Cinci comune brăilene - izolate în continuare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cinci comune brăilene - izolate în continuare

* la Măraşu şi Frecăţei armata a dus alimente cu elicopterul, în cursul nopţii de joi spre vineri, în vreme ce la celelalte trei, alimentele au ajuns în cursul zilei de vineri, tot cu un elicopter * drumurile naţionale care leagă Brăila de restul ţării au fost eliberate de sub nămeţi, iar aprovizionarea judeţului şi municipiului cu alimente şi carburanţi a fost reluată * prefectul a mulţumit jandarmilor, care au salvat opt persoane rămase înzăpezite în zona Ulmu

Deşi vremea s-a mai îmblânzit, la Brăila continuă eforturile autorităţilor locale de a lega de restul civilizaţiei comunele care sunt încă izolate. Aşa cum a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Dumitru Popa, s-a reuşit alimentarea cu energie electrică inclusiv a localităţilor care sunt încă izolate. Totodată, acesta a precizat că în cursul serii şi nopţii de joi spre vineri, comunele Măraşu şi Frecăţei din IMB au fost aprovizionate cu alimente, cu un elicopter militar care a decolat de pe Otopeni. În cursul zilei de ieri, tot cu elicopterul, au fost duse alimente şi la Galbenu, Vişani şi Jirlău.

"Am pus sub tensiune toate localităţile din judeţul Brăila, am avut o perioadă când am avut şi 25 localităţi nealimentate cu curent. Problema cea mai grea a fost în porţiunea Jugureanu, acolo e o staţie de transformare a cărei linie nu era alimentată. De abia azi- noapte am reuşit să spargem drumul groazei de la Făurei la Ulmu, şi de la Ulmu la Jugureanu şi am reuşit să punem sub tensiune tot ce mai era de pus. Am mai avut şi acţiunea de întrajutorare făcută de Marele Stat Major al Armatei Române. În cursul serii de joi spre vineri, un elicopter a făcut două drumuri de la Otopeni în Insula Mare, ducând o dată 2 t de alimente la Măraşu, apoi încă 1,5 t la Frecăţei. E fost vorba de preparate din carne. În cursul zilei de vineri, tot cu elicopterul, s-au transportat la Galbenu 2 t de alimente, la Vişani 1,5 t, iar la Jirlău 2 t. Între timp, ne străduim să desfundăm drumurile într-acolo", a precizat prefectul Popa. Acesta a mai adăugat că, din fericire, locuitorii din cele trei comune izolate au primit curent electric graţie unui localnic care avea un tractor şi care a transportat o echipă de la electrica în zonă, pentru a face lucrările necesare : "Noroc cu omul acela, avea tractor, cunoştea zona, a luat-o pe câmp, s-a descurcat el.... A făcut un gest deosebit".

Prefectul a mai adăugat că, de altfel, au mai fost pregătite şi rezerve de conserve de pate şi apă minerală, dar că acestea vor fi aduse cu maşinile atunci când se va putea: "La ISU există 2,5 tone de pateuri şi 20 de t de apă, pe care le vom duce în cele trei localităţi cu maşinile când se va deszăpezi. Pentru această operaţiune, armata a disponibilizat 2 unităţi mobile, pe care le vom solicita când se vor deschide drumurile".

Prioritate 0 - trecerea Bac în Insula Mare

Dumitru Popa a mai adăugat că, în perioada următoare, prioritară rămâne trecerea Bac Brăila- Insula Mare, pentru care se lucrează intens: "Am reuşit şi am obţinut şi remorcherul Galaţi III. A rămas în zonă şi ne ajută să facem această trecere cu Bac-ul. Am solicitat sprijinul a «TCE 3 Brazi» ca să desfundăm magistrala 1, drumul către Măraşu, de 70 de km. Ei au zis că o fac, dar au nevoie să treacă nişte utilaje cu Bac-ul în Insulă. Joi seară am spart gheaţa în această porţiune, am scos cârma şi elicea Bac-ului din gheaţă. Sperăm ca în scurt timp să se rezolve şi acolo situaţia. E urgenţă, că avem două gravide care sunt la termen cam pe data de 15 februarie, iar brutăria de la Măraşu nu mai are făină".
În altă ordine de idei, prefectul a anunţat că, în perioada următoare, părinţii să fie atenţi cu copiii care pleacă la săniuş, deoarece zăpada este pe marginea drumurilor până la liniile de înaltă tensiune: "Noi am anunţat primarii, să vorbească cu lumea prin sate, să fie atenţi la copii. Ei nu ştiu, nu îşi dau seama...Dar pericolul e foarte mare...Sperăm că nu fie probleme".

"Dacă nu erau jandarmii, erau morţi"

În ceea ce priveşte drumurile naţionale, Dumitru Popa a anunţat că la această oră toate sunt libere şi că s-a reluat aprovizionarea cu alimente şi carburant a judeţului şi municipiului. De asemenea, prefectul a ţinut să mulţumească jandarmilor care au salvat din nămeţi personalul de pe o ambulanţă blocată la Târlele Filiului, dar şi echipajul de la deszăpezire, blocat tot în zonă.

"Am avut 3 ambulanţe blocate în judeţ, erau 90% sub zăpadă. Una era din Făurei şi două din Brăila. La Târlele Filiului şi drumul spre Ulmu a fost cel mai greu. Dacă jandarmii nu mergeau pe jos, oamenii ăia ar fi murit. În afară de şoferul de pe Ambulanţă şi de asistenta pe care au cărat-o şi pe ea pe targă, mai aveam înzăpeziţi şi 6 oameni de pe utilajele de deszăpezire. Jandarmii au mers pe jos 10 kilometri, pe un vânt de 90 km/oră şi apoi s-au întors 10 km tot pe jos, adunând pe drum tot ce respira. Şi norocul nostru a fost că încă mai respirau cu toţi, dacă nu erau jandarmii, erau morţi".

Pe de altă parte, prefectul a ţinut să mulţumească şi celor trei mari retail-eri - Metro, Selgros şi Carrefour, care au pus la dispoziţia autorităţilor un camion cu alimente pentru călătorii blocaţi în gara Făurei: "Vreau să le mulţumesc public pe această cale, deoarece la ora 9 dimineaţa noi am făcut apelul că avem nevoie de alimente, iar într-o oră camionul era gata încărcat. Au mai fost şi alţi sponsori, dar cei trei retaileri au reprezentat grosul... Le mulţumesc".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro