Mergi la conţinutul principal

Cinci fermieri din Brăila primesc subvenții pentru sectorul zootehnic

• se alocă banii pentru subvențiile de 100 de euro, pentru crescătorii din sectoarele avicol și suin • la Brăila, în rândul crescătorilor de porci și păsări sunt aprobate la plată, în total, cinci dosare, potrivit reprezentanților APIA

 

Fermierii vor încasa, zilele acestea, banii pentru subvenția de 100 de euro, ajutorul din sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 de euro/echivalent UVM (n.r. - unitate vita mare) pentru sectorul avicol și cel suin. În acest sens, deciziile de plată au fost deja autorizate, după cum informează APIA central.

Legat de acest sprijin, zilele trecute, în ședința de Guvern s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Prin actul normativ s-a alocat suma de 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru menținerea nivelului sprijinului unitar de 100 de euro la hectar, respectiv pe UVM (sectoarele suin și avicol), precum și pentru implementarea în bune condiții a PNDR 2014-2020 și a PS 2023-2027, finanțare din FEADR.

Potrivit datelor puse la dispoziție de către reprezentanții APIA Brăila, în județul nostru au fost autorizate la plată două cereri pentru sectorul avicol și trei cereri pentru sectorul suin.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură mai informează că la data de 23 mai 2024, Centrele Județene au efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susținerea activitații crescătorilor din sectorul suin și avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar la data publicării acestui material, beneficiarii ar trebui să aibă deja banii în conturi.

La nivel național, suma plătită este de 322.571.806 lei, fiind acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), astfel: 141.305.024,56 lei pentru sectorul suine unui număr de 234 beneficiari și 181.266.781,57 lei pentru sectorul avicol unui număr de 349 beneficiari.

Cuantumul ajutorului de stat este de: 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat și/sau animale de reproducție, respectiv scoafe și/sau scrofițe montate; 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați.

Conform APIA, valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei pentru 1 euro.

Ordonanţa Guvernului  nr. 12/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru  sustinerea activității crescătorilor din sectoarele suin și avicol, în perioada 1 august 2022-31 august 2023, în contextul crize provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, tot zilele acestea au fost autorizate la plată și sumele pentru subvențiile destinate crescătorilor de animale, respectiv ANT 7 lapte și ANT 8 bovine de carne, urmând ca și acești beneficiari să-și primească banii de la stat, zilele acestea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro