Ciinii politisti, spaima infractorilor braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ciinii politisti, spaima infractorilor braileni

La Inspectoratul de Politie al Judetului Braila, lucreaza in echipa cu stapinii lor si participa la aceleasi misiuni periculoase ca si acestia, 23 de ciini de insotire-patrulare si patru de urmarire. Ei sint din rasa ciobanesc german, ciini care intrunesc toate calitatile lucrului in echipa de serviciu sau de companie. Este fidel, atasat stapinului, combativ, usor de dresat, se adapteaza usor excitatiilor din mediu. Echilibrat psihic, caracterizat printr-o mobilitate buna, este pretabil oricarei specializari, fiind cea mai folosita rasa de catre Politia Romana. Ciinii politisti au fost repartizati la Biroul de Politie Urbana, Politiile oraselor Faurei si Ianca si Posturile de Politie Chiscani, Unirea, Ciresu, Sutesti si Viziru, zone care au risc sporit de comitere a infractiunilor stradale. De asemenea, politistii cu ciinii de insotire-patrulare actioneaza in preajma stadioanelor de fotbal pentru mentinerea sau restabilirea ordinii si linistii publice, precum si in momentul escortarii unor detinuti periculosi spre penitenciar sau inspectoratul de politie. Cei patru ciini de urmarire sint folositi la cercetarea zonei producerii unei infractiuni pentru depistarea infractorilor dupa urmele lasate la fata locului.

Povestile salvatoare ale ciinilor politisti, Pama, Cobapa si Tikana

Cea mai noua achizitie canina a Inspectoratului de Politie al Judetului Braila are 8 luni, iar decanul de virsta este ciinele Pama, aflat in grija agentului principal Raducan Iulian, de la Postul de Politie Unirea, care lucreaza cu el si il ingrijeste din prima sa zi de serviciu, de acum 12 ani. Cu toate ca trebuia sa iasa la "pensie" la implinirea virstei de 9 ani, ciinele este intr-o forma fizica foarte buna si continua sa prinda infractori alaturi de conductorul sau. Agentul povesteste ca anul trecut, pe cind patrula pe raza comunei, a intervenit in aplanarea unui conflict spontan iscat in incinta unui cafe-bar din localitate, intre doi localnici din satul Valea Cinepii, comuna Unirea. Pentru ca a intrat neinsotit de ciine in incapere, dindu-i comanda cainelui sa astepte afara, i-a fost cam greu sa-i potoleasca pe scandalagii, insa, la aparitia si sub privirile taioase ale ciobanescului Pama, agentul a reusit sa efectueze perchezitia corporala sumara, asupra acestora gasindu-se doua cutite cu lamele in lungine de 10, respectiv, 17 cm. Scandalagiilor li s-au intocmit dosare penale, conform prevederilor Legii 61/1991, republicata. Si agentul sef Marchidan Marinica se mindreste cu ciinele sau Cobapa, in virsta de 4 ani, care l-a sprijinit in multe actiuni de interventie si patrulare in comuna Sutesti, unde isi desfasoara serviciul in calitate de ajutor al sefului de post. Isi aminteste cum, anul trecut, Cobapa l-a urmarit si imobilizat pe un localnic care a incercat sa fuga in momentul in care i-a vazut patrulind pe o ulita a satului. Acesta vroia sa dispara din raza lor de actiune, deoarece avea asupra sa o sabie cu lama in lungime de 83 cm. Intr-o alta noapte, pe cind patrulau prin comuna, Cobapa tragea lesa spre locuinta unui batrin si dadea semne de nervozitate. Verificind zona, politistul l-a prins in flagrant pe un tinar localnic, care a patruns in casa cu scopul de a sustrage bunuri. Vazind cine il asteapta afara, infractorul a mers linistit la sediul Postului de Politie unde i s-a intocmit dosar penal.
In municipiul Braila, in lungile nopti de patrulare, agentul principal Solomon Dan, din cadrul Biroului de Politie Urbana, a fost insotit tot timpul de ciinele sau Tikana. In una din nopti, ciinele a devenit agitat si scincea sa fie urmat spre un bloc din dreapta sa. Agentul l-a mingiiat a multumire pe spate, deoarece tocmai prinsese in flagrant un tinar brailean, care sustragea mai multe bunuri dintr-o boxa de la subsolul blocului, stabilindu-se ulterior ca hotul comisese mai multe spargeri in zona respectiva.
Acestia sunt ciinii politisti care apartin Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, antrenati sa ia urma raufacatorilor si sa asigure linistea si ordinea cetatenilor alaturi de stapinii lor care le devin foarte repede prieteni.

Pregatirea se face in echipa

Pentru a ajunge "politist", traseul unui ciine de serviciu folosit in Ministerul Administratiei si Internelor incepe in maternitatea Centrului National Chinologic "Dr.Aurel Greblea" din Sibiu, fondat in anul 1950 si care astazi este recunoscut ca fiind cea mai mare unitate de profil din Europa si din lume. Printr-o munca consecventa, incepind cu virsta de doua luni, cateii sint selectionati pe diverse categorii de serviciu, in functie de aptitudinile pe care le manifesta, in specialitatile: insotire-patrulare, insotire-interventie, urmarire, detectare explozivi si stupefiante, descoperire cadavre umane ingropate, descoperire persoane surprinse sub darimaturi. Dupa implinirea virstei de 3 luni, tineretul canin este distribuit conductorilor apartinind unitatilor teritoriale de politie in cadrul unui curs de initiere cu durata de doua saptamini, prin care viitorii conductori isi insusesc primele notiuni despre ingrijirea, hranirea si predresajul canin. Dupa absolvirea cursului, cuplurile chinologice se intorc in teritoriu, acolo unde continua pregatirea pina cind animalele ating virsta de 12-16 luni. Odata ce ciinii ajung la maturitate, impreuna cu conductorii lor revin la scoala, unde participa la cursurile de calificare cu durata de 3 si 6 luni, in functie de categoria de serviciu pentru care a fost selectionat si pregatit. La finalul cursurilor, dupa examenele de absolvire, cuplurile om-ciine se intorc la unitatile de care apartin, urmind sa puna in practica tot ceea ce au invatat pe timpul cursurilor de pregatire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro