Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ce vor tinerii de la Uniunea Europeana: locuri de munca, burse si cetatenie

De aproape doua luni, Clubul VOLTIN din cadrul Asociatiei Nationale Mutuale Romania Franta (ANMRF) "Louis Pasteur" in colaborare cu Directia Judeteana pentru Tineret (DJT) si cu Obiectiv Vocea Brailei deruleaza proiectul "Tinerii in Uniunea Europeana". Sute de elevi si studenti au primit informatii despre UE si au fost implicati in actiuni care sa-i ajute sa fie informati. Reprezentantii Clubului Voltin si ai DJT s-au reunit in aceasta saptamina la sediul ANMRF pentru a discuta despre cum au reactionat tinerii fata de aceasta tema.
Cei prezenti au confirmat faptul ca la proiect au luat parte mult mai multi tineri decit au anticipat, ceea ce demonstrat un mare interes fata de acest subiect. Spre deosebire de alte actiuni, la aceasta tinerii nici macar nu au fost interesati de premii, ei concentrindu-se mai ales, asupra informatiilor primite.
"Elevii si studentii au fost extrem de receptivi. Nu a existat scoala unde sa nu fim primiti. Chiar si in clasele cu probleme, liceenii au fost galagiosi, dar pe teme europene. Ei au vrut detalii despre locurile de munca din Uniunea Europeana, despre burse si despre modul in care pot obtine cetatenia. Ei au marele avantaj ca sint adaptabili. Ni s-au plins ca nu au suficiente informatii in legatura cu noul tip de societate si ca simt nevoia sa fie sprijiniti in a se orienta si a gasi solutii pentru a reusi sa-si cladeasca un viitor. Si noi si ei stim ca nu va fi usor si ca e nevoie de foarte multa munca. E important, insa, sa invatam sa folosim oportunitatile", ne-a declarat Adriana Vadeanu, presedinta a ANMRF "Louis Pasteur".

Nevoia de informatii

Tinerii sint speriati pentru ca li s-a spus ca, din 2007, invatamintul nu va mai fi gratuit. Foarte putini dintre ei sint de acord cu aderarea la UE dar, in acelasi timp, nu vor sa mai fie in afara fluxului de informatii. "Proiectul se deruleaza exact cum ma asteptam, dar pot spune ca impactul este peste asteptari. Tinerii simt nevoia sa fie informati, sa-si spuna parerea in legatura cu schimbarile din societate, iar scoala nu le ofera aceasta ocazie. Implicarea in acest tip de proiecte e o solutie", a precizat Nicusor Lascu, consilier in cadrul Directiei Judetene pentru Tineret.
La sfirsitul saptaminii, liceenii vor participa la diferite concursuri pe teme europene. ANMRF "Louis Pasteur" si DJT intentioneaza sa deruleze activitati prin care sa-i invete pe tineri sa intocmeasca proiecte astfel incit sa poata accesa fonduri de la Uniunea Europeana.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii