Pentru a afla eficienţa energetică a unei locuinţe este nevoie de obţinerea unui certificat de performanţă energetică (certificat energetic). Acesta este eliberat de către un auditor energetic şi are un caracter obligatoriu la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau închiriere sau la recepţia finală a unei clădiri noi.
Auditorul energetic redactează documentul pe baza documentelor şi informaţiilor furnizate de către solicitant, însă va avea nevoie şi de o vizită la locuinţă pentru a culege anumite informaţii.
Când este necesară prezentarea certificatului energetic
Potrivit legii, proprietarii de clădiri sau unităţi de clădire au obligaţia de a prezenta documentul la vânzarea sau închirierea unei locuinţe, întrucât certificatele de vânzare-cumpărare sau de închiriere încheiate în lipsa unui certificat energetic sunt supuse nulităţii relative şi pot fi atacate oricând în instanţă.
De asemenea, solicitantul are obligativitatea de a prezenta certificatul de performanţă energetică la recepţia finală a unei clădiri noi.
Prevederile legale cu privire la certificatele energetice sunt redate în Legea 159/2013, ce completează şi modifica Legea 372/2005 privind performanta energetică a clădirilor.
În afară de tipul de clădiri mai sus menţionate, există şi o serie de alte imobile pentru care există obligaţia de a se obţine şi afişă la loc vizibil un certificat de performanţă energetică:
- Clădiri de birouri;
- Instituţii de învăţământ;
- Spitale şi policlinici;
- Hoteluri şi pensiuni;
- Clădiri în care se desfăşoară activităţi comerciale;
- Alte clădiri vizitate frecvent de public, indiferent de natura proprietăţii.
Pe de altă parte, există şi clădiri care sunt scutite de obligativitatea prezentării unuia certificat energetic:
- Clădiri protejate şi clădiri aflate în zone protejate;
- Clădiri cu valoare istorică şi arhitecturală deosebită;
- Lăcaşuri de cult;
- Clădiri provizorii ce se utilizează o perioadă mai mică de 2 ani;
- Clădiri independente cu suprafaţa mai mică de 50 de metri pătraţi;
- Clădiri rezidenţiale care se folosesc mai puţin de 4 luni pe an.
Ce este performanţa energetică a unei clădiri
Scopul acestui document este acela de a analiza eficienţa energetică a unei locuinţe.
Aceasta este redată în urma calcului auditorului energetic şi este exprimată în două moduri: printr-o notă energetică şi printr-o clasă energetică.
Clasa de performanţă energetică funcţionează similar ca în cazul electrocasnicelor.
Există mai multe astfel de clase, notate cu litere de la A la G, clasa A cuprinde imobilele cu eficienţa energetică ridicată, în vreme ce în clasa G sunt încadrate imobilele cu eficienţă energetică scăzută.
Nota energetică poate fi cuprinsă în intervalul 1-100, cu cât valoarea acesteia este mai ridicată, cu atât şi performanţa energetică a imobilului evaluat este mai crescută.
Certificatul de performanţă energetică este un document foarte important, util mai ales pentru viitorii proprietari sau locatari ai unei clădiri sau unităţi de clădire.
Cu ajutorul informaţiilor cuprinse în certificatul energetic, aceştia își pot face o idee, cu aproximaţie, despre costul mediu anual din punct de vedere energetic pentru întreţinere.
De asemenea, la rândul său, proprietarul poate folosi informaţiile cuprinse de acest document pentru a creşte performanţa energetică a locuinţei prin lucrări de modernizare.