Mergi la conţinutul principal

Chiriac vs. Popa. Acuzații grave. "Trafic de influență" pentru proiecte

* președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că deputatul PNL Alexandru Popa ar pune „bețe în roate” la București în privința unor proiecte ale comunelor PSD * acesta a acuzat că Popa merge la Centru și promovează doar proiectele primarilor PNL, lucru pe care nu îl consideră normal * Chiriac a anunțat în acest context că urmează să negocieze la București pentru investițiile ce se vor realiza în județul nostru prin Programul ”Anghel Saligny” * de cealaltă parte, președintele liberalilor brăileni a transmis un comunicat de presă în care l-a acuzat pe Chiriac că ar minți *Popa chiar a făcut o remarcă ironică, punctând că varianta șefului CJ ar însemna că el este ”mai puternic decât organizația PSD Brăila” și că ar avea mai multă influență

 

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a făcut recent câteva acuzații grave la adresa președintelui liberalilor brăileni, deputatul Alexandru Popa, lăsând să se înțeleagă că acesta ar face trafic de influență la București. În contextul în care a vorbit despre proiecte pe fonduri europene și guvernamentale, Chiriac l-a acuzat pe PNL-ist de faptul că ar merge la București unde ar ”pune bețe în roate” demersurilor primarilor social-democrați și ar promova doar demersurile liberalilor. Rugat totuși să detalieze subiectul în cadrul conferinței de presă în care a făcut aceste comentarii, șeful CJ Brăila a mai scăldat-o puțin și a precizat că Popa ar promova doar proiectele venite dinspre primarii PNL și nu ale întregului județ, așa cum ar fi normal.

”Am pus mereu accent pe faptul că suntem axați pe fonduri europene. Chiar se poate verifica, că am tot auzit laitmotivul fonduri europene. Nicio axă de finațare nu a fost ratată de Consiliul Județean. Și nu vor fi ratate nici în următorul exercițiu financiar. Avem toată lista pregătită pentru programul «Anghel Saligny», cu tot ce înseamnă UAT-uri (n.r.- Unități Administrativ-Teritoriale), voi merge cu ea, cum am mers în 2016, 2017 și voi milita împreună cu toți oamenii de bine să îi spunem așa - ca să înțelegeți că sunt unii care pun piedici pe la București pe acolo -, pentru toate proiectele. Indiferent de UAT sau culoarea politică. Pentru a dezvolta în continuare județul. Suntem tot cam pe unde a fost PNDL2 ca și sumă. Dacă vor fi semnate, trecem într-o cu totul altă etapă în care județul Brăila va arăta cu totul altfel. Se vede cu ochiul liber în unele comune. În unele, nu”, a declarat Chiriac.

Mergând mai departe, șeful CJ Brăila și-a amintit faptul că, recent, deputatul Popa a publicat un comunicat în care îl critica pentru starea Drumului Județean 203R. Chiriac a recunoscut că respectivul segment de drum este unul prost, însă cu precizarea că va fi reabilitat prin fonduri europene, fiind singurul proiect care s-a pretat pentru Programul Operațional Regional, astfel că indiferent de durata privind realizarea sa, președintele CJ a subliniat că a preferat să profite de posibilitatea atragerii de fonduri nerambursabile.

Totuși, în acest context, Chiriac a lansat la rândul său un atac, mai în glumă, mai în serios, precizând că în comuna Cireșu de unde este deputatul PNL Alexandru Popa, doar o stradă ar fi asfaltată, cea unde locuiește acesta.

”În comuna Cireșu, câte ulițe sau străzi sunt asfaltate? Una singură. Pe care locuiește mama. Are mama o casă acolo și locuiește. Tocmai de asta e strada asfaltată, a declarat ironic, Chiriac, făcând referire în realitate la Popa.

Întrebat dacă într-adevăr doar o stradă este asfaltată în Cireșu, Chiriac a mai redus acuzațiile și a afirmat că dorea doar să atragă atenția că strada principală, ”cea care trebuie”, este asfaltată și că restul ar conta mai puțin.

 

Chiriac l-a acuzat pe Popa că ar susține doar proiectele PNL la București

Revenind la acuzațiile privind ”oamenii de bine”, președintele CJ Brăila a clarificat la ce anume se referea, indicându-l direct pe deputatul Alexandru Popa, însă de această dată schimbând puțin acuzațiile. Acesta nu a mai spus că PNL-istul ar pune bețe în roate proiectelor, ci că ar negocia doar pentru a le promova pe cele ce vin dinspre tabăra sa politică.

 

Întrebat care sunt persoanele ce pun bețe în roate la Centru în privința proiectelor județului Brăila, acesta a afirmat: ”Întrebați-l pe «mini-zeu» deputat Popa. Cum «levitează» el prin capitală pe acolo și ce discuții face el. Cu ghilimelele de rigoare. Având impresia că noi suntem doar la Brăila, la liga sătească, nu știm ce se întâmplă pe acolo sau pe unde merge dânsul. Da. Merge și spune: «nu faceți decât când vă spun eu, cu cine vă spun eu și când vreau eu»! Nu se poate așa! Toate aceste proiecte sunt pe o platformă. Trebuie mers cu toată lista proiectelor. Nu mergem cu anumite proiecte. La minister face asta, vă dați seama. Acuzațiile sunt foarte grave, dar eu vă spun că nu se duce cu toate proiectele județului, chiar și la cele ale Consiliului. L-ați văzut vreodată ducându-se cu vreun proiect al Consiliului Județean pe la București?!”

Chiriac a catalogat abordarea părtinitoare a lui Popa ca fiind josnică și o dovadă de neobrăzare față de brăileni.

”Eu nu am fost niciodată la București cu două liste: proiectele PSD-ului, proiectele PNL-ului. Uitați! Am o singură listă cu toate proiectele! Nu mi se pare corect! Normal! E jignitor. Să ai un parlamentar de Brăila, indiferent de culoarea politică. Să te duci să promovezi doar proiectele unora și să spui că ale altora nu sunt bune!”, a conchis Chiriac.

 

Alexandru Popa susține că șeful CJ Brăila a «dat cu bâta în baltă»

După aceste acuzații ale șefului CJ Brăila, la rândul său, deputatul PNL Alexandru Popa a transmis un comunicat de presă în care s-a apărat.

”Președintele Consiliului Județean Brăila, domnul Iulian Francisk Chiriac, dă din nou cu bâta în baltă și mă acuză mai nou că aș încerca să blochez la București finanțarea unor proiecte depuse de localități din județul Brăila. Domnul Chiriac întâi lansează niște acuzații grave și apoi, dacă este luat la întrebări, o dă la întors și mai taie coada vulpii. Întâi a vorbit despre unii care încearcă să blocheze finanțarea proiectelor Brăilei, iar când a fost întrebat concret la cine se referă, m-a indicat pe mine și a mai redus din acuzații: eu aș cere la minister să se finanțeze doar proiectele primarilor PNL, nu și cele ale primarilor PSD. Este evident pentru orice om întreg la minte că nu pot influența eu deciziile luate de un minister. Nu este evident și pentru domnul Chiriac, care mai are puțin și o să mă acuze că am blocat dezvoltarea județului în ultimii 30 de ani, de când Brăila este condus de partidul său”, a declarat Popa.

Liberalul a afirmat că acuzațiile făcute la adresa sa sunt unele ”de doi lei în stilul domnului Chiriac” și că ar fi unele inventate, în condițiile în care nu ar avea motive reale pentru care să critice.

Și stă și prost cu imaginația, când e vorba de inventat. Dacă am făcut ceva, a fost să încurajez primăriile conduse de primari PNL să depună proiecte, dar asta pentru că de acolo mi s-a cerut susținere. Dacă un primar PSD îmi cere sprijinul, voi ajuta cu ce pot. Și sunt 2-3 primari PSD care mi-au cerut sprijinul în ultima vreme și le-am fost alături. Este firesc să am o colaborare mai apropiată cu membrii PNL, fiindcă ei m-au adus în poziția în care sunt acum și consider că este normal să-i susțin prin toate mijloacele legale pe care le am la dispoziție, ca parlamentar. Ideea că aș merge eu la vreun minister ca să cer să nu se acorde finanțare unui proiect al județului Brăila este absurdă, a mai precizat Popa.

Președintele PNL Brăila a venit și cu o concluzie ușor ironică în urma acestui episod. Popa a precizat că dacă scenariul lui Chiriac ar fi unul real, asta ar însemna că social-democrații recunosc că el ar avea mai multă influență la București decât întregul lor aparat.

Și mai e ceva. Ultima dată când am verificat, PSD era la guvernare. Domnul Chiriac vorbește de parcă PNL ar fi la guvernare și bieții de ei, PSD-iștii, ar fi în opoziție. Domnule Chiriac, treziți-vă la realitate! Ce vreți să spuneți? Că eu sunt mai puternic decât organizația PSD Brăila, că eu am mai multă influență la centru decât organizația PSD Brăila? Cine își face documentația corect, potrivit legii, primește finanțare. Nu eu hotărăsc cine primește bani de la minister și cine nu”, a conchis Popa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro