La dezbaterile de joi, avocatul celor două ONG-uri a susţinut, în faţa instanţei, că decretul prezidenţial prin care s-a decis organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari ar trebui suspendat, deoarece ar fi ilegal. Avocatul a argumentat că referendumul că preşedintele vrea doar aprobarea populaţiei pentru o decizie pe care el a luat-o deja. Avocatul a susţinut că preşedintele a luat deja decizia de a transforma Parlamentul în unul unicameral şi de a reduce numărul de parlamentari, având nevoie doar de aprobarea naţiunii.
Un al doilea argument al avocatului ONG-urilor a fost că preşedintele nu a făcut o campanie de informare a populaţiei pe tema reducerii numărului de parlamentari sau a schimbării structurii legislative, preşedinţia făcând o propagandă, specific statului totalitar. Al treilea argument al reprezentantului APD şi AMP a fost că referendumul a fost deturnat de preşedintele în funcţie, care l-a folosit ca instrument de campanile electoral. În concluzie, avocatul a cerut admiterea cererii de suspendare a decretului de organizare a referendumului.
În contradictoriu, consilierul de stat care a reprezentat Administraţia Pretidenţială în instanţă a spus că decretul a fost emis cu respectarea normelor legale şi a cerut respingerea cererii de suspendare a acestuia.
În dosar au fost depuse mai multe cereri de intervenţie în favoarea Preşedinţiei, însă instanţa a admis doar două dintre ele, cele care au fost timbrate şi care nu sunt formulate de persoane publice.
Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare pe cererea de suspendare a decretului prezidenţial prin care s-a decis organizarea referendumului din 22 noiembrie.
Agenţia de monitorizare a presei (AMP) şi Asociaţia Pro Democraţia (APD) au depus pe 11 noiembrie, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere care vizează suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, al cărei termen a fost stabilit pentru 19 noiembrie.
"Este vorba, în primul rând, de o plângere administrativă prealabilă, pe care am depus-o în această dimineaţă la Palatul Cotroceni şi care este susţinută de cele două organizaţii - Agenţia pentru Monitorizarea Presei şi Pro Democraţia. O plângere care pune în evidenţă o serie de iregularităţi cu privire la referendum. Tot în această dimineaţă (n.r. 11 noiembrie) a fost depusă, la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia 8 - Contencios administrativ, o cerere de suspendare a referendumului. Această cerere de suspendare este făcută până când procedura administrativă de care vă vorbim, o procedură de contencios administrativ, va avea o soluţie într-o direcţie sau alta", a declarat, săptămâna trecută, preşedintele APD, Cristian Pârvulescu.
Potrivit lui Pârvulescu, CAB poate emite o ordonanţă prezidenţială de suspendare a referendumului.