Centrul Vechi, salvat cu forţa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Supraimpozite şi amenzi usturătoare pentru ruine

Centrul Vechi, salvat cu forţa

• Primăria anunţă că, de anul viitor, imobilele degradate în care proprietarii nu investesc în reabilitare vor fi supraimpozitate cu 500% • în funcţie de mărimea clădirilor, această majorare va duce, însă, în multe cazuri, la impozite de ordinul a mii de lei, prea mici pentru anumite firme • de exemplu, fostul hotel Pescăruş, o bijuterie arhitectonică lăsată în paragină, este impozitat la ora actuală cu 439 lei, iar după supraimpozitare suma va ajunge la 2.195 lei • este puţin probabil că actualul proprietar, firma “Crown Business & Industrial Group”, se va speria de această valoare • totuşi, şi amenzile prevăzute pentru nereabilitarea clădirilor vor fi majorate substanţial • astfel, Primăria intenţionează ca, pentru persoanele fizice, amenda să crească de la 200 lei, cât este în prezent, la 2.500 lei • aceeaşi sancţiune, care reprezintă maximul amenzilor ce pot fi aplicate de Poliţia Locală, va fi aplicată şi persoanelor juridice • pe de altă parte, proprietarii care vor investi de bună voie în renovarea imobilelor, vor fi scutiţi la plata impozitelor pentru o perioadă de 3 ani  • ca să dea un exemplu pozitiv, Primăria promite că, începând de anul viitor, va renova toate cele 40 de imobile pe care le deţine în Centrul Vechi

 

Încurajat de succesul avut de amplasarea celor câteva sute de umbrele colorate deasupra străzii pietonale Mihai Eminescu, primarul Marian Dragomir se declară hotărât să schimbe radical aspectul Centrului Vechi al Brăilei. În luna iulie, la puţin timp după ce s-au montat umbreluţele, iar reţelele de socializare fuseseră invadate de imagini ale brăilenilor care se fotografiau sub ele, edilul-şef a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre o serie de măsuri menite să readucă la viaţă această zonă atât de ignorată în ultimii 30 de ani. Astfel, Dragomir a anunţat că Primăria va investi, începând de anul viitor, în reabilitarea tuturor clădirilor pe care le deţine în zona Centrului Vechi. Ar fi cam 40 de imobile, multe dintre ele aflate într-o stare de degradare destul de avansată.

“Clădirile Primăriei nu rămân aşa, le vom reabilita pe toate. Dacă alocăm bani în buget putem să spunem că la jumătatea anului viitor o mare parte dintre acestea vor fi deja cu schele pe afară, în plin proces de reabilitare”, a promis primarul. Despre ce sume este vorba nu se poate spune încă, acestea urmând a se stabili atunci când se va vota în Consiliul Local Municipal bugetul pe anul 2019. Oricum, dat fiind că la multe dintre imobilele avute în vedere va trebui să se intervină inclusiv asupra structurii de rezistenţă, nu doar a faţadei, investiţiile vor fi destul de consistente. Primăria are în vedere inclusiv accesarea de fonduri europene, dacă banii de la buget nu vor putea acoperi aceste cheltuieli. Cert este că primarul Dragomir se arată ferm hotărât să ia taurul de coarne şi să înceapă, în sfârşit, reabilitarea Centrului Istoric. Asta presupune, însă, ca şi proprietarii privaţi ai imobilelor din zona vizată să înceapă să facă reparaţiile necesare, cel puţin la faţade, dacă nu la toată clădirea. Multe dintre casele construite în urmă cu peste 100 de ani, adevărate bijuterii arhitectonice, aparţin în prezent unor persoane fizice sau firme private care le lasă în paragină, fie din rea-voinţă, fie pur şi simplu pentru că nu au bani să le renoveze.

Primăria vrea să pună piciorul în prag şi să îi forţeze pe proprietarii îndărătnici să ia măsuri pentru schimbarea aspectului caselor pe care le deţin în Centrul Istoric. Pe de altă parte, autorităţile anunţă că le vor acorda anumite facilităţi fiscale celor care se vor apuca de treabă de bunăvoie.

“Am tot sperat că la un moment dat proprietarii îşi vor renova clădirile, aşa încât faţada fiecărei case să fie, să spunem aşa, într-o stare decentă, dar am constatat că sunt două aspecte: unii cetăţeni nu au bani, iar alţii nu doresc. Dar noi, toţi brăilenii, vrem să avem un centru istoric cu care să ne mândrim. Iar dacă nu s-a putut face acest lucru în atâţia ani de zile doar prin rugăminţi în ceea ce priveşte reabilitarea faţadelor, acum am ajuns la soluţia prin care nu venim numai cu o impunere, ci venim şi cu o stimulare a celor care îşi reabilitează faţadele. Noi nu vorbim astăzi doar despre supraimpozitarea cu 500% a celor care nu îşi reabilitează faţada casei, vorbim şi de o facilitate fiscală referitoare la scutirea de la plata impozitului pe clădire timp de 3 ani pentru cei care îşi reabilitează imobilul cu autorizaţie de construire şi cu proces verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor. Tocmai pentru a le da un stimulent şi celor care doresc să îşi reabiliteze faţada clădirii, nu este nevoie doar să ceri şi să impui, ci şi să oferi la un moment dat ceva”, a declarat primarul Marian Dragomir.

 

Ruine supraimpozitate cu mii de lei

Aşadar, intenţia fermă a Primăriei este ca, de anul viitor, să supraimpoziteze cu 500% imobilele degradate din Centrul Vechi. Problema este că, la felul cum sunt calculate în prezent impozitele, această măsură ar putea să nu îi impresioneze prea mult pe unii proprietari de clădiri vechi...

După cum ne-au explicat reprezentanţii Primăriei, impozitul pe clădire are în vedere două componente: suprafaţa clădirii şi valoarea ei de inventar. Astfel, pentru un imobil cum este fostul hotel Pescăruş, de pe strada Mihai Eminescu, care, din bijuteria arhitectorică de odinioară, a ajuns “o carcasă goală, făcută din cărămizi ce stau să cadă”, după cum ne-a spus un oficial local, impozitul actual este de doar 439 lei.  După cum se ştie, spre deosebire de fostul CEC - un alt imobil de referinţă dar care în prezent nu are proprietari cerţi, fiind un proces pe rol între Primărie şi câţiva moştenitori ce îl revendică - Hotelul “Pescăruş” are situaţia juridică rezolvată. În urma unui proces lung de aproape 20 de ani, în 2017 clădirea i-a revenit cu acte în regulă firmei bucureştene “Crown Business & Industrial Group”. Aceasta nu dă niciun semn că ar intenţiona să o renoveze, astfel că, dacă Primăria se va ţine de cuvânt şi va aplica supraimpozitarea cu 500%, impozitul plătit în 2018, de 439 lei, va ajunge, în 2019, la valoarea de 2.195 lei, adică aproape 22 milioane de lei vechi, o sumă care probabil nu va impresiona prea mult o firmă de talia “Crown Business & Industrial Group”. “Acestea sunt instrumentele legale pe care le avem la dispoziţie la ora actuală. Dacă s-ar fi putut, am fi pus un impozit anual de un miliard de lei vechi pentru cei care nu vor să îşi reabiliteze clădirile, însă legea nu ne permite să operăm cu astfel de sume. Noi sperăm că şi acest impozit mărit cu 500% va fi în măsură să îi stimuleze pe anumiţi proprietari să reabiliteze clădirile pe care le deţin. Asta coroborat cu faptul că se va acorda acea scutire de impozit după reabilitare. Odată reabilitată, clădirea va avea o altă valoare, iar impozitul va fi mult mai mare, deci faptul că pentru clădirea reabilitată nu se va plăti impozit timp de trei ani ar trebui să conteze...”, ne-a declarat viceprimarul Jantea.

De exemplu, pentru o clădire recent reabilitată cum este fostul hotel “Delta”, unde îşi are sediul cotidianul nostru, impozitul anual este de circa 6.500 lei, iar scutirea la plată pentru o astfel de sumă chiar nu ar fi de neglijat. În calitate de proprietar al acestei clădiri, Ştefan Fusea, patronul firmei “Titan Holding” şi preşedintele Camerei de Comerţ Brăila, spune că actualele impozite ar trebui regândite, ca să nu mai fie discrepanţe între cei care se implică în întreţinerea clădirilor şi cei care le lasă în paragină. “Şi o clădire reabilitată şi o ruină are aceeaşi amprentă la sol, de accea consider că impozitele ar trebui actualizate şi recalculate şi în funcţie de valoarea terenului, de importanţa clădirii, de tot cumulul de aspecte, şi mărite din start de câteva ori. Că dacă el a lăsat în ruină şi are o valoare infimă de inverntar e clar că şi impozitul e extrem de mic. Poţi să-l măreşti de câte ori vrei, din ceva mic tot mic iese şi nu rezolvă problema. Or supraimpozitarea ar trebui să fie atât de mare încât proprietarul să fie nevoit fie să reabiliteze, fie să vândăcuiva care poate. Altfel doar ne jucăm... La fel ca şi acordarea de facilităţi fiscale către cei care reabilitează: scutirea de impozit să fie în funcţie de banii investiţi, că una e să reabilitezi un mastodont de clădire şi alta un magazinaş. Peste toate însă, cel mai important este să se facă ceva, să se cureţe odată acest Centru Vechi pentru că doar aşa se va putea pune în valore întregul sit, întregul patrimoniu. De o reabilitare ca la carte ar beneficia şi administraţia locală, şi cetăţenii, dar şi comercianţii din zonă, care, uitaţi-vă la ei, mor unul câte unul, zi de zi”, ne-a declarat Fusea.

O altă clădire cu proprietar cunoscut este fostul sediu al sindicatelor, din Piaţa Traian, nr. 4, o altă bijuterie arhitectonică situată lângă actualul restaurant “Carol”, care însă este lăsată să se degradeze de ani de zile. În cazul acesteia, impozitul actual este de 795 lei, iar mărit de cinci ori ar ajunge la 3.795 lei. Fostul Consulat Italian din Brăila, o altă clădire de referinţă lăsată în paragină, situată pe Str. Campiniu, la nr. 35, este impozitat în prezent cu 144 lei, iar supraimpozitarea ar “forţa” actualul proprietar, Ambasada Italiei din Bucureşti, să plătească anual suma de 720 lei.

Pe lângă impozitul mărit, Primăria intenţionează să majoreze substanţial şi amenzile aplicate celor care îşi lasă clădirile în paragină. La ora actuală, amenzile prevăzute pentru persoanele fizice, de o Hotărâre de Consiliu Local din 2003, sunt de maxim 200 lei, iar pentru persoanele juridice ajung la 750 lei. De exemplu, numai în acest an, bucureşteanca proprietară a imobilului din Piaţa Traian, nr. 4, a fost sancţionată de două ori, asta după ce a mai primit câteva amenzi şi anul trecut. Suma de 200 de lei nu pare să aibă, însă, niciun efect asupra persoanei în cauză. La fel, şi firma care deţine fostul Hotel “Pescăruş” a fost amendată, în primăvara acestui an, cu 750 lei, fără niciun rezultat. “Noi o să propunem majorarea acestor sancţiuni la maximul care poate fi aplicat de Poliţia Locală, conform regulamentului de funcţionare la nivel naţional al acestei instituţii, adică 2.500 lei. Această propunere va fi adusă în atenţia consilierilor locali, care vor avea ultimul cuvânt în adoptarea ei. Toate măsurile ce ţin de stimularea reabilitării clădirilor, adică supraimpozitarea, mărirea amenzilor, dar şi scutirea de la plata impozitelor pe o perioadă de 3 ani, pentru clădirile reabilitate cu acte în regulă, vor fi adoptate în şedinţa de Consiliu Local în care se va adopta bugetul pe anul viitor, atunci când se va stabili şi suma alocată de Primărie pentru restaurarea imobilelor aflate în proprietatea municipalităţii”, ne-a informat viceprimarul Alexandru Jantea.

 

Primăria nu va reabilita clădirile care au proprietari privaţi

Primăria nu intenţionează să se implice efectiv în reabilitarea unor clădiri proprietate privată, acoperind complet investiţia necesară, în ideea de a recupera apoi, în tranşe, suma respectivă de la proprietari, aşa cum se aude că s-ar fi procedat în alte oraşe din ţară. Există situaţii când proprietarii unor imobile foarte valoroase din punct de vedere arhitectonic, pur şi simplu nu îşi permit să investească în renovarea faţadei. Este cazul unei clădiri vechi de peste 100 de ani, situată în plin centru vechi al Brăilei, pe strada Cetăţii, colţ cu bulevardul Panait Istrati. După cum vă relatam într-un articol publicat în urmă cu câteva luni de cotidianul nostru, clădirea îi aparţine în prezent brăileanului Alexandru Cârlioru, un pensionar în vârstă de 81 de ani. Fost director în agricultură, acesta ne-a povestit că a intrat în posesia ei la începutul anilor '90, după ce a cumpărat-o de la un unchi al soţiei sale. “Casa are 130 de ani. A fost construită de un doctor, de la care a cumpărat-o un colonel. Pe vremea comunismului, a avut-o în proprietate un domn Caradima, care era maistru la Progresul. O parte dintre camere au fost închiriate. Ştiu că a fost aici şi un depozit de tutun, la un moment dat. La începutul anilor '90, am luat-o noi, soţia mea fiind nepoata lui Caradima”, ne-a povestit Alexandru Cârlioru. În prezent, bătrânul locuieşte singur în imobilul care se întinde în total pe 300 metri pătraţi. Are o nepoată la Bucureşti, căreia spune că îi va lăsa casa moştenire dar până atunci ar vrea să o mai pună la punct. Cu mare greutate, în luna mai a acestui an, a reuşit să renoveze uşa de la intrare, uşă monumentală, din lemn masiv, care are un aspect cu totul deosebit. Bătrânul ar vrea să reabiliteze şi faţada imobilului însă nu se încumetă, deoarece costurile ar fi peste puterile sale. “Aş vrea să fac şi faţada dar n-am suficienţi bani. Dacă m-ar ajuta şi Primăria, măcar cu 50% din costuri, ar fi bine. Singur, n-am cum...”, ne-a mărturisit bătrânul proprietar.

Conducerea Primăriei susţine, însă, că o astfel de abordare nu este posibilă. “Nu avem cum să alocăm bani de la bugetul local pentru renovarea unor imobile proprietate privată, pentru că nu există cadru legal. Din câte am citit în presă, au fost situaţii în alte oraşe unde Primăria a reabilitat faţadele unor clădiri vechi sau a anvelopat blocurile unor asociaţii de proprietari, apoi a intervenit Curtea de Conturi care îi obligă pe cei responsabili să dea înapoi sumele investite, unele de ordinul a zeci de milioane de euro. Chiar şi în eventualitatea accesării unor fonduri europene, nu putem investi acei bani decât în clădirile aflate în proprietatea Primăriei, pentru că trebuie asigurată o cofinanţare de la bugetul local. Dacă acea cofinanţare ar merge către proiecte dedicate unor entităţi private, s-ar încălca legea”, ne-a explicat viceprimarul Alexandru Jantea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro