Nu ştim de ce, dar un "ghimpe" din coasta Brăilei, pe planul justiţiei, pare a-l constitui Judecătoria Însurăţei. Concret: în acest moment, pe fondul aprobării de către Guvern, încă din 6 decembrie 2010, a proiectului de lege pentru redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar, instanţa din Însurăţei se află pe lista judecătoriilor propuse pentru desfiinţare. După cum menţionam şi în alte ediţii ale cotidianului "Obiectiv-Vocea Brăilei", singura barieră în faţa raşchetării Judecătoriei Însurăţei o constituie intervenţia parlamentarilor brăileni, iar "arma" o reprezintă depunerea amendamentelor în acest sens, în momentul în care se va discuta în Parlament proiectul respectiv. Polarizarea în jurul acestei acţiuni a unui nucleu de susţinători din rândul parlamentarilor ar putea duce, pe fondul dezbaterilor din Parlament, dar şi din comisiile juridice, la amendarea proiectului de lege propus de către Guvern şi la menţinerea Judecătoriei Însurăţei în funcţionare. În acest context, surse demne de încredere ne-au declarat că cei mai bătăioşi apărători ai Judecătoriei Însurăţei s-au dovedit a fi până acum deputatul PC de Galaţi, Bogdan Ciucă, şi deputata PNL de Bucureşti Alina Gorghiu. În ceea ce priveşte parlamentarii brăileni, s-au zbătut social-democraţii Cristian Rizea şi Mihai Tudose, iar dinspre putere, au făcut câte ceva democrat-liberalii Viorel Balcan şi Eugen Bădălan.
Deputatul PC Bogdan Ciucă În rest, nimic.Reamintim că Judecătoria Însurăţei deserveşte aproximativ 50.000 de brăileni, aflaţi în comunele Bărăganu, Berteştii de Jos, Ciocile, Roşiori, Stăncuţa, Tufeşti, Victoria, Viziru, Zăvoaia şi oraşul Însurăţei. Personalul este format din trei judecători, trei procurori, 7 grefieri, un agent procedural, un aprod şi un şofer. Dacă Judecătoria Însurăţei şi parchetul aferent vor dispărea, aceştia vor fi redistribuiţi la alte instanţe. Readucem în atenţie, de asemenea, inevitabilele dificultăţi care ar putea apărea în instrumentarea cazurilor ce ţin de competenţa Judecătoriei Însurăţei, prin deplasările incomode la Judecătoria din Brăila atât pentru justiţiabili, cât şi pentru poliţiştii din zonă.
Cine a pus instanţa din Însurăţei pe lista neagră?
Să despicăm firul acţiunii. La sfârşitul anului trecut, Ministerul Justiţiei, invocând eficientizarea activităţii instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor, s-a gândit să treacă la "redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar". În traducere liberă, cei din conducerea Ministerului au decis desfiinţarea mai multor judecătorii din ţară şi a parchetelor de pe lângă acestea. În mare parte, au fost luate în lunetă acele instanţe despre care se afirma că ar "ar fi bătute de vânt" - adică, cele care ori nu funcţionau, ori aveau un număr redus de dosare. De altfel, teoretic, un motiv pertinent, însă care, în practică, poate deveni absurd.
Deputata PNL Alina Gorghiu Partea proastă este că pe "lista neagră" s-a strecurat şi Judecătoria Însurăţei, însă pe tăcute, fără ca cineva de pe plan local să aibă habar, cel puţin nu la modul oficial, despre cum a fost posibil aşa ceva.Menţionăm că, din cele 15 judeţe nominalizate, Brăila este singurul care are doar 3 instanţe de judecată, din care ar urma să rămână cu două - asta în vreme ce restul judeţelor au 5 sau 6 judecătorii. Faptul este oarecum bizar, deoarece, pe harta juridică a ţării, mai există zeci de judeţe cu un număr mare de instanţe, care, deşi înregistrează un fond de dosare scăzut, nu au fost propuse pe "lista neagră". Mai mult, pentru a spori gradul de bizarerie, dintre toate cele 15 judeţe nominalizate spre "decapitare", tocmai Judecătoria Însurăţei are cel mai mare număr de dosare, mai precis 2.007 în anul 2010. Iar pentru a friza cu adevărat absurdul, motivaţia Ministerului se află într-o perfectă antiteză cu poziţia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care, în raportul din semestrul I al anului trecut, preciza că Judecătoria Însurăţei înregistrase o creştere semnificativă de dosare, preconizată a continua şi în 2011, motiv pentru care se propunea mărirea schemei de personal. Încă un detaliu: în acelaşi raport, la capitolul "Instanţe cu volum mic de activitate", Judecătoria Însurăţei nu apare menţionată nici în anul 2008, nici în anul 2009 şi nici în 2010. Pentru conturarea perfectă a senzaţiei de absurd în cadrul raţiunilor care au stat la baza acestui proiect de lege, vom utiliza şi o metodă comparativă. Iată, în antiteză, ce judecătorii rămân în continuare în funcţionare, în situaţia în care cea din Însurăţei este propusă pentru desfiinţare: Judecătoria Lieşti, cu doar 2 judecători şi aflată la câţiva kilometri de Tecuci, unde, de altfel, există o altă judecătorie.
Ministrul Justiţiei vrea să mai radă şi alte instanţe, ăsta-i răspunsul pentru parlamentarii PDL de Brăila
Problema Judecătoriei Însurăţei a fost abordată ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de Viorel Balcan, deputat PDL de Brăila. Balcan a explicat că, împreună cu deputatul Eugen Bădălan, a purtat o discuţie serioasă cu ministrul Justiţei, Cătălin Predoiu, aducându-i la cunoştinţă următoarele aspecte: a) "Am spus că datele sunt eronate, am făcut afirmaţia că, anul trecut, Curtea de Apel Galaţi a dat pe tapet Judecătoria Însurăţei, fără să ţină cont că în judeţul Galaţi, pe o distanţă de 15 kilometri, sunt două judecătorii - cea de la municipiul Tecuci şi cea de la comuna Lieşti"; b) "Am spus că dacă dumnealor consideră că acesta este un criteriu, şi anume de a elimina Însurăţeiul, care se află la 55 de kilometri distanţă şi de Brăila, şi de Făurei, atunci nu este în regulă"; c) "Le-am spus că, în ceea ce priveşte clădirea, aceasta a fost reparată capital între 2005-2007 şi că serviciile publice sunt asigurate de Consiliul Local Însurăţei. Deci, nu sunt motive de-a exclude această instanţă. Sigur, am mai dat şi alte exemple. De pildă, Caraş-Severin, căruia, la o populaţie de 300.000 de locuitori, din 5 judecătorii i se va reduce doar una"; d) "El mi-a explicat că va mai exista o a doua etapă. Atunci, eu i-am spus că ar trebui să ia odată măsura, cu toate cele 100-110 judecătorii, şi atunci vom fi şi noi în faţa cetăţenilor ca să le spunem «Domnule, s-a dorit o reformă în Justiţie pe comunitatea locală. Iată că ministrul a luat aceste măsuri şi, din păcate, a intrat şi Brăila pe tapet»".
În urma acestei discuţii, Viorel Balcan consideră că i-a pus pe gânduri pe cei din cadrul Ministerului de Justiţie şi că e posibil ca proiectul de lege să fie supus unor modificări. Rămâne de văzut, în cazul unor eventuale modificări, dacă Judecătoria Însurăţei va rămâne funcţională. Vom reveni.