* brăilenii preferă, din câte se pare, să cumpere de la supermarket-uri * din acest motiv, crescătorii de oi din județul Brăila care au standuri de comercializare în Hala Mare nici nu prea s-au mai obosit să sacrifice prea mulți miei * și la piață și la supermarket, prețul cărnii de miel se situează în jurul valorii de 35 lei/kg
Carnea de miel de la crescătorii locali nu prea are căutare în piețele brăilene. Nici oferta nu este prea variată, de altfel. Ieri, doar în două standuri de măcelărie din Hala Mare erau expuse la vânzare carcase de miel, cu prețul afișat de 35 lei per kilogram. Crescătorii spun că nici nu prea au tăiat prea mulți miei, de teamă să nu rămână cu carnea nevândută, doarece cererea este foarte mică. ”Lumea preferă să cumpere din supermarket-uri, chiar dacă acolo se vinde mai scump. În piață mai vin doar bătrânii și vânzare nu avem mai deloc. Eu am tăiat doar vreo 50 - 60 de miei până acum, când în alți ani, cu câteva zile înainte de Paște, aveam deja vreo 500 de miei tăiați...”, ne-a spus crescătorul de oi Ion Branga. Acesta este unul dintre cei trei oieri de pe raza județului Brăila care au solicitat de la Direcția Sanitar Veterinare autorizație pentru înființarea de puncte temporare de sacrificare a mieilor în perioada premergătoare Paștelui. Baranga are un astfel de punct de tăiere în gospodăria sa din localitatea Pietroiu. Celelalte două puncte temporare sunt la Latinu, respectiv Măxineni. Activitatea lor, per ansamblu, este destul de redusă, semn că nici ceilalți doi crescători nu prea au cerere din partea clienților. Conducerea DSV Brăila ne-a informat că până marți, 27 aprilie, au fost sacrificați în cele trei centre de tăiere de la Pietroiu, Latinu și Măxineni un număr total de 109 miei. Asta în condițiile în care în urmă cu câțiva ani se sacrificau sute de exemplare zilnic, în Săptămâna Mare.
Și la supermarket-urile din municipiu, prețul cărnii de miel se situează tot în jurul valorii de 35 lei/kg. Potrivit DSV Brăila, mărcile de sănătate cu care este ștampilată carnea vândută în supermarket-uri atestă faptul că aceasta provine de la crescătorii de oi din România, dar din alte județe decât Brăila.