track-ul brăilean

* sătul să lupte cu morile de vânt, vicepreşedintele FRM şi principalul sponsor al secţiei de la CSM vrea să se retragă * "Nu vreau să mai fiu huiduit pe banii mei", declară Nicu Niţă * el şi-a anunţat deja retragerea sprijinului pentru dirt track-ul brăilean, ceea ce echivalează, practic, cu desfiinţarea secţiei

 

Cel mai important eveniment sportiv al anului în Brăila şi al sportului cu motor din toate timpurile, din România, Campionatul European de dirt-track, a fost urmărit de peste 7.000 de spectatori. Şi, cu toate că organizarea a fost ireproşabilă şi disputele de pe pistă au creat un spectacol de zile mari, de a doua zi au reapărut temerile în privinţa viitorului acestei discipline sportive în Brăila. Totul a culminat cu lansarea zvonului că principalul sponsor al secţiei de dirt-track de la CSM, Nicu Niţă, îşi va retrage sprijinul de la club, ceea ce ar însemna, practic, desfiinţarea secţiei.
Contactat telefonic, prim-vicepreşedintele FRM, Nicu Niţă, a spus răspicat: "M-am săturat să fiu înjurat pe banii mei. Aceasta a fost răsplata pentru faptul că, timp de 20 de ani, am asigurat singur toată dotarea la acest club, că am adus competiţii de nivel european la Brăila. Patru motoare sunt şi în acest moment la reparat în Ungaria, iar echipamentul rămas l-am strâns, toate sunt cumpărate pe banii mei. Cu toate că m-au decepţionat din toate punctele de vedere, am fost de acord ca sportivii brăileni să participe şi la etapa de Campionat Naţional care va avea loc sâmbătă (18 iunie - n.r.) la Sibiu. După asta, luni, voi lua o hotărâre în acest sens".
Sursa citată a mai adăugat faptul că, indiferent dacă se găseau sau nu sponsori pe plan local, Campionatul European tot se desfăşura la Brăila.
"Eu nu am avut nicio calitate să obstrucţionez sponsorii care au asigurat premiile la etapa a treia a Campionatului European, aceştia au avut înţelegeri cu CSM-ul, clubul organizator. Dar vreau să fie clar pentru toată lumea: chiar dacă nu s-ar fi găsit resurse financiare pe plan local, competiţia tot ar fi avut loc, s-ar fi implicat mai mult federaţia de specialitate", a mai precizat Nicu Niţă, prim-vicepreşedintele FRM.
Liderul democrat-liberalilor brăileni, Constantin Dumitriu, este de părere că prim-vicepreşedintele FRM a făcut în timp eforturi mari să ţină vie "flacăra" dirt track-ului în România şi că nu ar trebui să ia o hotărâre pripită. "Domnul Niţă a pus mult suflet de-a lungul timpului pentru menţinerea acestei discipline sportive în ţara noastră şi ar fi păcat să ia o hotărâre pripită. Peste un an se vor face schimbări pe harta politică şi atunci nu ne vom mai confrunta cu astfel de situaţii", a mai adăugat Constantin Dumitriu.
La rândul său, Aurel Dumitru Blănaru, directorul CSM, este de părere că acest incident va fi uitat şi că secţia de dirt track de la CSM îşi va continua activitatea cu sprijinul principalului sponsor de până în acest moment.
"Am auzit şi eu despre acest demers pe care ar urma să-l facă singurul nostru sponsor al secţiei de dirt-track, Nicu Niţă. Trebuie să recunosc că este îndreptăţit să ia toată dotarea, pentru că motocicletele, motoarele şi celelalte echipamente sunt ale sale. Dar eu cred că aşa este sortit acest sport, să treacă prin multe încercări. Sâmbătă, cu sprijinul financiar al domnului Niţă, sportivii noştri vor concura la Sibiu şi probabil că după aceea totul va reveni la normal", a precizat Aurel Dumitru Blănaru, directorul CSM.

 

17moto1 Nicu Niţă: "Aceasta a fost răsplata pentru faptul că, timp de 20 de ani, am asigurat singur toată dotarea la acest club, că am adus competiţii de nivel european la Brăila" Moment de cumpănă în 2010

 

Anul 2010 ar fi putut însemna desfiinţarea dirt track-ului în România. Deranjat de zgomotul motoarelor atunci când juca tenis de câmp în Parcul Monument, Gheorghe Bunea Stancu a avut mai multe tentative de a bloca etapele de Campionat Naţional. Toate tentativele sale au rămas fără rezultat, chiar şi cea a fostului director al CSM Brăila, Ionuţ Boca, care i-a sărit în sprijin.
În toamna lui 2010, Boca a făcut o adresă la forul de la Bucureşti, prin care a cerut desfiinţarea secţiei de dirt track, iar şefii din capitală au răspuns afirmativ.
Pe data de 10 noiembrie 2010, printr-un Ordin emis de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST), clubul CSM Brăila a fost înştiinţat că secţia de dirt track a fost desfiinţată şi nu numai cea de la Dunăre, ci şi gruparea din Bucureşti, CSAT Gheorghe Voiculescu.
Două personalităţi politice brăilene, Titi Dumitriu, preşedintele Federaţiei Române de Şah, şi deputatul Viorel Balcan au reacţionat prompt şi, în aceeaşi zi, Ordinul emis a fost anulat, iar cei care au dorit desfiinţarea dirt track-ului au rămas din nou cu buza umflată.
"În dimineaţa zilei de 11 noiembrie 2010, secţia de dirt track era desfiinţată de preşedintele ANST, Doina Melinte, o persoană pe care, în afară de atletism, nu o mai interesează nimic. Fiind o disciplină cu tradiţie în Brăila, în acea zi am mers personal la ministrul Daniel Funeriu, care, din prietenie pentru mine, a repus dirt track-ul în drepturi", a declarat Constantin Dumitriu.
Lobby pe această temă a făcut, pe 10 noiembrie 2010, şi deputatul Viorel Balcan.
"Când am auzit vestea, am sunat-o personal pe Doina Melinte şi am rugat-o să revină asupra deciziei de desfiinţare a acestei secţii. Dirt track-ul, un sport de mare tradiţie la Brăila, s-a desfiinţat la presiunile autorităţilor locale. Cineva voia să elimine zgomotul de pe Municipal. Am făcut şi o adresă oficială de la cabinetul de parlamentar şi problema s-a rezolvat. De altfel, şi celelalte demersuri pe care le-am făcut la Doina Melinte, precum înfiinţarea secţiei de volei, au avut finalizarea dorită", a declarat Viorel Balcan.

 

17moto2 Gheorghe Bunea Stancu pare a face eforturi pentru închiderea secţiei brăilene de dirt-track Tentative eşuate ale preşedintelui CJ

 

"A fi sau a nu fi" - aceasta este întrebarea asupra disciplinei dirt-track în Brăila şi, implicit, în România.
Sportul cu motor cel mai apreciat odinioară în ţară, cu mare tradiţie în Brăila, dirt track-ul a trecut şi trece în ultimii ani prin momente dificile, fiind în pragul desfiinţării ca disciplină sportivă, în primăvara acestui an, el fiind, de altfel, de câţiva ani, un măr al discordiei între CSM, clubul care are secţie cu acest profil şi autorităţile locale.
Prima mare problemă s-a ivit în urmă cu doi ani, când, înaintea etapei a treia a Campionatului Naţional, echipele participante au sosit la Stadionul Municipal în jurul orei 13.00, însă acolo s-au lovit de rezistenţa personalului ce deservea stadionul şi care primise dispoziţie, din partea preşedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, să nu permită accesul concurenţilor în incintă.
După ore de tratative şi intervenţii la vârf în PSD, mai precis la preşedintele partidului din acea vreme, Mircea Geoană, lucrurile au revenit la normal şi competiţia s-a putut desfăşura.
În felul acesta, componenţii lotului naţional de dirt-track au făcut o utilă "repetiţie" înaintea unei etape de Cupă MACEC, care s-a desfăşurat tot la Brăila şi în urma căreia Alexandru Toma a luat o serioasă opţiune la un loc pe podium în clasamentul final.
După doi ani, şi tot înaintea unei competeţii internaţionale, lucrurile s-au repetat. Clubul Sportiv Municipal şi-a asumat organizarea unei etape a Campionatului European şi a găsit şi sponsorul care să ofere brăilenilor şansa de a vedea la lucru "crema" alergătorilor de pe continent, şi anume Fundaţia "Fiii Brăilei", numai că, din nou, preşedintele Gheorghe Bunea Stancu a găsit un motiv de supărare şi a creat agitaţie, punând sub semnul întrebării desfăşurarea concursului.
Au urmat alte discuţii aprinse, nervi, agitaţie, ameninţări. După ce Stancu şi-a făcut numărul, iar sponsorul a acceptat condiţiile impuse de către autorităţile locale, concursul s-a desfăşurat fără alte incidente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro