Skip to main content

CET se afla in groapa, din punct de vedere financiar, asa cum a prezis

Consilierul judetean democrat Mario Da'Ros a ajuns sa vada cum se dovedeste ca a avut dreptate, cind a vorbit, in urma cu mai multe luni, despre pericolul de faliment care planeaza asupra CET SA. El considera ca s-a demonstrat, zilele acestea, ca a avut dreptate si a oferit date exacte, la momentul respectiv, nu minciuni de natura a prejudicia imaginea societatii. Da'Ros, care a fost dat afara din Consiliul de Administratie al CET, ca pedeapsa pentru dezvaluirile facute, este de parere ca primarul Constantin Cibu, care a operat aceste schimbari ale membrilor CA si si-a instalat in functie oamenii, la CET, trebuie sa-si asume raspunderea pentru situatia economica a firmei: "In sfirsit, se dovedeste ca am avut dreptate cu ce am spus in martie 2007, ca situatia financiara a CET este grea si va deveni si mai grea si ca am fost inlaturat tocmai datorita faptului ca am spus adevarul atunci. O gura de oxigen ar putea fi data CET-ului daca, prin vointa primarului, municipalitatea si-ar achita datoriile vechi catre aceasta unitate. In acest mod s-ar mai amina putin decesul, dar solutia nu este aceasta, solutia ar fi infiintarea unei noi investitii, in asa fel incit sa fie performanta tehnologic si sa reduca la cit se poate peirderile. Pierderile sint cele care trag inapoi unitatea, pentru ca CET a fost proiectat si construit pentru cu totul altceva decit aprovizionarea cu apa calda si caldura a municipiului Braila. Unii mai spun ca exista probleme financiare si din cauza costului stabilit pentru gicacaloria vinduta populatiei, comparativ cu costul real, asa cum s-a stabilit in Consiliul Local Municipal. Daca, intre timp, banii s-au dus catre altceva si bugetul local nu mai poate suporta diferenta de cost, pentru subventie, este greseala primarului, prostul management al lui, pentru ca nimeni nu i-a pus sula in coaste sa stabileasca costul la 140,15 RON. Au luat o masura putin electorala, din punctul meu de vedere, la acel moment, si acum s-au impiedicat, din lipsa de bani. Problema de a da banii CET-ului este a primarului Cibu".
Mario Da'Ros a precizat ca nici pina ieri nu am primit vreo instiintare scrisa cu privire la demiterea sa din CA al CET, iar daca o primea, ar fi continuat demersurile legale, pentru a o contesta. In opinia consilierului democrat, prin schimbarea membrilor CA la CET pe criterii pur politice, primarul Cibu a dat pe mina liberalilor aceasta unitate si trebuie sa-si asume raspunderea pentru asta: "Eu am solicitat atit primarului, cit si presedintelui CA al CET sa-mi dea aceasta adresa oficiala, insa, pina acum, nu am primit nimic ".

"Este vorba de un abuz grosolan"

Viceprimarul Daniela Vasioiu a declarat, la rindul sau, ca, initial l-a sfatuit pe Da'Ros sa mearga la sedintele CA ale CET, dat fiind ca nu a fost instiintat oficial ca nu mai este membru al Consiliului de Administratie. Vasioiu a explicat ca Da'Ros nu a mai putut sa faca asta, dat fiind ca n-a mai fost invitat la aceste sedinte si nici n-a mai primit mapa cu documente pentru a putea sa-si spuna opinia.
"Noi asa banuim, ca Mario Da'Ros este afara din CET, prin hotarire AGA, dar aceasta hotarire nu am vazut-o nici unul. Nu stim cine este forul care a luat aceasta decizie, pentru ca, in conformitate cu actul constitutiv al CET, AGA nu are aceasta calitate de a schimba un membru din Consiliul de Administratie. Dar probabil ca dinsii nu cunosc acest aspect. Atit domnul Da'Ros, cit si domnul Picu - pentru ca si domnul Picu a fost schimbat din CA - ar fi trebuit sa primeasca decizia in baza careia au fost schimbati din functiile respective. Este vorba de un abuz grosolan, pe care noi l-am sesizat la vremea respectiva Prefecturii, dar Prefectura ori s-a facut ca nu a inteles, ori chiar nu a inteles, cert e ca nu a considerat ca este un lucru nelegal. Eu am discutat cu domnul subprefect Fudulaiche si o sa-i trimit si actul constitutiv si vom vedea ce va spune in continuare. Potrivit acestui act, membrii CA au mandatul pe patru ani si nu are nimeni dreptul sa intervina in acest mandat".
Amintim ca, potrivit datelor oficiale, la finele primului semestru, CET SA a inregistrat pierderi de 1,3 milioane lei, adica 400.000 euro, iar previziunile pentru intreg anul vizeaza o pierdere totala de 50 miliarde de lei vechi, de patru ori mai mare decit cea inregistrata la semestru. Cu toate acestea, si in conditiile in care societatea este "supraincarcata" de cheltuieli generate de vechimea instalatiilor sau de pierderile din retea, actionarul majoritar, adica municipalitatea, a aprobat recent majorarea cu 30% a indemnizatiilor de sedinta ale reprezentantilor PNL in Consiliul de Administratie al firmei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu