Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cind este mai bine sa ne platim impozitele si taxele locale

Traditionalele cozi ale fiecarui inceput de an, la ghiseele centrelor de colectare au aparut si in primele zile ale acestui an. Constiinciosi, platitorii de taxe si impozite, persoane fizice, au dat navala pentru a scapa de grija obligatiilor financiare fata de stat, desi termenul-limita pentru plata multora dintre aceste obligatii catre stat sau administratiile locale expira abia pe 15 martie. Constiinciozitatea de care acestia au dat si dau dovada in fiecare an nu este insa echivalenta si cu eficienta din punctul de vedere al costurilor si beneficiilor.
Spre exemplu, impozitul pe locuinta poate fi platit integral pina la 15 martie cu o bonificatie de 10% sau in patru transe anuale (15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie) fara respectiva reducere. Cineva care plateste acest impozit la inceputul lunii ianuarie beneficiaza doar de reducerea acordata de Fisc.
Daca insa luna martie ar fi momentul ales pentru plata respectivei taxe, atunci banii ar putea fi plasati intr-un depozit bancar, in actiuni si in orice alt gen de investitie, pentru o perioada de cel putin doua luni, obtinindu-se si reducerea promisa de autoritati.
Un contribuabil intreprinzator care ar fi pus deoparte la finele lunii decembrie 2005 suma pentru plata impozitelor locale, de exemplu, si apoi ar fi hotarit sa cumpere actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, ar fi putut obtine, inca din primele zile ale lui 2006, un cistig de 5-10%, procent egal cu cel oferit de administratia financiara, care de asemenea, va fi obtinut daca impozitul este achitat pina la 15 martie.
Daca insa cistigul la bursa v-a determinat sa va ginditi sa lasati banii investiti in actiuni si dupa 15 martie, nu uitati ca, pentru primul trimestru, incep sa curga si penalitati de 0,1% pe zi incepind cu respectiva data.
Toti cei care detin in proprietate un teren, un imobil sau un autoturism vor trebui sa achite pina la 15 martie integral (daca vor sa beneficieze de reducerea de 10% oferita de autoritati) sau esalonat in patru transe trimestriale, impozitele datorate la bugetul local, pentru retinerea respectivelor proprietati sau bunuri. Cei care au in proprietate mai multe imobile trebuie sa plateasca o taxa progresiv. Adica impozitul este mai mare cu 15% pentru detinerea unei cladiri in afara celei de domiciliu si cu 50, 75 si 100% pentru detinerea a doua, trei si, respectiv, patru cladiri in afara celei de domiciliu.
Impozitul pentru imobile se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si de 0,1% pentru cladirile in mediul rural la valoarea impozabila a cladirii. Impozitul pe teren se stabileste luind in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul, zona si categoria de folosinta a terenului.
Cei care construiesc un nou imobil nu platesc impozit daca se incadreaza in conditiile Legii locuintei nr.114/1996 sau daca acea cladire este realizata pe baza de credite, in conformitate cu OG nr.19/1994.
O alta taxa datorata autoritatii locale, taxa asupra mijloacelor de transport, se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a masinii. Ea nu se aplica pentru autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap motor si care sint adaptate handicapului acestora.
In categoria mijloacelor de transport intra insa nu doar automobilele, ci si barcile (chiar si cele gonflabile), iahturile etc.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii