Celulele stem, noi sperante in medicina | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Celulele stem, noi sperante in medicina

Studiul celulelor stem este unul dintre aspectele cele mai fascinante ale cercetarii in domeniul stiintelor vietii. Celulele stem reprezinta un argument de mare actualitate, atit pentru cercetarea stiintifica, cit si pentru dezbaterile etice pe care le genereaza. De unde acest interes? Din foarte multe motive. In primul rind, pentru ca ofera posibilitatea de a accede noi frontiere ale terapiei, gratie proprietatii intrinsece a acestor celule de a genera tesuturi care compun organismul nostru. In al doilea rind, dar nu mai putin important, studiul celulelor stem deschide o fereastra asupra istoriei noastre biologice: cum devenim ceea ce suntem si ce mecanisme determina dezvoltarea aparent simpla a unui organism complex dintr-un embrion format din doua celule.
Celulele stem sint celule "imature", nespecializate, dar inzestrate cu un potential enorm. Ele sunt pluripotente, ceea ce inseamna ca pot deveni orice celula, tesut sau organ din viitorul organism. Descoperirea metodelor de izolare si cultivare a celulelor stem, in 1998, a adus o noua speranta cercetatorilor si medicilor din lumea intreaga. Acestia cred ca, in viitor, tratamenul cu aceste celule va putea vindeca boli grave, considerate incurabile in ziua de azi.
In functie de capacitatea lor de replicare si de potentialul de transformare (de diferentiere), celulele stem au fost clasificate in:
celule stem totipotente, capabile sa se transforme in orice tip de tesut; celule stem pluripotente, care sint descendente ale celulelor totipotente si se pot transforma numai in anumite tipuri de tesut; celule stem multipotente, care produc celulele dintr-o singura familie (ex: celulele stem hematopoietice se vor transforma in celulele sanguine: hematii - celule rosii, leucocite - celule albe, trombocite - celule sangvine de forma unei placute, cu rol important in coagularea singelui etc). Acestea au un potential regenerativ imens si reinnoiesc continuu populatiile celulare; celule stem unipotente, care pot produce un singur tip celular, dar au proprietatea de a se reinnoi.
Celulele stem pot fi obtinute din celulele embrionare sau din cele de la nivelul cordonului ombilical, din organismul adult, dar si din celulele canceroase. Cele obtinute din organismele mature se regasec la nivelul diferitelor tesuturi (ex. maduva spinarii) si de obicei sint celule multipotente. Celulele stem embrionare sunt obtinute dintr-un embrion ce este format din 50 - 150 de celule. Cercetarile pe acest tip de celule sint controversate pentru ca, de obicei, embrionul respectiv este distrus. Celulele stem obtinute din cordonul ombilical sint recoltate dupa nastere din singele din placenta si cordon ombilical. Aceste celule sint folosite pentru a trata diverse boli si afectiuni in special ale copiilor.

Aplicatii terapeutice

Intr-un viitor proxim, cercetarea asupra celulelor stem poate revolutiona modul de tratare a "bolilor mortale". Medicii si oamenii de stiinta isi focuseaza cercetarile asupra celulelor stem in speranta combaterii maladiilor care afecteaza milioane de persoane. Bolile in care se incearca aplicarea terapiei cu celule stem sint: leucemii, mielom multiplu, anumite tipuri de anemie, afectiuni autoimune (lupus eritematos sistemic, boala Crohn); afectiuni cu deficiente imune (deficitul sever imun combinat, Wiscott- Aldrich); afectiuni cardiovasculare (ischemia miocardica); boli hepatice (insuficienta hepatica); afectiuni metabolice (diabet, osteoporoza, boala Gaucher); afectiuni musculoscheletale (distrofia musculara Duchenne); afectiuni neurologice (boala Parkinson).
Un exemplu de terapie cu celule stem folosita in practica medicala in ziua de azi este transplantul de maduva care foloseste celule stem hematopoietice.

Precautii pentru folosirea neetica a celulelor stem

Dispozitiile oficiale care reglementeaza limitele si folosirea celulelor stem in cercetare si terapii medicale variaza de la o tara la alta. In Germania de exemplu, recoltarea de celule stem de la un embrion uman este considerata ilegala. In Marea Britanie insa este perfect legala, dar legile in materie sint riguroase: cercetatorii nu pot folosi embrioni umani lasati sa se dezvolte mai mult de 14 zile de la fecundare. La nivelul Uniunii Europene sint la ora actuala peste 100.000 de embrioni "de rezerva" conservati in banci specifice.
In multe dintre tari nu exista inca legi explicite care sa disciplineze cercetarea asupra celulelor stem umane. Folosirea embrionilor umani genereaza mari controverse in termeni etici si de aceea cercetatorii din toata lumea cauta noi surse de celule stem. Tipul de celule stem care se gaseste in maduva spinarii la adulti pare sa fie una dintre posibilitati. Dar si prelevarea de celule stem de la un adult isi are adversarii sai si nu este pe deplin acceptata din punct de vedere etic nici la nivel individual si nici la nivel guvernamental.
Daca insa studiile si cercetarile care se fac vor dovedi functionala aceasta metoda, se deschide o perspectiva fantastica pentru medicina. Primele rezultate par promitatoare, cu toate ca oamenii de stiinta nu cunosc inca exact versatilitatea celulelor stem din maduva osoasa, dar pe baza rezultatelor obtinute pina acum isi pot exprima optimismul.

Mirela Boroeanu Stanca, redactor sef revista "Pharma Business"
www.pharma-business.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro