Porţiunea din drumul judeţean 212A, care leagă trecerea bac de dig, a ajuns un adevărat pericol public pentru locuitorii celor două comune din Insula Mare a Brăilei - Măraşu şi Frecăţei -, dar şi pentru angajaţii firmei "Agricost", care exploatează terenurile arabile din incinta îndiguită. Pe toată lungimea lui, de circa 80 de kilometri, DJ 212A este plin de gropi, însă pe acea porţiune de un kilometru, de la bac până la dig, gropile s-au transformat, din toamna anului trecut, în cratere în toată regula. "Nu exagerez, dar s-au format cam 7 astfel de cratere, cu adâncime de 60 - 80 de centimetri, de la platforma drumului. Acum sunt şi pline de apă, iar cine nu le cunoaşte poziţia, ca să le ocolească din timp, riscă să se răstoarne cu maşina", ne-a declarat Nicolae Niţescu, primarul comunei Măraşu. Acesta cunoaşte problema atât în calitate de edil cât şi în calitate de coordonator al transportului în comun dinspre Măraşu spre Brăila şi retur.
Din cauza problemelor care persistă pe acest drum de ani de zile, firmele de transport autorizate au refuzat să mai efectueze curse spre Măraşu şi Frecăţei. Din acest motiv, Primăriile din cele două comune şi-au scos licenţă de operatori de transport şi şi-au achiziţionat autobuze şi microbuze, pentru a le asigura comunităţilor locale legătura cu municipiul Brăila. În prezent, din cauza halului în care s-a degradat porţiunea de drum de la trecerea bac, inclusiv cele două Primării se gândesc să îşi suspende cursele. "Am făcut adrese către Consiliul Judeţean, pentru a informa despre starea în care se găseşte DJ 212A şi despre faptul că ne aflăm în imposibilitatea de a mai asigura cursele de călători în aceste condiţii. Nu e prima dată când înştiinţăm CJ-ul despre situaţia asta, însă nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea problemei, tot timpul ni se spune că drumul respectiv este în fruntea priorităţilor, şi că urmează să se facă investiţii. Ar trebui să se pună măcar nişte piatră spartă în craterile astea, în regim de urgenţă, fiindcă, efectiv, nu se mai poate circula pe acolo", ne-a mai declarat primarul Niţescu.
Ieri, maşina Primăriei Măraşu care a plecat dinspre bac spre comună, la ora 15.00, a făcut pană după ce o roată a trecut printr-una din gropile din carosabil. Aflată în cursa cu probleme, Petruţa Cain, una dintre profesoarele care fac săptămânal naveta de la Brăila la Ţăcău, a postat o fotografie cu drumul respectiv, pe o reţea de socializare. "Este inacceptabil ce se întâmplă, ne riscăm efectiv viaţa când intrăm pe acest drum, fiindcă maşinile în care ne aflăm se pot răsturna din cauza gropilor. Chiar nu se poate face nimic pentru rezolvarea acestei probleme?", se întreabă cadrul didactic.