Mergi la conţinutul principal

Chiriac, dezamăgit de colaborarea cu PNL-iștii pe plan local

* președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a susținut, ieri, alături de cei doi vicepreședinți, o conferință de presă în care a discutat despre bugetul județului și atitudinea consilierilor liberali în acest context * Chiriac suspectează că abținerea de la vot a acestora a venit ca urmare a unei comenzi politice date de la nivelul conducerii PNL Brăila * de cealaltă parte, consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a emis un comunicat de presă în care a criticat bugetul județului, în special faptul că s-au alocat mai mulți bani pentru funcționare decât pentru dezvoltare

 

Colaborarea dintre PSD și PNL pe fondul coaliției de guvernare încă "scârție" și acest lucru se resimte foarte bine și în plan local. Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a susținut ieri o conferință de presă alături de cei doi vicepreședinți, Ionel Epureanu și Ionuț Dobre, în care a vorbit despre bugetul județului în 2022. În acest context, Chiriac a ajuns să puncteze și că a rămas dezamăgit de atitudinea consilierilor județeni ai PNL, care s-au abținut la votul proiectului de buget.

”Nu suntem «frați». Suntem parteneri de conjunctură. Sperăm să ne susținem reciproc, pe proiecte. Dar se pare că la Brăila nu avem acest succes. Este foarte important că avem majoritate și că ne ducem proiectele mai departe”, a declarat Chiriac.

Întrebat dacă a avut discuții cu liberalii în privința amendamentelor acestora înainte de ședința ordinară a CJ Brăila din 31 ianuarie, în care s-a votat bugetul, PSD-istul a afirmat că în fiecare an a făcut acest lucru. Sursa citată a adăugat că s-a întâlnit înainte cu liderul PMP Brăila, Viorel Botea, căruia i-a prezentat modul în care a distribuit banii. De asemenea, că a avut o întâlnire cu trei reprezentanți ai consilierilor județeni PNL, al căror nume nu a dorit să îl divulge (unul a fost consilierul județean Alexandru Bucălău, care chiar a invocat discuția respectivă în timpul ședinței).

”Am invitat și Partidul Național Liberal. Am avut o discuție de aproximativ două ore. Au fost trei reprezentanți, dar nu vreau să le dau numele. Le-am explicat că banii Consiliului Județean nu sunt foarte mulți și că ne axăm mult pe partea de fonduri europene și că trebuie să avem un cashflow pozitiv, astfel încât să avem bani de rulaj pe aceste proiecte”, a completat Chiriac.

Președintele CJ a povestit că liberalii, la fel ca în timpul ședinței, au insistat foarte mult pe ideea realizării unui parc industrial însă le-a explicat că Primăria Municipiului Brăila deja dezvoltă unul. De asemenea, că preferă să lase viitorii investitori să își aleagă singuri locul unde vor să își dezvolte afacerile, nu să îi condiționeze să se instaleze într-un spațiu anume. Totodată, acesta a amintit că liberalii au solicitat să se aloce 15 milioane lei pentru proiectele pe care primarii le pot propune la confinanțare. Chiriac a reluat explicațiile din timpul ședinței, punctând că anul trecut execuția acestor proiecte nu a depășit 10 milioane lei, astfel că suma bugetată de 12 milioane lei va fi suficientă. Cu mențiunea că, dacă o să fie nevoie, se vor putea face rectificări pe parcursul anului.

”Nici acest lucru nu l-au înțeles. Au altă viziune. Din punctul meu de vedere, votul lor de abținere nu este al consilierilor județeni PNL, ci este doar o sarcină de partid a președintelui dumnealor, că atât gândește el. Și cu asta cred că am spus tot. Pentru că în discuțiile personale unii spun ceva, alții spun altceva. Nu mă deranjează. Dar am vrut să văd atitudinea lor. În continuare este o atitudine distructivă, nu constructivă. Eu pot doar să vă promit că ne ținem de partea de dezvoltare cât mai mult. Și sunt lucruri foarte importante care se întâmplă în județul nostru. Vom continua obiectivele așa cum ni le-am propus, fără a ne abate de la ele și fără a avea idei futuriste, gen PNL. Nu le facem noi pe toate. Nu suntem noi cei mai deștepți. Dar cred că este un buget echilibrat, foarte bine gândit, pe proiecte”, a mai spus președintele CJ Brăila.

De asemenea, Chiriac a mai explicat că deși consilierii liberali vorbesc în special despre partea de Dezvoltare a bugetului, din punctul său de vedere și banii alocați pentru Funcționare sunt extrem de importanți, deoarece și din acest segment se pot face investiții.

 

Bucălău critică dur bugetul CJ Brăila în 2022

Tot ieri, consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a emis un comunicat de presă pe tema bugetului județului. Acesta a punctat că liberalii nu au putut vota un buget care cuprinde mult mai mulți bani pentru funcționare decât pentru dezvoltare.

”N-am avut niciodată pretenții prea mari de la administrația Chiriac, de altfel nici așteptări spectaculoase, dar când vezi proiectul de buget al județului Brăila din acest an și cum s-au împărțit banii n-ai cum să aprobi așa ceva! N-ai cum să vrei dezvoltare și investiții, dacă tu aloci de două ori mai mulți bani pentru cheltuieli de Funcționare, respectiv 176.810.000 lei, față de capitolul Dezvoltare, unde au fost previzionați puțin peste 93.000.000 lei!”, a declarat Bucălău.

Liberalul a precizat că având o asemenea viziune, lucrurile nu vor evolua foarte mult în județul Brăila și că oamenii vor vedea doar puțin mai mult asfalt pe drumurile județene și câteva mici investiții în spitale, despre care șeful CJ vorbește în fiecare an.

”În rest, observ un interes deosebit de mare în bugetul pe 2022, pentru capitolul Cheltuieli de personal, bunuri și servicii etc. Adică în 2021, suma alocată pentru aparatul propriu a fost de 32.049.900 lei și, iată că anul acesta, suma se apropie de 50.000.000 lei, mai exact 48.948.000 lei. Noi, consilierii liberali ne-am abținut să votăm acest buget pentru că nu are nicio legătură cu nevoia de dezvoltare a județului Brăila. Pentru că nu are coerență și nici sustenabilitate”, a mai completat PNL-istul.

Bucălău a mai amintit și că printre motivele ce au stat în spatele deciziei consilierilor liberali de a se abține la proiectul privind bugetul pe 2022 s-a numărat și faptul că amendamentele le-au fost ignorate. Și acesta a amintit din nou de parcul industrial, deși explicațiile lui Chiriac stau în picioare la acest capitol. De asemenea, Bucălău a amintit și propunerea de majorare la 15.000.000 lei a sumei destinate cofinanțării proiectelor venite dinspre celelalte unități administrativ teritoriale, la care, de asemenea a primit explicații.

”Domnul Chiriac vrea, în schimb, să înființeze o nouă secție la muzeu, de științe ale naturii. Asta lipsea sincer, după ce s-a ales praful de Muzeul Umorului și de munca unui caricaturist extraordinar de talentat al Brăilei, care a avut ideea înființării acelui muzeu”, a conchis Bucălău, făcând referire la ieșirea din scenă a caricaturistului Costel Pătrășcan ca urmare a unor neînțelegeri.

Trebuie precizat că în cadrul conferinței de presă de ieri președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a punctat că proiectul legat de Muzeul Umorului merge mai departe și că deja s-au achiziționat anumite opere ce vor fi expuse în cadrul acestuia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro