Mergi la conţinutul principal

"Cind fermierul roman va fi bogat, Romania va fi prospera"

Aproape 700 de producatori agricoli din toate colturile tarii, de la
mari fermieri care exploateaza mii de hectare pina la tarani simpli cu 5 - 10 ha, membri ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din
Romania LAPAR, au participat, marti, la cea de a V-a Conferinta
Nationala a Agricultorilor. Sala "C. A. Rosetti" din Palatul Parlamentului a fost neincapatoare pentru sutele de participanti si
invitatii lor - senatori si deputati, politicieni, cercetatori agricoli, specialisti ai Ministerelor Agriculturii, Mediului si Integrarii, si ai Directiilor judetene pentru Agricultura, mass-media. Desfasurate, ca si anul trecut, sub genericul "Cind agricultorul roman va fi bogat, Romania va fi prospera", discutiile din cadrul conferintei au fost canalizate pe doua teme: problemele grave cu care se confrunta producatorii agricoli din tara noastra si stadiul actual al pregatirilor pentru integrarea europeana a agriculturii romanesti. Delegatia braileana a fost formata din 30 de persoane, si a fost condusa de Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila, membru fondator LAPAR, si Marcel Cucu, vicepresedinte LAPAR. Directorul DADR Braila a fost si el prezent in sala alaturi de inca doi specialisti. "Daca ne gindim citi oameni au fost in sala, pot spune ca a fost un mare succes. Daca ne gindim la rezultat, nu stiu. Un succes pentru ca ministrul a venit personal, si un mare insucces ca nu am reusit sa il retinem mai mult, ca nu am reusit sa ii smulgem mai multe promisiuni. Oricum, nu vom rata invitatia lui la negocierile de saptamina viitoare legate de motorina si plantele modificate genetic. Dar sint atit de multe probleme pentru care ar trebui sa ii cerem sprijin incit nici nu stim la ce sa ne oprim in prima faza. Din pacate, totul se acutizeaza cu fiecare zi care ne apropie de 1 ianuarie 2007", a precizat, la finele intilnirii, Costica Macelaru.
Ca si la editiile precedente, si la cea de a V-a intilnire a agricultorilor, organizata de LAPAR s-a vorbit mult, s-a cerut, s-a promis, s-a batut cu pumnul in masa, s-a amenintat cu miscari de protest si s-a cerut demiterea conducerii Ministerului Agriculturii. Tonul, de aceasta data, a fost insa mai agresiv, fata de anul trecut actuala putere nemaiavind scuza "abia" instalarii in functie.

Un brailean i-a cerut in fata ministrului Flutur sa isi dea demisia

Lucrarile conferintei au inceput la ora 11.00, dar ministrul Gheorghe Flutur si-a ocupat locul la prezidiu abia cu 5 minute inainte de ora 14.00, pina atunci fiind ocupat cu motiunea de cenzura dezbatuta in plenul Parlamentului. Cind a intrat in sala, discutiile erau in toi, la tribuna fiind chiar un fermier brailean, Serban Moise. A fost unul din cele mai aplaudate discursuri, mai ales ca, in final, acesta "a avut curajul" sa ii ceara in fata ministrului ca in cazul in care nu va gasi solutii de rezolvare a crizei acute in care se afla agricultura si agricultorii, sa renunte la aceasta functie si sa isi dea demisia. "Pina la 1 martie trebuie neaparat sa discutam aceste probleme. Vrem sa fiti convins ca nu cerem nimic deplasat, vrem doar reguli drepte pentru agricultori, nu pomeni, nu subventii, nu cecuri in alb. Vrem preturi corecte si o piata reala. Daca nu ajutati, in martie vom cere inclusiv demisia dumneavoastra, pentru ca nu mai putem", a explicat de la tribuna, Serban Moise.Tonul imperativ a fost pastrat si de ceilalti vorbitori care, declarindu-se sceptici ca ministrul va lua in serios ultimatumul lor, au propus organizarea unor miscari ample de protest in luna martie. Vizibil marcat de toate acestea, ministrul Flutur nu a comentat in nici un fel nici acuzatiile, nici propunerile vorbitorilor. A ascultat, si-a notat constiincios, iar la final a tinut un discurs "bine conceput" reusind astfel sa calmeze atmosfera. Diplomat pina in maduva oaselor, in felu-i deja caracteristic, Gheorghe Flutur aproape i-a blocat. Si-a cerut scuze pentru intirziere, a recunoscut ca problemele enumerate de fermieri sint reale si grave si ca e constient ca trebuie neaparat rezolvate, si-a enumerat prioritatile si obiectivele asumate prin Programul de guvernare si, in final, s-a declarat deschis oricaror discutii si propuneri venite din partea celor care trudesc pamintul. Flutur nu a ezitat sa ii asigure pe cei prezenti de intelegere si compasiune, reamintindu-le faptul ca "oricind usa lui este deschisa pentru promovarea unor dezbateri constructive".

Un discurs ministerial

"Este pentru a treia oara cind particip la aceasta conferinta, mai intii ca senator, apoi ca ministru. Din capul locului va declar ca nu voi pleca indiferent de la aceste discutii. Chiar daca ati facut si afirmatii rautacioase nu vreau sa intru in polemica, problemele sint prea grave ca sa ne angrenam in asa ceva. Nu este usor, aveti dreptate, si nici nu ma asteptam sa imi multumiti pentru lucrurile bune pe care le-am facut pina acum, de care si dumneavoastra ati beneficiat. Poate, insa, aveti dreptate, ceea ce am reusit sa fac, a fost prea putin pentru saracia si nevoile din agricultura romaneasca. Nu uitati insa, noi urmarim niste obiective asumate prin programul de guvernare, dintre care cele mai importante sint reforma proprietatii, absorbtia fondurilor "Sapard", indeplinirea cerintelor Uniunii Europene, si cu prioritate, pe acestea le rezolvam. Problemele sint reale si le stiu, dar ne asteapta o perioada foarte grea, cel putin pina in martie cind trebuie sa finalizam raportul de tara. De aceea va provoc, va invit la dezbateri, la un dialog constructiv pentru ca este interesul tuturor ca acest rapot sa ne fie favorabil. Lucram deja la o serie de acte normative care sigur va vor usura situatia, primul care se va concretiza va fi cel prin care vom scoate la suprafata economia subterana din panificatie. Este uimitor ce se intimpla pe acest segment si consideram ca este principalul factor destabilizator de pe piata griului. Lucram la legea asigurarilor agricole, la legea creditului agricol. Va rog sa intelegeti, in ceea ce priveste plantele modificate genetic, cred ca sintem informati gresit, avem in lucru o legislatie speciala pe acest domeniu. Daca UE ne va permite, vom cultiva in continuare, dar daca aquis-ul comunitar nu se schimba, ne vom conforma. Vom cere insa surse compensatorii pentru cei care pierd din aceasta afacere. (...) Vreau sa va asigur ca nici o problema ridicata aici de dvs. nu va ramine nediscutata, iar pentru ce am promis, eu imi asum responsabilitatea. Vreau de la dvs. sa formati o echipa de specialisti cu care saptamina viitoare sa vedem ce solutii gasim pentru rezolvarea problemei cu motorina si subventiile pentru sectorul vegetal pentru ca stiu ca si aici avem nevoie de consultari", a precizat, de la tribuna Conferintei Nationale a Agricultorilor, ministrul Flutur.
Intilnirea s-a finalizat cu aprobarea rezolutiei conferintei, care a cuprins 14 puncte ce vor constitui subiectele unor discutii si negocieri ulterioare cu conducerea Ministerului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro