Mergi la conţinutul principal

Cea mai buna editie a Festivalului International "Grigoriu"

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Muzica Usoara "George Grigoriu" a fost si cea mai reusita din punct de vedere al calitatii vocii concurentilor. Aceasta a fost parerea atit a membrilor juriului, exprimata in emisiunea "Dopo festival", transmisa in direct pe TVR2, cit si a spectatorilor.
Surprizele festivalului au inceput chiar din prima seara. Concurentul cu numarul 1 a fost braileanul George Tudor Ion, care a demonstrat ca a evoluat dupa ce a cistigat premiul III la editia din 2006 a festivalului. A urmat o pustoaica de 17 ani, din Bucuresti, Andreea Cernica. Ea a interpretat cu mult suflet melodiile din concurs, dar in special cea a lui George Grigoriu, "Cui ii pasa de mine?", pe care a declarat ca a ales-o pentru ca reprezinta framintarile adolescentilor de azi. Au urmat concurenta din Lituania, Baiba Skurstene, Oana Puscasu din Botosani si Iuliana Dumitrache din Pitesti, care a incintat publicul cu vocea sa deosebita. Cea de-a sasea concurenta, Carmen Notto, din Italia, a interpretat o creatie proprie si melodia lui George Grigoriu "Doar tu esti fericirea mea", dupa care au urmat Catalin Tamazlicaru, de 16 ani, din Bucuresti, Mihai Radu din Pitesti si Tina Notte din Letonia, a carei prezenta scenica si interpretare a melodiei "Rugaciune" au emotionat in mod deosebit spectatorii. Prezente reconfortante au fost in prima seara Francesca Ilie si Noni Razvan Ene, ambii de 16 ani, din Bucuresti. Seara s-a incheiat cu recitalul unei micute din Oradea, de numai zece ani, Gabriela Bugle si cu recitalurile Angelicai Vasilcov, cistigatoarea Trofeului de anul trecut si al inconfundabilei Mirabela Dauer.
In cea de-a doua seara au evoluat ceilalti 12 concurenti admisi. Primul a fost Andrei Balaceanu din Bucuresti, dupa care au intrat in scena Cristina Vasiu din Hunedoara si italianul Arini Luca, din Italia. Acesta a interpretat o creatie proprie si "Maria" a lui George Grigoriu, publicul fiind impresionat de calitatile sale vocale. A patra concurenta, Mihaela Sotrocan, eleva in clasa a X-a la Liceul de Arta din Galati, a fost singura care a avut si backing vocal. Concurentul cu numarul cinci a fost George Coroi din Vulcan - Hunedoara, dupa care au urmat Lucia Fritzka din Slovacia, Anamaria Salistean din Pitesti si mezina competitiei, Irina Ionescu din Pitesti, care are doar 15 ani si jumatate. Sala a fost impresionata apoi de prezenta scenica a formatiei "Akord" din Republica Moldova si de interpretarea brasovencei Dalma Kovacs. Ultimii doi concurenti au fost Alexandra Nistor din Deva si Lana Shvilpe, din Marea Britanie. Cea de-a doua seara s-a incheiat cu recitalurile sustinute de Gabriel Dorobantu si Gabriel Cotabita.
Din pacate, brailenii au fost nevoiti sa accepte si citeva servituti datorate transmisiei in direct: aplauze la comanda, interdictia de miscare in sala sau reluarea uneori a momentelor de inceput pentru ca nu s-a inregistrat cum trebuie. Trebuie spus ca, de fapt, s-a transmis in direct doar prima ora a fiecarei seri, apoi transmisia se relua dupa jurnalul de stiri dar nu in direct, ci se dadea inregistrarea.
Duminica seara s-a desfasurat Gala Laureatilor si au oferit recitaluri Monica Anghel si Aurelian Temisan. Amanunte despre ultima seara a Festivalului International de Muzica Usoara "George Grigoriu", in numarul nostru de miine.

"Dopo festival" cu bune si rele

Pe TVR2 s-a transmis in direct emisiunea "Dopo festival", moderata de Horia Moculescu, in care au fost invitati toti concurentii, pentru a-si spune parerea despre concurs si organizarea acestuia, iar doi membri ai juriului sa le aprecieze individual performantele si sa le spuna ce a fost bine si ce nu. Horia Moculescu a remarcat ca sunetul a avut ceva probleme in a doua seara, pentru ca de multe ori vocea concurentilor era acoperita de orchestra si ca in prima seara, prezentarea pe rind a melodiilor concurentilor nu a fost o idee prea buna, pentru ca ii scotea pe acestia "din mina". De asemenea, a remarcat faptul ca majoritatea tinerilor si-au ales a doua melodie din aceeasi perioada cu cele compuse de Grigoriu si acest lucru ii face sa para desueti. Horia Moculescu a explicat ca a doua melodie ar trebui sa fie una foarte moderna. Realizatorul Radio Romania, Titus Andrei, a apreciat ca aceasta editie a fost cea mai buna din cele patru de pina acum si ca din cei 23 intrati in concurs, cel putin pe 12 i-ar chema sa inregistreze la Radio. Compozitorul si maestrul de sunet Andrei Kerestely a laudat organizarea festivalului si a spus ca, in general, sunetul a fost bun, dar ca era si mai bine daca vocile s-ar fi auzit mai puternic. De asemenea, a precizat ca desi de obicei este foarte critic, dintre cei 23 de concurenti doar unul a primit din partea sa un calificativ slab. "Au fost multe voci placute, cu timbru deosebit, dar au existat si voci impersonale, iar in unele cazuri melodiile nu au fost bine alese. Pe ansamblu, recomand tinerilor mai multa atentie in alegerea repertoriului, astfel incit melodiile sa le puna vocea in valoare", a explicat compozitorul Andrei Kerestely. Concurentii, indiferent daca au fost romani sau straini, nu au avut decit cuvinte de lauda la adresa organizatorilor, a orchestrei si a festivalului in general. In final, Horia Moculescu a dezvaluit faptul ca fiecare membru al juriului da niste note, iar acestea sint sistematizate la secretariatul festivalului si asa se stabileste cistigatorul, incit nimeni nu stie nimic. "Este adevarat, schimbam pareri, comentam intre noi, membrii juriului, pentru a ne confirma unele impresii, insa nu stabilim note de comun acord. Fiecare scrie in fisa concurentului ce considera", a concluzionat compozitorul Horia Moculescu.

Topul melodiilor George Grigoriu

Cea mai cintata melodie a acestei editii a fost "Niciodata, niciodata", ea a fost interpretata de patru ori, apoi urmeaza melodia "Cui ii pasa de mine?", cu trei interpretari. De doua ori au fost ascultate melodiile: "Nu sintem ingeri", "Sperante vis, sperante flori", "Amurgul" si "Maria". O singura data au fost interpretate in festival cintecele: "Un semn de dragoste", "Cred in fericirea noastra", "Doar tu esti fericirea mea", "Ia te uita ce mai fete!", "A doua tinerete", "Chemarea marii", "Broscuta Oac" si "Pentru un sarut".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro