Mergi la conţinutul principal

Cine va conduce Poliţia Locală după scandalul provocat de Hahui?

• primarul Marian Dragomir spune că deocamdată nu a stabilit cine îi va lua locul directorului adjunct demisionar, însă mărturiseşte că şi-ar dori ca persoana respectivă să vină din interiorul instituţiei • „Va fi promovat cineva remarcat pentru implicarea lui!”, afirmă primarul • şi postul de director plin urmează să fie vacant în curând • directorul Traian Jipa ne-a informat că peste patru luni va împlini vârsta de pensionare şi se va retrage • pe de altă parte, din interiorul Poliţiei Locale au început să răzbată tot mai multe informaţii legate de neregulile care ar domni acolo

 

Primarul Marian Dragomir încă nu ştie pe cine va numi ca director adjunct interimar în locul lui Dumitru Hahui, cel care şi-a dat recent demisia din această funcţie ocupată în cadrul Poliţiei Locale Brăila. Edilul-şef spune, însă, că şi-ar dori ca acela care va veni pe post să provină din interiorul instituţiei.

„Acum, la Poliţia Locală nu avem un director interimar, nu avem un director adjunct, efectiv. Va trebui să ne gândim cine va promova acolo. Nu cred, în acest moment, în ideea unui implant din afara Poliţiei Locale, ci consider că unul dintre cei care lucrează acolo şi poate în mod subiectiv a fost remarcat de către cei care conduc temporar administraţia locală prin implicarea lui, va fi promovat. Dar vreau să facem o analiză mai complexă şi, deocamdată, nu ne pripim cu aruncarea unor nume pe piaţă”, a declarat Dragomir.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, directorul adjunct Dumitru Hahui şi-a dat demisia, după ce au apărut pe internet câteva fotografii din care reieşea că îşi punea subalternii să îi spele maşina personală. Iniţial, Hahui nu a vrut să demisioneze, însă după ce conducerea Primăriei - instituţie căreia Poliţia Locală îi este direct subordonată - a dispus demararea unei anchete interne, acesta a revenit asupra deciziei, părăsind postul de bunăvoie.

Iese mizeria la suprafaţă

După scandalul spălatului maşinii lui Hahui în curtea instituţiei, de agenţi aflaţi în timpul programului şi îmbrăcaţi în uniformă, surse din cadul Poliţiei Locale, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-au informat că acea practică avea rădăcini adânci şi nu se întâmpla de ieri de azi. Mai mult, am fost informaţi că agenţii care îi spălau maşina şefului ar fi beneficiat de anumite beneficii, fiind pontaţi chiar dacă nu îşi efectuau integral orele de program. Din această cauză, alţi agenţi ar fi muncit mai mult, ca să îşi acopere colegii „piloşi”. Aceleaşi surse susţin că într-un scandal similar, legat de orele pontate în dreptul unor agenţi care nu prea dădeau la program, ar fi fost implicat, în urmă cu câţiva ani, şeful Serviciului Pază şi Dispecerat, Ionel Mihalcea. Împotriva acestuia ar fi fost declanşată, la vremea respectivă, o anchetă coordonată chiar de fostul director adjunct Dumitru Hahui. În urma anchetei, şeful respectiv ar fi demisionat, pentru ca, după numai un an, să revină exact pe acelaşi post, în urma unui concurs la care l-a avut drept contracandidat pe un fost poliţist celebru al Brăilei, Antonel Colceag, cel ce a fost comandantul adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, pe vremea când Traian Jipa era comandantul instituţiei.

Întrebat dacă informaţiile vehiculate la adresa şefului Serviciului Pază şi Dispecerat sunt adevărate, directorul Poliţiei Locale, Traian Jipa, a negat vehement. „Nu e nimic adevărat. Dl. Mihalcea nu şi-a dat demisia în urma unei anchete interne, ci a renunţat la post în acea perioadă când s-a pus problema să aleagă între pensia militară sau statutul de funcţionar public. După aceea, s-a înscris în concursul pentru ocuparea postului, pe care l-a câştigat absolut legal. Imediat după concurs, s-a făcut o plângere împotriva dumnealui, de către celălalt candidat, problema a ajuns inclusiv la Parchet, s-a făcut o cercetare şi s-a dovedit că acuzaţiile au fost false, deoarece totul s-a făcut legal”, ne-a declarat Traian Jipa.

Acesta spune că astfel de acuzaţii formulate de angajaţi care vor să rămână anonimi nu fac decât să afecteze imaginea instituţiei. Jipa ne-a informat că el personal nu mai are decât patru luni din mandatul de director, deoarece urmează să împlinească 65 de ani şi să iasă, conform legii, la pensie. Reamintim că Traian Jipa a condus, în anii '90 şi la începutul anilor 2000, IPJ Brăila, iar mai apoi IPJ Constanţa. În momentul când s-a pensionat anticipat din cadrul Poliţiei Naţionale, acesta avea gradul de chestor, echivalentul gradului de general pe stil vechi.

Partea bună a scandalului cu Hahui: A „băgat în priză” poliţiştii locali

Pe de altă parte, primarul Marian Dragomir s-a declarat mulţumit de felul cum au început să se mişte lucrurile în cadrul Poliţiei Locale, după scandalul ce a culminat cu demisia lui Hahui. „Până la urmă , situaţia respectivă ne-a făcut pe de o parte foarte mult rău la nivelul municipiului Brăila şi a imaginii noastre, dar pe de altă parte poate i-a băgat pe unii dintre poliţiştii locali un pic în priză, ca să spun aşa, sau i-a conectat la realităţi. Am întâlnit în această perioadă mai multă dăruire din punctul lor de vedere, al implicării lor. I-am văzut patrulând mai des la ore de noapte. Am avut o discuţie cu domnul Jipa, aseară (n.r. - vineri seară), ne-am întâlnit în Parcul Monument, era ora 22:00 şi făcea verificări. Cred că principala activitate a Poliţiei Locale în perioada următoare va fi cea de patrulare, dar nu în intervalul 8:00 - 12:00 dimineaţa, ci cu prioritate în intervalul orar 18:00 - 23:00, pentru că atunci există cea mai mare tentaţie în comiterea unor fapte antisociale. Dar pe lângă Poliţia Locală, nu trebuie să uităm nici noi, nici cetăţenii că avem şi Poliţie Naţională, cu atribuţii poate chiar mai importante decât ale Poliţiei Locale”, a declarat Dragomir.

Mergând pe ideea că protejarea cetăţenilor de bună credinţă trebuie să fie principala preocupare a administraţiei locale, edilul şef a declarat că, în perioada următoare, Poliţia Locală va da publicităţii diverse filmuleţe a căror protagonişti sunt cei prinşi în flagrant în timp ce comit fapte antisociale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro