Mergi la conţinutul principal

"CET" ameninta cu plingeri penale impotriva administratorilor si presedintilor de asociatii

In ultimii ani, tot mai multe asociatii de proprietari din municipiu au acumulat restante impresionante la plata facturilor la energia termica, drept pentru care operatorul de termoficare a initiat mai multe procese impotriva clientilor rau-platnici. O statistica recenta indica faptul ca SC "CET" a cistigat in instanta aproape 90 de procese indreptate impotriva AP-urilor cu datorii foarte mari si foarte vechi. Astfel, instanta a certificat prin decizii in favoarea "CET" ca 89 de AP-uri datoreaza operatorului de termoficare aproape 20 miliarde de lei vechi, suma care include si penalitatile, dar fara cheltuieli de judecata. Asa cum a explicat conducerea "CET", majoritatea deciziilor emise de instanta au fost investite cu titlu executoriu si date spre aplicare mai multor executori judecatoresti din Braila. Concret, 54 de AP-uri se afla in situatia in care portareii le bat la usa pentru a recupera circa 7,7 miliarde lei vechi din care aproape 4 miliarde lei vechi contravaloarea energiei termice. Acestor 54 de cazuri li se adauga alte 35 de situatii in care procesele au fost cistigate de "CET", dar nu s-a ajuns inca la investirea cu titlu executoriu a deciziilor instantei de judecata. Acestea din urma vizeaza suma totala de circa 10,3 miliarde de lei vechi, din care 8,48 miliarde lei reprezinta energia termica, plus alte 1,85 miliarde penalitati. In tabelele alaturate apar 10 dintre cele mai mari datornice AP-uri care au pierdut in instanta procesele cu "CET".
"O parte dintre debitori au venit si au negociat cu noi grafice de esalonare la plata si unele chiar respecta obligatiile asumate. Problema este ca, desi am cistigat in instanta procesele si avem titluri executorii, nu prea au ce sa valorifice executorii judecatoresti, intrucit patrimoniul asociatiilor este compus in majoritatea cazurilor dintr-un birou si citeva scaune. In aceste situatii, tinta noastra se indreapta catre presedintii de asociatii precum si administratori", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Ionel Patrascu. El a explicat ca se confrunta in mod curent cu situatii in care timp de doua luni, unele dintre asociatii nu achita nici un leu catre "CET", chiar daca au incasari. "Este putin probabil ca timp de o luna sau doua sa nu vina la asociatie nici un proprietar sa-si achite intretinerea. Potrivit legii, daca incaseaza banii de la proprietari si nu achita si catre noi este vorba despre infractiunea de deturnare de fonduri. In plus, conducerile AP-urilor au obligatia ca, intr-un termen stabilit prin lege, sa actioneze in instanta proprietarii de apartamente care inregistreaza restante la plata intretinerii. Iata doar citeva dintre motivele pentru care va “ploua” cu plingeri penale impotriva administratorilor si presedintilor", a amenintat sursa citata.

Numai trei chiriasi ai DSP au acumulat restante de peste 300 milioane de lei vechi

Un caz aparte, dar mult mai complicat, il reprezinta asociatiile in care datoriile sint generate de chiriasi, indiferent daca sint ai Directiei Serviciilor Publice sau ai unor societati comerciale. "In urma discutiilor purtate cu presedintii si administratorii AP-urilor cu datorii uriase a rezultat ca restantierii cei mai mari sint chiriasi ai DSP sau ai unor firme care detin in proprietate apartamente. In timp, am identificat cel putin 15 astfel de cazuri in care unele apartamente au restante impresionante. De exemplu, la AP 258 un chirias al DSP are restanta de aproape 100 milioane de lei vechi, la AP 153 tot un chirias al DSP are datorii de 152 milioane de lei vechi, in timp ce la AP 553 restanta este de 60 milioane lei vechi, tot de la un apartament al directiei", ne-a declarat Adrian Traian, director adjunct al SC "CET" SA. Sursa citata a explicat ca in multe astfel de cazuri chiriasii care au acumulat restante la intretinere au fost dati afara din apartamente insa problema datoriilor a fost neglijata, astfel incit actualii chiriasi nu recunosc datoriile celor dinaintea lor. "In astfel de cazuri, noi ne indreptam impotriva AP-urilor care la rindu-le ar trebui sa actioneze in instanta proprietarii, in cazul de fata DSP. Potrivit legislatiei in domeniu, acesta are drepturile si obligatiile pe care le are orice proprietar al unui imobil dintr-un condominiu", a mai adaugat Adrian Traian.
Cea mai recenta statistica privind datoriile acumulate de catre AP-uri, intocmita inainte de emiterea facturilor aferente lunii februarie indica debite de recuperat de circa 80 miliarde de lei vechi. Mai trebuie adaugat ca in lupta cu AP-urile cu datorii, "CET" a implicat in calitate de colaborator si o firma de avocati care ofera consultanta conducerilor asociatiilor cu probleme care se hotarasc sa ceara socoteala in instanta propriilor restantieri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro