Cele 12 noi state membre UE au incetinit ritmul reformelor dupa aderare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cele 12 noi state membre UE au incetinit ritmul reformelor dupa aderare

Cele 12 state care au aderat la Uniunea Europeana in perioada 2004 - 2007 au incetinit ritmul reformelor dupa ce au devenit membre ale blocului comunitar, comenteaza revista Newsweek, in editia electronica.
"Toate aceste tari au avut obiectivul de aderare la Uniunea Europeana. Insa nu mai doreau continuarea reformelor si dupa aderare", explica Cas Mudde, profesor la Universitatea Antwerp (Belgia).
Incetinirea ritmului reformelor este confirmata si de clasamentul anual al Freedom House, care, la capitolele independenta justitiei si combaterea coruptiei, nu a descoperit progrese la cele zece state central si est-europene devenite membre UE.
"In plus, in pofida unor cresteri economice impresionante, multe tari nu se straduiesc sa rezolve problemele economice. Doar Slovenia a indeplinit pina acum toate criteriile necesare pentru trecerea la moneda euro. Ungaria a fost deseori criticata de Uniunea Europeana pentru sectorul public, care reprezinta jumatate din economie. Au fost criticate chiar si Franta si Germania - vechi state membre - pentru refuzul de reducere a deficitului bugetar. Raportul BERD de anul trecut stabilea ca lipsa consensului politic in tarile din estul si centrul Europei a condus la fragilizarea pozitiei guvernelor, inclinate din ce in ce mai putin sa continue reformele dificile", subliniaza Newsweek.
"Pe ultimele locuri sint Romania si Bulgaria. Comisia Europeana a criticat guvernele celor doua tari pentru ca nu combat coruptia, criminalitatea organizata si pentru ca nu reformeaza justitia. Bulgaria este la cel mai scazut nivel din punctul de vedere al asasinatelor in stil mafiot. Romania este pe locul 69 in lume, la fel ca si Columbia si Ghana, in clasamentul coruptiei realizat de Transparency International", argumenteaza Newsweek.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro