Mergi la conţinutul principal

Cerere neobişnuit de mare pentru examinări trichineloscopice la Brăila

  • brăilenii care au sacrificat porci în gospodăriile proprii au adus de două ori mai multe probe la control decât anul trecut • conducerea DSVSA este mulţumită că s-a înţeles cât de gravă este trichineloza şi cât de importantă este prevenirea acestei boli • din cele 4.000 de examinări, nu a fost depistat niciun porc purtător al temutului parazit

 

Brăilenii sunt din ce în ce mai conştienţi despre importanţa efectuării examinării trichineloscopice înainte de a consuma carnea porcilor sacrificaţi în gospodăriile particulare. Potrivit datelor primite de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, numărul probelor aduse de persoanele private la laboratoarele autorizate, pentru analize, a fost aproape dublu faţă de anul trecut. Astfel, s-au efectuat 4.085 examinări trichineloscopice în luna decembrie din 2016, faţă de doar 2.141 examene efectuate în aceeaşi perioadă din 2015. Conducerea DSVSA precizează că aceste date statistice sunt doar parţiale, fiind centralizate până în dimineaţa zilei de 23 decembrie. Numărul exact al examinărilor efectuate se va şti săptămâna viitoare când, cel puţin teoretic, va înceta sacrificarea porcilor pentru Crăciun în gospodăriile populaţiei, astfel că se poate trage linie şi calcula cu exactitate câte probe au fost aduse la laborator.

Comparativ cu anul 2015, se constată o creştere semnificativă a numărului de examene trichineloscopice efectuate, fapt ce denotă un impact pozitiv al întregii campanii de informare a publicului consumator asupra importanţei acestor măsuri preventive şi o conştientizare a riscurilor asumate prin igonorarea unui astfel de control sanitar veterinar. Precizăm că până în prezent (vineri după-amiază n.n.) nu a fost înregistrat niciun rezultat pozitiv la examenul trichineloscopic. În eventualitatea apariţiei unui caz de trichineloză, proprietarul este despăgubit la valoarea de piaţă a animalului sacrificat. Totodată, ne exprimăm speranţa că şi în următoarea perioadă, până la finele sărbătorilor de iarnă, publicul consumator va acorda atenţia cuvenită în privinţa aprovizionării cu produse alimentare numai din unităţi supravegheate sanitar-veterinar, pentru evitarea oricăror evenimente nedorite”, ne-a precizat conducerea DSVSA Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro