Chiscaniul, Vărsătura şi Lacu Sărat, lăsate să se sufoce în gunoaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chiscaniul, Vărsătura şi Lacu Sărat, lăsate să se sufoce în gunoaie

• cele trei localităţi nu mai beneficiază de servicii de salubritate, deoarece contractul cu firma RER a expirat pe 30 aprilie, iar autorităţile locale nu au încheiat din timp un alt contract • localnicii acuză Primăria pentru situaţia în care i-a băgat, însă primarul Costică Cojea spune că totul se întâmplă din cauza anumitor consilieri locali, care ar fi refuzat în mod intenţionat să aprobe din vreme caietul de sarcini necesar organizării unei licitaţii

 

Locuitorii comunei Chiscani şi ai satelor aferente, Lacu Sărat şi Vărsătură, nu mai beneficiază de servicii de salubritate pe parcursul lunii mai. Contractul cu firma RER a expirat pe 30 aprilie, iar din acel moment nu a mai venit nimeni să preia deşeurile din curţile cetăţenilor. După ce au aşteptat în zadar maşinile de gunoi care treceau de obicei prin faţa curţilor lor, contribuabilii din Chiscani şi Vărsătura au avut surpriza să primească o înştiinţare de la Poliţia Locală Chiscani, prin care li se explica faptul că în această lună nu se mai asigură servicii de de salubrizare pe raza comunei. Cei din satul Lacu Sărat nici măcar această înştiinţare n-au primit-o. Pe foaia trimisă de Primărie, membrii comunităţilor din cele trei localităţi erau îndemnaţi să îşi colecteze selectiv deşeurile, iar pe cele reciclabile să le ducă la centrele specializate, în timp ce cele menajere trebuie ţinute temporar în gospodărie. Oamenii mai erau îndemnaţi ca, în cazul în care observă vreun vecin că aruncă deşeuri pe domeniul public, să sune imediat la dispeceratul Poliţiei Locale, pentru ca respectivul să fie sancţionat cu amendă.

“Nu vine nimeni să ridice gunoaiele, în schimb ne pun să ne spionăm unii pe alţii. E de Cascadorii Râsului ce se întâmplă în această comună. Dacă ştiau că expiră contractul cu firma de salubritate la sfârşitul lunii aprilie, de ce nu s-au ocupat cei de la Primărie să găsească din timp un alt operator?”, se întreabă retoric o locatară din satul Vărsătura, care ne-a sesizat telefonic starea de fapt cu care se confruntă ea şi vecinii săi.

Primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, dă vina pe consilierii locali care îi sunt potrivnici, pentru situaţia actuală. “A fost o chestiune deliberată a anumitor consilieri, care au refuzat să aprobe la timp caietul de sarcini necesar pentru organizarea licitaţiei de desemnare a unui nou operator de salubritate. Au făcut-o special, pentru că ştiau că blocajul la care o să se ajungă o să fie perceput de populaţie ca fiind din vina primarului. Lumea pe mine mă acuză pentru că s-a ajuns aici, cu toate că eu am explicat în repetate rânduri că am încercat să rezolv problema din timp. Contractul cu RER a avut termenul iniţial până pe 30 decembrie 2018. Consilierii nu au aprobat caietul de sarcini pentru licitaţie, ca să rezolvăm problema din timp şi, cu chiu cu vai, am reuşit să îi conving în Consiliul Local să facem o prelungire pentru o perioadă de 4 luni, până pe 30 aprilie anul curent, atât cât ne permitea valoarea contractului. În caz contrar, blocajul actual apărea de la începutul anului. În februarie, am pus în discuţie din nou caietul de sarcini, dar consilierii l-au respins. Abia în martie l-au aprobat, dar deja era prea târziu ca să putem organiza licitaţia şi să avem un câştigător până la sfârşitul lunii aprilie. În momentul de faţă, procedura este în plină derulare şi sperăm că până în iunie o să avem o firmă desemnată pentru colectarea deşeurilor la nivelul comunei şi a satelor aferente”, ne-a declarat primarul Cojea. Acesta spune că i-a îndemnat pe consătenii săi să ducă la reciclare deşeurile de plastic şi de sticlă, iar pe cele menajere să le ţină în gospodărie până când se rezolvă problema cu operatorul de salubritate.

În ceea ce priveşte caietul de sarcini pe care l-a propus consilierilor, primarul Cojea spune că acesta vine cu nişte facilităţi pentru cetăţenii din comună şi că nu avea de ce să fie respins de atâtea ori. “De exemplu, prin noul caiet de sarcini am stabilit ca în gospodăriile formate din una sau două persoane, plata să se facă individual, pentru fiecare persoană în parte, iar în cele unde sunt de la trei persoane în sus, plata să se facă per gospodărie. Asta ca să nu mai fie situaţii în care persoane care locuiesc singure şi produc o cantitate mică de deşeuri, să fie nevoite să plătească aceleaşi sume ca pentru o gospodărie cu trei membri sau mai mult”, ne-a explicat Cojea. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro