Ce, unde si cine mai citeste in Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce, unde si cine mai citeste in Braila

Ce se cumpara?

Desi la inceput am fost dezamagita pentru ca m-am lovit de refuzuri inexplicabile de genul: "Ma abtin de la comentarii" sau "Nu vreau sa vorbesc despre asta", incetul cu incetul, am intilnit in librariile din oras oameni care se simt bine vorbind despre carti. Publicul pare interesat, in principal, de lucrari care au fost recent mediatizate. Spre exemplu, una dintre cartile foarte cautate este "Flacara violeta", un volum de dezvoltare spirituala, pe care librariile o promit pe rafturi cit mai curind, iar ca scriitor, Dan Puric este autorul din ce in ce mai solicitat in ultima perioada de timp.
In materie de edituri gusturile sint variate. Brailenii nu cauta anumite edituri, ci mai degraba anumite carti, dar se poate spune, totusi, ca cele mai bine vindute volume sint cele care apar la editurile Humanitas, Rao, Polirom sau Nemira care, asa cum considera librarii, "au carti bune si colectii variate". "Editurile imprumuta experienta una de la alta, isi modifica din mers colectiile, adopta genuri noi, isi imprumuta programa editoriala, un fel de reteta a succesului pentru a se vinde cit mai bine. De exemplu, Humanitas prin colectia Cocktail imita foarte bine colectia Chic de la editura Polirom", ne-a declarat Silvia Sarcosel de la libraria "Mihai Eminescu".
O alta editura din ce in ce mai populara este editura "Trei" care promoveaza literatura erotica, gen care a prins foarte mult in rindul publicului brailean.
Cartile sint foarte populare, iar preferintele sint variate, librarii afirma chiar ca exista un public care urmareste anumite colectii sau anumiti scriitori, informindu-se dinainte ca volumele respective sa ajunga in librarii. "Preferintele sint amestecate. Nu se pot da sentinte. Uneori oamenii se pling de pret, dar fac eforturi si cumpara chiar si editii de lux. Si nu trebuie afirmat ca tinerii nu citesc, pentru ca in librarie vin foarte multi tineri interesati de carti. Nu putem privi lucrurile nici la modul foarte optimist, dar nici la modul pesimist", a subliniat librarul Silvia Sarcosel.
Pe timpul verii, cartile se vind la fel de bine ca si in timpul anului scolar, elevii avind lecturi de vacanta pe care vin si le cumpara, precizeaza sursa citata. Cu toate ca, in general, parintii sint cei care iau carti pentru a-i face pe copii sa renunte la calculator sint si multi tineri interesati care cauta anumite colectii, anumiti scriitori. Un alt fenomen pe care librarii il observa e ca in perioada de vara brailenii care se intorc din afara, vin in librarii si cumpara carti pentru a citi cit mai mult in limba romana, unul din autorii populari fiind Ken Follett.

Ce se imprumuta de la biblioteci?

Din datele pe care ni le-a furnizat Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" se pare ca cea mai mare parte a publicului brailean este formata din tineri (38,4% elevi si 15,9% studenti), biblioteca fiind foarte frecventata, peste 470 de cititori trecindu-i pragul.
Cea mai cautata este literatura beletristica (33%), fiind urmata de carti de specialitate in diferite domenii: informatica, drept, muzica. Beletristica se cauta atit in timpul anului scolar, cit si pe perioada verii, elevii fiind interesati de literatura scolara, dar si de carti potrivite pentru petrecerea timpului liber, din care fac parte romane foarte mediatizate ca "Harry Potter", "Codul lui DaVinci" sau "Memoriile unei Gheishe".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro