• în fermele de la Gropeni şi Tufeşti ale “Tebu Consulting” SRL au fost finalizate complexele operaţiuni de dezinfecţie şi au fost aduşi purcei-santinelă • dacă aceştia vor supravieţui timp de 45 de zile, înseamnă că virusul a fost complet eliminat • pe raza judeţului Brăila încă mai apar focare de pestă porcină africană • ultimul a fost confirmat pe 13 martie, pe raza UAT Făurei
Cea mai mare crescătorie de porci din judeţul Brăila, care înainte de izbucnirea epizootiei de pestă porcină era cea de-a doua din Europa, ca mărime şi concentrare a efectivelor, este pe punctul de a depăşi criza provocată de periculosul virus. Astfel, în cele trei ferme ale “Tebu Consulting” SRL, din zona comunelor Gropeni - Tufeşti, s-au finalizat operaţiunile de dezinfecţie ale halelor şi deja s-au introdus şi purceii-santinelă, pentru a se stabili cu certitudine dacă virusul a fost complet eliminat. Dacă purceii vor supravieţui după o perioadă de 45 de zile, înseamnă că dezinfecţia a fost una reuşită şi că se poate proceda la repopularea halelor. Perioada de probă expiră la sfârşitul lunii martie, după cum ne-a informat Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Brăila.
După cum se ştie, în luna august a anului trecut, când s-a descoperit focarul de gripă porcină, în fermele “Tebu Consulting” SRL exista un efectiv de 140.000 de porci. Conform procedurilor de eliminare a gripei porcine, toate aceste animale au fost eutanasiate, după care s-au derulat operaţiuni complexe de dezinfectare a halelor.
O altă crescătorie cu efective importante - “Romsoci” SRL Tichileşti - unde se aflau 35.000 de porci, s-a confruntat, de asemenea, cu pesta porcină, tot începând din luna august a anului trecut. Potrivit informaţiilor primite de la DSV Brăila, la “Romsoci” încă nu s-au finalizat operaţiunile de dezinsecţie şi nici nu au fost introduşi purcei-santinelă până la ora actuală.
În ceea ce priveşte gospodăriile populaţiei, până în prezent au fost băgaţi purcei-santinelă doar în comuna Frecăţei, acolo unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila, în luna iulie a anului trecut. Porcii santinelă au fost aduşi în toamnă, mai exact în luna octombrie, după ce trecuseră 30 de zile de la finalizarea procedurilor de dezinfecţie. În 25 de gospodării situate în cele cinci sate componente ale comunei au fost introduşi aceste animale care au fost urmărite cu atenţie în următoarele 45 de zile. La sfârşitul perioadei, toţi porcii supravieţuiseră, ceea ce a indicat faptul că în gospodăriile respective nu mai exista virusul pestei porcine africane. Cu toate acestea, sătenii din Frecăţei încă nu au primit permisiunea de a creşte din nou porci, deoarece comuna intră în raza de incidenţă a unor focare de boală din judeţul Tulcea, după cum ne-au explicat specialiştii DSV Brăila.
În celelalte comune brăilene unde s-au manifestat focare de pestă porcină africană încă nu au fost introduşi purcei-santinelă, din cauza unor probleme legate de costurile operaţiunii, care ar trebui acoperite de Primăriile locale.
Potrivit informaţiilor primite de la DSV, din vara anului trecut şi până în prezent, pe raza judeţului Brăila au fost depistate 132 focare de pestă porcină africană în rândul porcilor domestici şi 6 cazuri la porcii sălbatici. Până la această dată au fost stinse 76 de focare, dintre care 7 la societăţi comerciale.
Ultimul focar a fost confirmat miercuri, 13 martie, pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale Făurei, iar ultimul caz confirmat la mistreţi a fost în data de 28 februarie, pe raza fondului de vânătoare 38 Şuţeşti.