Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CIA a incercat de 638 de ori sa il asasineze pe Fidel Castro

CIA si opozantii cubanezi aflati in exil au incercat, timp de aproape 50 de ani, sa gaseasca modalitati de a-l asasina pe Fidel Castro, in prezent spitalizat din cauza unei hemoragii intestinale, dar nici unul dintre scenarii nu a reusit sa isi atinga scopul, relateaza The Guardian, in editia online.
Fabian Escalante, fost director al serviciilor secrete cubaneze, a calculat ca au existat nu mai putin de 638 de incercari de asasinare a liderului de la Havana.
Cele mai spectaculoase scenarii vor fi prezentate intr-un film documentar intitulat "638 de modalitati pentru asasinarea lui Castro", care va fi difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4, fiind descrise si intr-o carte a lui Escalante.
Una dintre cele mai cunoscute tentative este cea prin intermediul unei tigari, dar exista multe altele la fel de surprinzatoare.
Un alt scenariu prevedea umplerea unei scoici cu o cantitate letala de explozibili si pictarea ei in culori atragatoare, astfel incit Fidel Castro, amator de scufundari subacvatice, sa fie atras de ea. O serie de documente date publicitatii in timpul administratiei Clinton confirma aceasta tentativa, care insa nu a fost pusa niciodata in aplicare.
Potrivit producatorului de film Peter Moore, un alt scenariu a vizat recrutatea de catre agentii CIA a unei foste amante, careia i-au furnizat pilule otravite. Aceasta le-a ascuns intr-o cutie cu crema, insa pilulele s-au topit si tentativa a esuat. Potrivit femeii, Castro banuise ca intentiona sa-l ucida si drept urmare i-a oferit propriul sau pistol. "Nu pot face asta, Fidel", a spus ea.
O alta modalitate mai putin spectaculoasa, dar de asemena esuata, a fost angajarea de catre CIA a unor asasini platiti care sa-l impuste pe Castro in plina zi.
Cea mai recenta incercare a avut loc in 2000, cind Fidel Castro urma sa se afle intr-o vizita in Panama. Scenariul viza plasarea a 90 de kilograme de explozibili sub tribuna de la care liderul de la Havana urma sa sustina un discurs. Echipa care asigura securitatea dictatorului a dejucat aceasta strategie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii