• de-a lungul căilor ferate care tranzitează municipiul Brăila există numeroase halde neautorizate de deşeuri formate din cauza cetăţenilor cu comportament primitiv • între CFR, ca administrator al acestor terenuri, şi Primărie există neînţelegeri legate de cine ar trebui să facă curăţenie • Regionala CFR Galaţi a salubrizat, recent, terenul din zona intersecţiei străzii Brateş cu strada Podului, iar costurile operaţiunii s-au ridicat la aproape 20.000 lei • pentru a recupera aceşti bani, CFR a acţionat în judecată Primăria Brăila
La fel ca multe alte zone din oraş, şi terenurile situate de-a lungul căilor ferate sunt pline, pe alocuri, de gunoaiele aruncate de diverşi cetăţeni ai Brăilei cu comportament primitiv. Între CFR SA, în calitate de administrator al acestor terenuri, şi Primăria Brăila au existat, în ultima vreme, numeroase neînţelegeri legate de cine are obligaţia să salubrizeze suprafeţele în cauză. Primăria, prin Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) trimite adrese prin care somează CFR să facă curăţenie, iar la rândul său, CFR răspunde că gunoaiele nu provin din activitatea feroviară ci sunt aruncate de cetăţenii municipiului, cărora administraţia locală nu le-ar oferi suficiente alternative pentru depozitarea civilizată a deşeurilor. Serviciul de comunicare mass-media din cadrul CFR SA ne-a informat că administratorul căilor ferate a făcut periodic, în ultimii ani, acţiuni de salubrizare, dar că acestea presupun costuri destul de mari, astfel că s-a ajuns în situaţia de a fi acţionată Primăria în judecată, pentru recuperarea banilor cheltuiţi.
“Facem precizarea că Sucursala Regională CF Galaţi a efectuat anual acţiuni de salubrizare a zonei feroviare, iar în anul 2019 va organiza astfel de acţiuni începând cu data de 15 martie. De asemenea, vă informăm că, începând din anul 2010, SRCF Galaţi a sesizat în mai multe rânduri Primăria Brăila şi a adus la cunoştinţa Comisariatului Gărzii de Mediu Brăila, prin adrese de corespondenţă, că, în zonele învecinate căii ferate, locuitorii continuă să abandoneze necontrolat deşeuri şi a solicitat să se dispună măsurile care se impun, conform prevederilor legale.
Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi va ecologiza zona, dar având în vedere că situaţia de abandonare a deşeurilor municipale de către locuitorii din zonele învecinate căii ferate se repetă periodic şi că în urma corespondenţelor purtate cu Primăria Brăila situaţia nu s-a îmbunătăţit, toate costurile înregistrate de către SRCF Galaţi cu salubrizarea zonei ar trebui recuperate de la Primăria Municipiului Brăila. Ultima acţiune de salubrizare efectuată de Sucursala Regională CF Galaţi - Secţia L2 Brăila, în zona intersecţiei străzilor Brateş cu Podului (din Municipiul Brăila), a costat 9.198 de lei prestaţia şi 9.996 de lei preluarea deşeurilor colectate de către o firmă autorizată. Pentru recuperarea acestor costuri, Sucursala Regională CF Galaţi a deschis deja o acţiune în instanţă, în contradictoriu cu Primăria Brăila, care se află pe rolul Tribunalului Brăila”, ne-a transmis Roberta Cătănescu, responsabil cu relaţii publice în cadrul SN CFR SA.
Sursa citată a mai menţionat că Sucursala Regională CF Galaţi dispune de fonduri financiare limitate, pe care, în mod normal, trebuie să le utilizeze pentru întreţinerea şi exploatarea infrastructurii feroviare şi menţinerea siguranţei circulaţiei pe calea ferată, nu pentru adunarea gunoaielor aruncate de cetăţenii Brăilei. “Obişnuinţa unora dintre cei care locuiesc în zonele învecinate cu calea ferată de a arunca gunoiul necontrolat, lângă terasamentul căii ferate sau în alte spaţii, poate fi corectată, în condiţiile în care autorităţile locale amenajează locuri speciale de depozitare a deşeurilor de orice fel, iar ridicarea acestora se realizează selectiv/periodic. De asemenea, considerăm oportun să se organizeze campanii de informare a populaţiei şi de depistare a celor care nu respectă legea şi depozitează deşeuri necontrolat”, ne-a mai transmis reprezentantul SN CFR SA.
SUPAGL intervine doar acolo unde vina aparţine în mod evident cetăţenilor
Conducerea SUPAGL Brăila ne-a confirmat faptul că, de-a lungul timpului, au fost trimise mai multe adrese către CFR, cu solicitarea de a fi salubrizate terenurile din vecinătatea liniilor ferate, unele fiind rezolvate pe cale amiabilă, altele nu. “Am avut aceste schimburi de adrese pe tema ecologizării zonelor din apropierea liniilor de cale ferată. La rândul lor, ne-au trimis o serie de notificări, iar acolo unde a fost evident că deşeurile existente provin de la cetăţenii municipiului am intervenit cu mijloacele noastre pentru efectuarea salubrizării. Vom interveni, din nou, în cadrul curăţeniei de primăvară care se derulează în această perioadă, şi în anumite puncte critice din proximitatea căii ferate”, ne-a declarat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL.
Una dintre zonele cu probleme, unde se depun permanent gunoaie, indiferent de cât de des se fac acţiuni de salubrizare, se află în cartierul Chercea, în dreptul bisericii “Sf. Mina”. Acolo s-a format, de-a lungul timpului, un vad de trecere peste liniile ferate, fiind scoase câteva elemente din gardul de beton care delimitează terenul administrat de CFR. Diverşi indivizi care locuiesc în apropiere, profită de existenţa acelei spărturi în gard şi şi-au făcut o obişnuinţă din a-şi arunca gunoaiele chiar lângă liniile de tren. Directorul SUPAGL ne-a declarat că, fiind evident că vina pentru această stare de fapt le aparţine cetăţenilor, deşeurile din respectiva haldă neautorizată vor fi ridicate de către municipalitate.