Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

China vrea sa isi consolideze capacitatile militare, din cauza amenintarilor

China are nevoie de capacitati militare mai mari pentru a face fata instabilitatii tot mai accentuate si amenintarilor la adresa securitatii nationale, a apreciat publicatia ideologica a Partidului Comunist Chinez, citata miercuri de presa de la Beijing, relateaza Reuters.
Un articol publicat in ultimul numar al revistei Qiushi (Cautarea adevarului) afirma ca autoritatile chineze trebuie sa isi consolideze armata pentru a apara un cadru international pasnic favorabil cresterii economice, a afirmat China News Service.
"Factori de destabilizare si incertitudine sint tot mai pronuntati si au un impact major asupra mediului de securitate al Chinei", afirma articolul. "Istoria demonstreaza ca nimeni nu se poate baza pe altii pentru garantarea pacii si numai crearea unei armate puternice si a unei aparari nationale solide poate oferi o bariera de securitate eficienta", adauga textul.
Revista Qiushi este oficiosul ideologic al Partidului Comunist Chinez si publica deseori articole semnate de inalti oficiali si teoreticieni ai regimului. Ultimul articol pare sa reflecte ingrijorarea fata de gradul de pregatire a armatei chineze.
Articolul nu precizeaza natura amenintarilor care necesita consolidarea armatei, dar afirma ca inamicii occidentali nu vor sa vada o China puternica. "Forte ostile occidentale nu vor sa vada o China puternica, socialista, in Orient si pregatesc in van, in mod constant, incercari de a limita dezvoltarea Chinei", afirma textul.
Armata chineza - formata din 2,3 milioane de militari - este cea mai mare forta militara din lume, iar Beijingul a anuntat ca bugetul sau pentru aparare va creste cu 14,7 la suta, ajungind in 2006 la 35,5 miliarde de dolari. Nivelul bugetului este mult inferior celui al Statelor Unite - care au alocat in 2006 419,3 miliarde de dolari pentru aparare -, dar multi oficiali americani considera ca sumele destinate sectorului apararii din China depasesc cu mult cifrele oficiale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii