Cheltuielile agricole la hectar vor creste cu 40% in 2009 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cheltuielile agricole la hectar vor creste cu 40% in 2009

Producatorii agricoli au estimat pentru anul viitor cresteri alarmante la capitolul cheltuieli la hectar pentru productia in sectorul vegetal. Din datele prezentate de catre oficialii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) si cei ai Federatiei Sindicale Agrostar majorarile ar fi de minim 15%, dar ar putea ajunge chiar si la 40%. Astfel, in vreme ce in 2008 agricultorii au cheltuit pentru un hectar intre 1.700 si 2.100 de lei, aceste costuri ar putea ajunge la anul la 2.370 de lei. Cauzele acestei majorari semnificative a costurilor au fost puse de cele doua federatii patronale si sindicale pe seama cresterii preturilor la seminte si ingrasaminte. "Cheltuielile de productie, in cazul sectorului vegetal, in anul 2009, se estimeaza ca va atinge nivelul de 2.373 lei/hectar, suma ce nu ia in calcul impactul masurilor de mediu ce trebuie implementate in viitorul apropiat. Cifra nu contine costurile cu investitiile necesare, fara de care agricultorii romani nu pot face fata concurentei existente pe piata comunitara. La acestea se adauga si dobinzile mai mari la credite, tinind cont de faptul ca, in anul 2009, banii vor fi mai putini si mai scumpi", se arata intr-un comunicat de presa al celor doua federatii. Totodata, presedintele FNPAR, Viorel Matei, atrage tentia si asupra faptului ca motorina subventionata de stat nu acopera decit 30% din necesarul unui agricultor. Aceste majorari survin pe fondul scaderii veniturilor agricultorilor, in conditiile in care pretul griului a scazut de la 0,6 lei/kg anul trecut la 0,42 lei/kg, iar cel al porumbului, de la 0,5 la 0,32 lei/kg.
In consecinta, FNPAR si Federatia Sindicatelor Agrostar solicita sprijin direct institutiilor abilitate ale statului, cu privire la utilizarea pesticidelor, biocarburanti, utilizarea biotehnologiilor, precum sicu privire la ridicarea masurilor impuse la nivel national cu privire la pesta porcina. In plus, semnatarii comunicatului mai cer prelungirea perioadei de depunere a documentelor necesare accesarii ajutorului "de minimis" in cazul sectorului legume-fructe, constituirea fondurilor de sprijin a agricultorilor in cazul schimbarilor climatice si implementarea de masuri de sustinere in cazul cresterii galopante a inputurilor necesare reluarii ciclului de productie si scaderii preturilor produselor primare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro