"CET" are o noua centrala, care va asigura apa calda pe timpul verii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"CET" are o noua centrala, care va asigura apa calda pe timpul verii

La finele acestei saptamini, operatorul local de termoficare a inaugurat cea mai mare investitie in reabilitarea sistemului de termoficare, realizata din surse proprii. Concret, "CET" a dat in folosinta sursa de producere a agentului termic pe timp de vara, care va asigura apa calda menajera in sezon pentru toti consumatorii din oras. Amplasata la intrarea in oras, pe Soseaua Viziru, sursa de vara va avea dubla functie, in sensul ca pe timpul sezonului rece va prelua virful de consum peste capacitatea de producere a centralei de pe platforma chimica de la kilometrul 10. "Realizarea acestui proiect era imperios necesara, in contextul in care, din acest an, Combinatul de hirtie nu mai cumpara de la noi agent termic. Practic, eram in pericol sa inchidem sistemul de termoficare pe timpul verii, pentru ca nu aveam o sursa de producere a agentului termic adaptata nevoii de consum a populatiei", a explicat directorul general al SC "CET", Ionel Patrascu. De asemenea, el a punctat ca investitia face parte dintr-un proiect mult mai amplu de reabilitare/modernizare a sistemului de termoficare. "Societatea are depus un proiect investitional realizat in baza strategiei energetice aprobate de Consiliul Local Municipal in cursul lunii iulie, anul trecut. Pentru aceasta prima etapa, fiind o urgenta, societatea a facut un efort financiar pentru a o realiza rapid, iar urmatoarele etape vor fi sustinute financiar din programul Termoficare 2008 - 2015", a explicat Patrascu.
Asa cum a precizat conducerea "CET", sursa de vara este dotata cu un cazan marca "Viessman" cu o capacitate de 15 gigacalorii/ora, iar valoarea totala a investitiei se ridica la aproximativ 70 miliarde de lei vechi, cu mentiunea ca lucrarile au fost realizate in regie proprie. Ca efect imediat, punerea in functiune a noii centrale va conduce la reducerea costurilor de producere a energiei termice, urmind ca pe termen lung, dupa finalizarea intregului proiect de modernizare, sa se ajunga la reducerea pretului de vinzare a energiei termice catre populatie. "Practic, economiile pe care le vom face prin utilizarea noii centrale moderne se vor regasi in reducerea sumelor pe care municipalitatea le aloca societatii sub forma subventiilor, banii putind fi utilizati in alte scopuri, inclusiv reinvestirea in proiecte investitionale in reteaua de termoficare", a mai spus Patrascu.
La rindul sau, primarul Constantin Cibu a subliniat ca unul dintre avantajele majore ale investitiei il reprezinta costurile mai mici de producere a energiei termice: "S-a dat drumul la cazanul de apa fierbinte de 15 Gcal, amplasat nu la 15 km de oras, ci in Braila, intre blocurile D1 si D2 din Viziru. Aceasta investitie a costat circa 70 miliarde lei vechi, s-a facut din fondurile CET si ale Primariei si va asigura apa calda menajera pe perioada de vara si virfurile de sarcina in perioada de iarna. Acest lucru ne permite sa nu mai pornim al doilea cazan la CET. Economiile sint substantiale si asta se va reflecta cit de curind in facturile pentru cetateni, dar nu inainte de a ne recupera cele 80 de miliarde de lei vechi, pe care asociatiile de proprietari ni le datoreaza. In momentul in care vom recupera acesti bani, eu le promit ca vor simti reduceri in facturile primite. Este o investitie facuta, practic, de catre muncitorii de la CET, cu ajutorul unor specialisti, dar ii felicit ca au reusit sa puna in functiune un cazan ultramodern. Consumul acestuia este la jumatate fata de altele, similare".
De mentionat ca lucrarile au fost demarate in cursul lunii martie si au fost finalizate in data de 12 iunie, cind investitia a fost pusa in functiune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro