Chiscaniul acceptă să se asocieze cu Brăila și cu Consiliul Județean, pentru dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chiscaniul acceptă să se asocieze cu Brăila și cu Consiliul Județean, pentru dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat

* noii consilieri locali au votat pentru înființarea asociaței, iar lucrurile au șansa să intre pe un făgaș normal * pentru vara anului viitor sunt promise primele investiții

 

În sfârșit, se prefigurează vremuri mai bune pentru Stațiunea Lacu Sărat! Asocierea celor trei entități care ar putea administra mai eficient stațiunea - municipiul Brăila, comuna Chiscani și Consiliul Județean Brăila - a intrat pe ultima sută de metri, după ce, în luna noiembrie, înființarea asociației a fost aprobată prin vot și de Consiliul Local Chiscani. După cum se știe, Consiliul Local Municipal Brăila și Consiliul Județean  aprobaseră în urmă cu câțiva ani acest lucru, însă Chiscaniul s-a opus. După alegerile din toamna acestui an, se pare că noii aleși ai Chiscaniului au venit cu o altă viziune. Cert este că, la ora actuală, după cum ne-a informat primarul Brăilei, Marian Dragomir, urmează ca și în ședințele CLM și CJ de la începutul acestei săptămâni să se mai voteze câteva mici modificări în statutul asociației, pentru ca procedura birocratică pentru înființarea propriu-zisă a acesteia să poată începe efectiv.  ”Trebuie modificate trei articole din hotărârea inițială, pe care noi am votat-o în urmă cu 4 ani, și anume că dacă se retrage unul dintre cei membri ai asociației, asociația se desființează, că deciziile în asociație se iau în unanimitate și că în titulatura asociației se va utiliza denumirea Lacul Sărat, în loc de Lacu Sărat. După aprobarea acestor modificări, vom începe efectiv demersurile pentru înființarea asociației, pentru numirea unui președinte, a unui director și a doi angajați”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Procedurile birocratice pentru înființarea asociației vor dura câteva săptămâni, poate chiar câteva luni, însă cei responsabili pentru mersul lucrurilor par hotărâți să nu mai piardă timpul și să se apuce efectiv de treabă cât mai repede posibil. ”În perioada dintre Crăciun și Revelion o să vizităm stațiunea, eu, președintele Consiliului Județean și primarul Chiscaniului, pentru a stabili o listă de priorități. În primă fază, ne vom axa, probabil, pe alei, pe străzi, pe spațiile verzi din stațiune. Va trebui să avem o discuție cu Agenția pentru Resurse Minerale, să vedem exact ce porțiuni de plajă sunt în administrarea noastră și ce porțiuni sunt în administrarea entităților private din stațiune. Trebuie studiate ghidurile pentru accesarea de fonduri europene, așa încât în vara acestui an să putem demara efectiv investițiile pe care ni le propunem”, ne-a mai spus primarul Marian Dragomir. Acesta se declară optimist în ceea ce privește colaborarea cu societățile comerciale care își desfășoară activitatea în stațiune, în condițiile în care, recent, a fost înființată și o Asociație a Investitorilor Privați care are ca scop dezvoltarea stațiunii Lacul Sărat.

După cum se știe, municipiul Brăila și comuna Chiscani au revendicat dreptul de administrare a stațiunii, iar litigiul a făcut obiectul unui proces juridic care a durat mai mult de 10 ani. Chestiunea a fost tranșată în urmă cu patru ani, când instanța i-a dat dreptate comunei Chiscani. Primăria Brăila și Consiliul Județean au propus atunci înființarea unei asociații, pentru administrarea mai eficientă a stațiunii, însă Chiscaniul a refuzat. Mai exact, Consiliul Local Chiscani, din legislatura 2016 - 2020, a refuzat să voteze pentru o astfel de asociere. Din câte se pare, consilierii care și-au preluat mandatul după alegerile din luna septembrie a acestui an au venit cu altă abordare, astfel că lucrurile se îndreaptă spre un nou făgaș. Mărul discordiei l-a constituit dintotdeauna dreptul de colectare a taxelor și impozitelor din stațiune, pe care și-l revendică atât Chiscaniul cât și Brăila. Chestiunea încă nu este tranșată definitiv, fiind în continuare un proces pe rol pe această temă. ”Problema colectării taxelor va fi stabilită în instanță. Asta nu va afecta cu nimic înființarea asociației, al cărei scop este dezvoltarea stațiunii”, ne-a declarat edilul-șef al Brăilei.

Din 2016 și până în prezent, Primăria Chiscani a încercat să facă de una singură câteva schimbări în stațiune, însă în afară de o ecologizare a spațiilor verzi și înlocuirea stâlpilor de iluminat din stațiune, alte investiții majore nu prea a reușit în cei patru ani. O mare reușită a Primăriei Chiscani este totuși faptul că, în urma demersurilor întreprinse la Guvern, Lacul Sărat a fost declarată, în primăvara acestui an, stațiune de interes național, fapt ce poate ajuta la accesarea de fonduri pentru modernizare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro