Mergi la conţinutul principal

Cerealele ucrainiene din depozitele brăilene, verificate amănunțit de inspectorii Oficiului Fitosanitar

* zeci de probe au fost prelevate și trimise la analiză, la un laborator din București * conform buletinelor de analiză, nu s-au descoperit depășiri de pesticide sau alți indicatori, concluzia fiind că cerealele sunt conforme din punctul de vedere al calității * nici cantitățile de cereale ucrainene aflate în depozite în momentul controlului nu erau foarte mari, raportat la producția agricolă a județului Brăila

 

 

 

În contextul informațiilor potrivit cărora depozitele de cereale din județul nostru sunt suprasaturate cu cereale provenite din Ucraina, care ar fi pline de boli și dăunători deoarece în țara vecină afectată de război nu se respectă standardele de calitate impuse pe teritoriul Uniunii Europene, Oficiul Fitosanitar Brăila a efectuat un amplu control, în perioada 26 februarie - 29 martie, prelevând în total 18 probe din mai multe silozuri. Au fost verificate strict cerealele provenite din Ucraina, probele prelevate fiind trimise pentru analize la un laborator specializat din București. Rezultatele confirmate de buletinele de analiză care s-au întors la Brăila au arătat că toate cerealele ucrainene verificate în de inspectorii fitosanitari brăileni respectă standardele de calitate, neînregistrându-se depășiri la concentrațiile de pesticide sau alți indicatori. ”Din punct de vedere fitosanitar, nu au fost găsite probleme, produsele fiind conforme pentru consum uman”, ne-a declarat Eugen Veliche, șeful Oficiului Fitosanitar Brăila.

În ceea ce privește cantitățile de cereale găsite în depozitele brăilene, în perioada menționată, conform datelor primite de la Direcția Agricolă Brăila, este vorba despre 2.590 tone de grâu, 9.370 t de porumb și 944 t de floarea soarelui. Raportat la producția agricolă a județului Brăila, cantitățile respective par nesemnificative, asta în contextul în care, potrivit specialiștilor Direcției Agricole, într-un an agricol obișnuit fermierii brăileni obțin, la grâu, o recoltă totală de circa 200.000 t de grâu, 600.000 t de porumb, respectiv 140.000 t de floarea soarelui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro