• anul acesta, de Bobotează se anunţă ger de crapă pietrele • tinerii care vor sări în Dunăre după cruce vor mai fi controlaţi odată din punct de vedere medical, chiar înainte de eveniment
Pentru prima dată după foarte mult timp se pare că vom avea la Brăila un adevărat ger al Bobotezei. Se anunţă temperaturi de minus 6 grade Celsius, vânt, ninsoare puternică. Cu alte cuvinte, ger şi viscol, deci o vreme de iarnă veritabilă pe care – vorba bătrânilor – nu te înduri nici măcar câinele să-l dai afară din casă. Cu toate astea, cinci brăileni au avut curajul să se înscrie în tradiţionala întrecere de recuperare a crucii de Bobotează din apele aproape îngheţate ale Dunării. Claudiu Badea, Daniel Nichitelea, Răzvan Rahel, Aurelian Dinicu şi Marian Drangă s-au prezentat, ieri, la Primărie, până la ora 12.00, pentru a fi înscrişi pe lista participanţilor. Cu toţii au avut asupra lor şi certificatul eliberat de un medic, prin care se demonstrează că nu au probleme cardiace. Reprezentanţii Primăriei ne-au informat că, astăzi, înainte de a se urca în şalupa de pe care vor sări în apă, vor mai fi verificaţi odată de personalul medical de pe Ambulanţa aflată la faţa locului.
Câştigătorul va primi din partea Primăriei un premiu în bani, în valoare de 500 lei. De asemenea, tuturor participanţilor li se va da câte un pachet cu alimente. La rândul său, Episcopia Dunării de Jos îl va recompensa cu o sumă de bani pe cel care va ajunge primul la crucea aruncată de ÎPS Casian Crăciun.
Printre cei înscrişi în cursă se află câţiva „veterani”. Răzvan Rahel, de exemplu, a reuşit să prindă crucea în 2013. Daniel Nichitelea sau Aurelian Dinicu mai au, de asemenea, câteva participări la activ.
După cum v-am mai informat, astăzi, 6 ianuarie, între orele 8.30 – 10.30, la catedrala din Bariera Călăraşilor va fi oficiată Slujba de Bobotează. Între orele 10.45 – 11.00 este anunţată procesiunea religioasă către Faleza Dunării, pe traseul Bariera Călăraşilor – Calea Călăraşilor – parcarea Primăriei – Scena de la Faleză. Dacă viscolul va fi atât de puternic pe cât anunţă meteorologii, Primăria va pune la dispoziţie două autobuze, pentru ca participanţii la procesiune să nu mai vină pe jos până la faleză. Totodată, spre deosebire de anii trecuţi, Primăria anunţă că procesiunea va coborî spre faleză pe scările de lângă Promedica, nu pe la fântâna cinetică. Între 11.15 şi 12.00 se va derula slujba oficiată de ÎPS dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, împrenă cu un sobor de preoţi. Momentul aruncării şi prinderii Crucii în Dunăre este programat la ora 12.00.