Cea mai mare stație de irigații din județul Brăila a rămas pe uscat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cea mai mare stație de irigații din județul Brăila a rămas pe uscat

* nivelul Dunării a scăzut sub limita de captare a stației de la Stăncuța, care asigură apă pentru nu mai puțin de 250.000 ha din județele Brăila și Ialomița * cu o zi înainte, stația fusese vizitată de ministrul Agriculturii, Petre Daea * în zilele următoare, debitul Dunării e în continuă scădere, iar probleme similare ar putea să apară la încă două stații de captare de pe sectorul brăilean, situate tot în nișă, ca și cea de la Stăncuța * doar stațiile plutitoare, aflate direct pe șenalul fluviului, de la Polizești și Tufești, vor mai putea funcționa o perioadă, dar și pentru acestea vor fi impuse restricții

 

 

 

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat, marți seară, stațiile de captare din Dunăre a apei pentru irigații de la Stăncuța și Chiscani, pentru a vedea cu ochii săi cum se prezintă situația, în contextul debitului tot mai scăzut al fluviului. Daea a promis, cu această ocazie, că investițiile în reabilitarea sistemulor de irigație vor continua la nivel național, dar și în județul Brăila. Marți seară, stația de la Stăncuța, una dintre cele mai mari din această zonă a țării, care asigură apă atât pentru județul Brăila cât și pentru județul Ialomița, încă putea capta și livra apă în sistem. Vizita ministrului a fost, însă, cam cu ghinion, deoarece, până miercuri dimineață debitul Dunării scăzuse atât de mult încât instalațiile de captare ale stației de la Stăncuța nu mai puteau funcționa la parametri optimi. Conducerea sucursalei ANIF Brăila ne-a transmis că de miercuri dimineață, de la ora 10.00, navele plutitoare ale stației de la Stăncuța, care este situată în nișă, adică într-un bazin săpat în afara șenalului navigabil, au rămas suspendate pe nisip și nu mai pot trage apă. În acest context, ANIF Brăila a început să informeze fermierii care depindeau de apa captată de stația de pompare SPA I.M. Gheorghiu că momentan nu se mai poate asigura apă în sistem. Stația în cauză este situată pe Dunăre, la km. 221 în nișă și deservește o suprafață de circa 250.000 ha, asigurând apă pentru amenajările Terasa Viziru, Călmățui - Gropeni - Chiscani, Ialomița - Călmățui (în județul Brăila și județul Ialomița), Ianca - Surdila Greci și BH Călmățui. Așadar, foarte mulți agricultori rămân fără posibilitatea de a-și uda culturile.

Iar situația nu este deloc promițătoare. Ce s-a întâmplat la stația de la Stăncuța, care se află la intrarea în județul nostru, este de așteptat să se întâmple și la celelalte stații de captare în nișă situate mai în aval pe sectorul brăilean al Dunării, deoarece debitul este în scădere. ANIF mai administrează pe sectorul brăilean încă două stații în nișă, la kilometrul fluvial 196, zona Gropeni, și la kilometrul fluvial 166, la plaja Lipovenească. Treptat, și acestea vor rămâne fără apă, tendința fluviului fiind de scădere. Situația e ceva mai bună la cele două stații plutitoare de pe șenalul navigabil ale ANIF Brăila, mai exact stația de la km 225, Polizești, și cea de la km 208, Tufești. Aflându-se direct pe șenalul fluviului, acestea au posibilitatea să capteze apă chiar și când debitele sunt în scădere. Cele două stații irigă, însă, suprafețe relativ mici, de circa 2.000 ha în total. Grosul irigațiilor se făcea cu cele trei stații în nișă, de la Stăncuța, Gropeni și plaja Lipovenească.

Oricum, în zilele următoare se va ajunge la restricționarea livrărilor de apă pentru irigații, chiar și în cazul în care stațiile plutitoare sau în nișă încă mai au posibilitatea să capteze apa. După cum ne-au explicat specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apei (SGA) Brăila, potrivit reglementărilor în vigoare, pe sectorul nostru încep să se impună restricții atunci când debitul Dunării ajunge la 2.468 metri cubi pe secundă. Miercuri, debitul era, la Brăila, 2.570 mc/s. În maxim două zile, debitul va scădea sub 2.468 mc/s, iar asta va însemna că și stațiile care încă mai pot capta apă vor funcționa sub capacitatea normală. Astfel, se va opri complet livrarea de apă pentru amenajările orezicole, iar pentru culturile de porumb, floarea soarelui sau soia livrările se vor diminua cu 50%. Apa se va asigura cu prioritate pentru amenajările legumicole. De asemenea, se vor diminua treptat debitele pentru amenajările piscicole și pentru unitățile industriale. În ceea ce privește alimentarea cu apă a populației, aceasta este ultima care va fi restricționată. Astfel, pentru alimentarea cu apă a centrelor populate, dar și a unităților zootehnice, restricțiile se vor aplica doar în ultimă instanță și vor fi intermitente, adică întreruperea livrării de apă se va face doar timp de câteva ore pe zi.

Amenajările de irigații de pe râurile Buzău și Siret încă nu au ajuns la scenariul impunerii de restricții. Buzăul avea miercuri un debit de 4,85 mc/s, iar livrările de apă se restricționează la debite sub 3,5 mc/s. Siretul avea un debit de 103 mc/s, iar restricțiile pe acest râu încep de la 26,5 mc/s.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro