• pentru prima dată de foarte mulţi ani, în staţiune s-a acţionat pentru combaterea ţânţarilor • operaţiunea a fost derulată integral de Primăria Chiscani, care încearcă să demonstreze pe toate căile că poate fi capabilă să administreze cum se cuvine staţiunea balneară intrată recent în patrimoniul său • primarul Costică Cojea promite, pentru viitorul apropiat, demararea unor proiecte ample de reabilitare şi modernizare
Valul de critici apărut după ce consilierii locali din Chiscani au refuzat să accepte asocierea cu municipiul Brăila, pentru administrarea în comun a Staţiunii Lacu Sărat, pare să fi ambiţionat autorităţile locale din comuna vecină, care încearcă din răsputeri să demonstreze că nu au nevoie de ajutorul “fraţilor mai mari” pentru a face faţă problemelor administrative. Astfel, pentru prima dată de foarte mulţi ani, comuna Chiscani a organizat o acţiune de combatere a ţânţarilor, atât pe raza localităţii şi a satului arondat, Lacu Sărat, cât şi în staţiunea balneară. Operaţiunea s-a derulat pe parcursul săptămânii trecute, concomitent cu dezinsecţia făcută în municipiu de Primăria Brăila. “Am făcut tratamente atât din avion cât şi la nivelul solului. S-au aplicat soluţii atât pe raza comunei cât şi în staţiunea Lacu Sărat. Acţiunea a fost făcută în tandem cu municipiul Brăila, pentru ca să existe o mai mare eficienţă în combaterea ţânţarilor. La următoarea operaţiune de acest gen făcută de Primăria Brăila, vom acţiona şi noi, în paralel”, ne-a declarat primarul Chiscaniului, Costică Cojea.
Reamintim că, din vara anului trecut, Staţiunea Lacu Sărat a intrat oficial în administrarea comunei Chiscani, în urma unui verdict judecătoresc ce a pus capăt procesului început în urmă cu mai bine de 15 ani, în care atât Brăila cât şi Chiscaniul îşi revendicau dreptul de a administra această staţiune. După pronunţarea sentinţei judecătoreşti, atât primarul Brăilei, Marian Dragomir, cât şi primarul Chiscaniului, Costică Cojea, au declarat că vor face o asociere între cele două Unităţi Administrativ Teritoriale, în aşa fel încât staţiunea să poată beneficia de proiecte de modernizare derulate în comun, prin atragerea de fonduri europene. Ideea înfiinţării respectivei asociaţii a trenat timp de mai bine de jumătate de an, până în această primăvară când, spre surpriza tuturor, consilierii locali din Chiscani s-au pronunţat împotrivă. Şi asta nu o dată, ci de două ori, în două şedinţe consecutive. Consilierii care au votat împotriva asocierii susţin că nu este nevoie de Brăila pentru ca staţiunea să poată fi modernizată. În cosecinţă, şi primarul Marian Dragomir s-a conformat, declarând că pentru el subiectul asocierii cu Chiscaniul este închis. Evident, mulţi au comentat că administrarea staţiunii Lacu Sărat este o “pălărie” prea mare pentru Primăria Chiscani. Primarul Costică Cojea încearcă, însă, să demonstreze contrariul. Şi, surprinzător, în ultimele două luni, curăţenia pare mai bine întreţinută în staţiune. În plus, s-au luat măsuri pentru o mai bună reglementare a circulaţiei autoturismelor pe alei, iar mai nou s-a acţionat şi pentru combaterea ţânţarilor. Primarul Cojea dă asigurări că, pe lângă aceste acţiuni curente, se pregătesc şi câteva proiecte ample, pentru o reabilitare şi modernizare concretă a staţiunii balneare. “Deocamdată, nu vreau să fac public despre ce este vorba, dar cert este că vom încerca să demarăm chiar din acest an un proiect mai consistent”, ne-a spus edilul Chiscaniului.